Υπό την πίεση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση λόγω της ακρίβειας και της πληθωριστικής κρίσης, αλλά και λόγω της υγειονομικής κρίσης, και στον απόηχο του κυβερνητικού φιάσκου με το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, έσπευσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει την επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά δύο μήνες, δηλαδή από την 1η Μαΐου αντί για τον Ιούλιο, καθώς και να προαναγγείλει νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων που πλήττονται από τα τελευταία περιοριστικά μέτρα, που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.
Ειδικότερα, μιλώντας χθες το βράδυ στον Νίκο Χατζηνικολάου και στην εκπομπή «Ενώπιος ενωπίω» του ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «έχω ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για δεύτερη αύξηση κατωτάτου που θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου και εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είδαν την 1η Ιανουαρίου». Επιπλέον προανήγγειλε ότι «αύριο (σ.σ. σήμερα) τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε κλάδους οι οποίοι επλήγησαν από αυτό που συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού και στον κλάδο της εστίασης που έχουν υποστεί μια ζημιά, θα έχουν τη δυνατότητα για δυο εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο- να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής, άρα να πληρώνονται από το κράτος». Παράλληλα, αναφορικά με το γνωστό πρόστιμο στους άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, το οποίο ξεκινά να καταλογίζεται στους πολίτες από τη Δευτέρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «μου έκανε εντύπωση η συζήτηση περί δήθεν αναβολής της ημερομηνίας επιβολής του προστίμου», υποστηρίζοντας ότι «θα ήταν πάρα πολύ άδικο για αυτούς που το έκαναν το εμβόλιο με δυσκολία, με καχυποψία. Αλλά το έκαναν και σήμερα είναι διπλά ανακουφισμένοι, γιατί προστατεύτηκαν και δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτό το πρόστιμο που ναι, δεν είναι αμελητέο. Δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση». Με αυτόν τον τρόπο φρόντισε να «αδειάσει» τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, ο οποίος ήταν εκείνος, από την πλευρά της κυβέρνησης, που είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της έναρξης καταλογισμού του προστίμου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας