• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 5.8°C
  0 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.4°C / 3.1°C
  0 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 5.7°C
  0 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / 0.3°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  86%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.6°C / 2.7°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.6°C / -0.9°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / 3.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 6.4°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.2°C / 10.0°C
  3 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -1.8°C / -1.5°C
  1 BF
  74%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.5°C / 2.3°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 2.8°C / 7.8°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.0°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.3°C / 3.3°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.8°C / 3.2°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  78%

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλειδί του Αναπτυξιακού η συγχρηματοδότηση

 • A-
 • A+
Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν την ανάγκη να μην επισκιάσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης τα υπόλοιπα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ιδιαίτερα του ΕΣΠΑ στα οποία προσβλέπουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχουν μεγαλύτερη διάχυση στην οικονομία ● Εργαλεία που «κουμπώνουν» με τα προγράμματα σχεδιάζουν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Εν αναμονή του νέου αναπτυξιακού νόμου βρίσκονται η αγορά αλλά και οι τράπεζες, που έχουν ήδη κάνει σημαντική προεργασία ώστε να εντοπίσουν τις ανάγκες αλλά και τις προθέσεις των πελατών τους να επενδύσουν και σε ποιους τομείς. Τα τραπεζικά επιτελεία επιχειρούν σε πρώτη φάση να εντοπίσουν σε ποια προγράμματα/δράσεις θα μπορούσαν δυνητικά να ενταχθούν οι πελάτες τους, αν και στην παρούσα φάση τα όποια «δεδομένα» αφορούν το γενικότερο πλαίσιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις κατ’ αρχήν επαφές τραπεζών-επιχειρήσεων, περίπου το 30%-40% των πελατών ζητάει να έχει συνεχή ενημέρωση για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Το σχέδιο νόμου σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης θα είναι το πρώτο που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση για το 2022 και μένει να επιβεβαιωθεί. Αυτό πάντως που συμβαίνει προς το παρόν είναι ότι το ισχυρό επικοινωνιακό χαρτί της κυβέρνησης είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, που όμως σε ένα μικρό ποσοστό του αφορά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Τραπεζικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι είναι λάθος να παραγνωρίζεται η σημασία άλλων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων/δράσεων (Αναπτυξιακός, ΕΣΠΑ κ.ά.) που έχουν μεγαλύτερη διάχυση και πολλές φορές πιο άμεσο αποτύπωμα στην οικονομική ανάπτυξη και κατ’ επέκταση στην απασχόληση.

«Φανταστείτε το σαν ένα μεγάλο ψηφιδωτό. Μπορεί κάθε μια ψηφίδα από μόνη της να είναι ασήμαντη, ωστόσο όλες μαζί μπορούν να δημιουργήσουν ένα αριστούργημα» αναφέρει στέλεχος της αγοράς και υπενθυμίζει ότι η ελληνική παραγωγή στηρίζεται κυρίως στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία με τη σειρά της αναγνωρίζει ότι η βιωσιμότητά της εξαρτάται από τον εκσυγχρονισμό της και τη γρήγορη προσαρμογή της στις νέες συνθήκες που εν πολλοίς διαμόρφωσε/επιτάχυνε η πανδημία σε πολλούς κλάδους (π.χ. e-shops).

Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες σχεδιάζουν εργαλεία/προϊόντα που «κουμπώνουν» με συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (π.χ. προεξόφληση της επιδότησης, έκδοση εγγυητικών επιστολών) αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την υποβολή φακέλου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον νέο αναπτυξιακό νόμο η ψήφισή του και η δημοσίευση των σχετικών προκηρύξεων θα δρομολογήσουν την άμεση εκκίνηση υλοποίησης επενδύσεων. Αυτό αφορά κυρίως εκείνους τους επιχειρηματίες/επενδυτές που έχουν αποφασίσει ούτως ή αλλιώς να προχωρήσουν σε επένδυση αλλά εφόσον έχουν την ευκαιρία θέλουν να επωφεληθούν από τον αναπτυξιακό νόμο. Σημειώνεται ότι με την υποβολή αίτησης στον αναπτυξιακό νόμο, ο επενδυτής μπορεί να πατήσει το κουμπί της επένδυσης που είναι δυνητικά επιλέξιμη και εφόσον ενταχθεί στον νόμο θα λάβει την επιδότηση.

Σε κάθε περίπτωση, η ψήφιση του νέου Αναπτυξιακού θα αποτελέσει θετικό μήνυμα για την ελληνική οικονομία και «εμείς θα έχουμε να πούμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα στους πελάτες μας», αναφέρουν τραπεζικές πηγές. Πάντως, δύο σημαντικά προβλήματα, που το ένα είναι απότοκο του άλλου και δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, φαίνεται να αναδεικνύονται και πάλι: πολλά προγράμματα, ακόμα περισσότερα υποπρογράμματα που πολλές φορές αλληλοεπικαλύπτονται, συναρμόδια υπουργεία/υπουργοί που πολλές φορές διαγκωνίζονται. Και όλα αυτά οδηγούν σε έλλειμμα ενημέρωσης των δυνητικά ωφελούμενων που δεν διαθέτουν πάντα τους πόρους για να απευθυνθούν σε εξειδικευμένους συμβούλους. Και όπως σημειώνουν με νόημα, το έλλειμμα ενημέρωσης δεν καλύπτεται με… επικοινωνία, αλλά με περισσότερη και στοχευμένη ενημέρωση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιόδοξοι για ισχυρή ανάπτυξη οι τραπεζίτες
Σε συνέδριο της MasterCard οι τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών εμφανίστηκαν βέβαιοι για τις θετικές προοπτικές της οικονομίας και προέβλεψαν έκρηξη επενδύσεων.
Αισιόδοξοι για ισχυρή ανάπτυξη οι τραπεζίτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς θα διαχειριστούν οι τράπεζες δάνεια 12,7 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης
Τελευταίες πινελιές στην επιχειρησιακή σύμβαση που θα υπογράψουν με το Ταμείο Ανάκαμψης ● Ετοιμα προς ένταξη επενδυτικά έργα ● Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και η εποπτεία του Επενδυτικού Συμβουλίου.
Πώς θα διαχειριστούν οι τράπεζες δάνεια 12,7 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάπτυξη για όλους υπόσχεται η κυβέρνηση
Σε ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και χαμηλών φορολογικών συντελεστών και εύκολες λύσεις αναφέρθηκε ο Γ. Δραγασάκης υπονοώντας σαφώς τα στελέχη της Ν.Δ.
Ανάπτυξη για όλους υπόσχεται η κυβέρνηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπογραφή συμφωνιών με 6 τράπεζες για δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης
Στην υπογραφή επιχειρησιακών συμφωνιών για δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» ύψους 970 εκατ. ευρώ, προχώρησαν το Υπουργείο Οικονομικών και έξι εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. 
Υπογραφή συμφωνιών με 6 τράπεζες για δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υψηλές προσδοκίες για το Ταμείο Ανάκαμψης
Οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται για τη διοχέτευση δανείων που θα ξεπεράσουν τα 30 δισ. ευρώ σε επενδυτικά σχέδια ● Προβληματισμός για τη διάχυση των πόρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Υψηλές προσδοκίες για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας