• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.2°C / 12.4°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 6.3°C
  5 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.4°C
  1 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.8°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 4.9°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.6°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  0 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.8°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.4°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 1.9°C / 3.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.5°C / 8.8°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 11.5°C
  1 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 5.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  86%
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μικρομεσαίοι οι βασικοί «πελάτες» του ΟΑΕΔ

 • A-
 • A+
Οι εταιρείες με έως εννέα εργαζόμενους αξιοποιούν το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων σε θέσεις εργασίας ● Μόλις το 2% απορροφούν όσες απασχολούν πάνω από 500 άτομα ● Στην αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων επικεντρώθηκε η επίσκεψη Μητσοτάκη στον οργανισμό ● 851 εκατ. οι πόροι που έχει να διαχειριστεί φέτος

Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι αυτές που, κυρίως, αξιοποιούν τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης για την αναζήτηση προσωπικού, κάνοντας χρήση της επιδότησης από τα προγράμματα που τρέχει ο ΟΑΕΔ. Από την κατανομή των προσλήψεων που γίνονται μέσω του ΟΑΕΔ και βάσει μεγέθους των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στα προγράμματά του το τελευταίο χρονικό διάστημα, αποδεικνύεται ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν από έναν έως εννέα εργαζόμενους, είναι αυτές που αξιοποιούν την επιδότηση των θέσεων εργασίας.

Στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (πάνω από 500 εργαζόμενους) αντιστοιχεί μόλις το 2% των προσλήψεων που προωθεί ο ΟΑΕΔ. Η μεγάλου μεγέθους επιχειρηματικότητα, αν και συμμετέχει μέσω του ΣΕΒ στο Δ.Σ. του οργανισμού, όχι μόνο σνομπάρει τις προσλήψεις από τον ΟΑΕΔ, αλλά και παραμένει διασυνδεδεμένη κυρίως με τα ιδιωτικά γραφεία εύρεσης εργασίας, από τα οποία αναζητεί συνήθως το προσωπικό της.

Τα στοιχεία για το ειδικό βάρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων παρουσιάστηκαν χθες σε σύσκεψη απολογισμού των προγραμμάτων στα κεντρικά γραφεία της Διοίκησης του ΟΑΕΔ, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, που πραγματοποίησε επίσκεψη την οποία, όμως, η επικοινωνιακή μονάδα του Μαξίμου δεν προανήγγειλε, ως να επρόκειτο για αιφνιδιασμό!

ΟΑΕΔ

Η σχεδόν απόλυτη σύνδεση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ με τις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων καθιστά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα καθοριστικό παράγοντα απορρόφησης των πόρων και των περίπου 86.000 νέων θέσεων εργασίας που προγραμματίζονται για το 2022, σύμφωνα και με τις χθεσινές δηλώσεις του υπ. Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, βάσει των 11 νέων προγραμμάτων εργασιακής εμπειρίας και επιχειρηματικότητας (τα τέσσερα στις λιγνιτικές περιοχές) αλλά και των επτά προγραμμάτων που παραμένουν ανοικτά από το σύνολο των 16, τα οποία άρχισαν να υλοποιούνται μέσα στο 2021.

«Το σημαντικό όμως είναι αυτά τα πράγματα να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για μια μόνιμη απασχόληση. Είτε στην εταιρεία την οποία απασχολείται ο εργαζόμενος, μέσω ενός επιδοτούμενου προγράμματος, είτε σε κάποια άλλη επιχείρηση, καθώς πια θα έχει την προϋπηρεσία εκείνη που θα τον κάνει πιο ελκυστικό για τον εργοδότη», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπ. Πρωτοψάλτη.

«Άρα, έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπορούμε να παρακολουθούμε ex post ποια προγράμματα είναι τα πιο αποτελεσματικά, ώστε ακριβώς να δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους για μια πιο μόνιμη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε να χτίσουμε τα μελλοντικά προγράμματά μας με βάση τη γνώση την οποία έχουμε αποκομίσει από την αξιολόγηση των υφιστάμενων προγραμμάτων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

To κομβικό σημείο

Από την πλευρά του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι θέσεις που δημιουργήθηκαν από το φθινόπωρο του 2019 μέχρι σήμερα, ανέρχονται σε περίπου 50.000. Πάντως, κομβικό σημείο για τον Οργανισμό είναι το πώς θα κατορθώσει να αξιοποιήσει αποδοτικά και με απόλυτη διαφάνεια το τεράστιο ποσό των 851 εκατ. ευρώ (από πόρους δικούς του και πόρους του ΕΣΠΑ), που καλείται να διαχειριστεί μέσα στο 2022.

Η δυσκολία στην απάντηση αυτού του ερωτήματος ίσως εξηγεί και την καθυστέρηση στην κατάθεση του προαναγγελθέντος σχεδίου νόμου για τον εκσυγχρονισμό του και τα νέα προγράμματα κατάρτισης, μέρος των οποίων θα αναλάβουν τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεργία ή προσωρινός μισθός 534 ευρώ, το δίλημμα των μισθωτών
Με μηνιαίες απολαβές χαμηλότερες ακόμη κι από αυτόν το μνημονιακό κατώτατο μισθό των 580 ευρώ καλούνται να επιβιώσουν όχι μόνο οι 80.000 εποχικά εργαζόμενοι, αλλά και ένα απροσδιόριστα μεγάλο τμήμα του...
Ανεργία ή προσωρινός μισθός 534 ευρώ, το δίλημμα των μισθωτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι εργοδότες προσγειώνουν το υπ. Εργασίας
Οι προθέσεις των επιχειρήσεων για προσλήψεις στην Ελλάδα το Δ’ τρίμηνο του 2019 παραμένουν σταθερές χωρίς να εμφανίζουν, έναντι του αντίστοιχου του 2018, τη βελτίωση που ευαγγελιζόταν η ηγεσία του υπουργείου.
Οι εργοδότες προσγειώνουν το υπ. Εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαβούλευση για τις αλλαγές στα εργασιακά
«Nαι μεν, αλλά» είναι η άποψη των κοινωνικών εταίρων σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει σήμερα στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση το υπουργείο Εργασίας με παρεμβάσεις σε τρεις άξονες. Ποια...
Διαβούλευση για τις αλλαγές στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοιξε η πόρτα πρόσληψης διευθυντών απ’ την αγορά
Εγκρίθηκε η πρόταση από το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ ύστερα από δύο μικρές αναβαθμίσεις στα απαιτούμενα προσόντα, καταψήφισαν οι εκπρόσωποι ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ και συνταξιούχων.
Ανοιξε η πόρτα πρόσληψης διευθυντών απ’ την αγορά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ψαλίδι» σε ανέργους και επιδόματα
Σε διαβούλευση από σήμερα το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας με τίτλο «Δουλειές Ξανά»... ● Προβλέπει τη μετονομασία του ΟΑΕΔ, υπερεξουσίες στον διοικητή του και, κυρίως, μείωση ανέργων με... μείωση επιδομάτων.
«Ψαλίδι» σε ανέργους και επιδόματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας