• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 13.6°C / 19.2°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.2°C / 19.2°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 17.6°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.3°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.4°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.0°C / 18.2°C
  0 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 14.5°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.8°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.2°C / 17.9°C
  1 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 14.0°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.5°C / 18.4°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.8°C / 19.0°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.7°C / 18.9°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  43%

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας δηλώνει αισιόδοξος, μέσα στο ρευστό περιβάλλον που προκαλεί η έξαρση της μετάλλαξης «Ο», ενώ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρ. Τάσιος, κρούει εκ νέου των κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων

EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τουρισμός αισιοδοξίας και... αγωνίας

 • A-
 • A+
Κρίσιμο το πρώτο τρίμηνο του έτους, η πορεία των προκρατήσεων και το «κλείδωμά» τους σε κρατήσεις

Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς θα καταδείξει αν και κατά πόσο η τουριστική βιομηχανία επιστρέφει στην κανονικότητα με βάση τις προκρατήσεις από τις μεγάλες αγορές, όπως αυτές της Βρετανίας και της Γερμανίας που αποτελούν βαρόμετρο.

Ήδη, τα στοιχεία του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και φαίνεται ότι θα ενισχυθούν με αυτά του Ιανουαρίου, καθώς φαίνεται να υποχωρεί η ανησυχία για την παραλλαγή Όμικρον –σε ό,τι αφορά τη νοσηρότητα– και την ίδια στιγμή αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη, αν και παραμένουν χαμηλά τα ποσοστά σε ορισμένες ηλικίες και ορισμένες περιοχές. «Κλειδί» για τις εξελίξεις εξάλλου παραμένει η μετάλλαξη Δέλτα, που είναι ακόμα ενεργή και πιέζει τα υγειονομικά συστήματα πανευρωπαϊκά και φυσικά το ΕΣΥ.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, και με δεδομένο ότι τα δυο προηγούμενα πανδημικά χρόνια είχαν πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις, εκτιμάται ότι σαφέστερη εικόνα για το ποσοστό των προκρατήσεων που θα «κλειδώσουν» και θα γίνουν κρατήσεις, θα έχουμε όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ώστε να υπάρχει έγκαιρη και κυρίως έγκυρη πληροφόρηση του κλάδου για τις εξελίξεις σε υγειονομικό επίπεδο και να γίνει η κατάλληλη και έγκαιρη προετοιμασία για το άνοιγμα της νέας τουριστικής περιόδου. Ο στόχος πάντως που έχει τεθεί, είναι η σεζόν να ξεκινήσει από τον Μάρτιο, αν είναι δυνατόν, ώστε να πάμε σε ουσιαστική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και να καλυφθεί η «χασούρα» των προηγούμενων ετών. Σημειώνεται ότι μπορεί το 2021 να είχαμε τουρίστες ακόμα μέχρι και το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου, ωστόσο η θερινή περίοδος ξεκίνησε στην πραγματικότητα μετά τις 15 Ιουλίου, άρα είχαμε «μετακίνηση» και όχι «επιμήκυνση» της περιόδου.

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στο ethnos.gr ανέφερε: «Τα μηνύματα για τη νέα χρονιά μας δίνουν περιθώρια αισιοδοξίας, πάντα βέβαια μέσα στο ρευστό περιβάλλον που προκαλεί η έξαρση της μετάλλαξης “Ο”. Μετά από τις επισκέψεις μου και τις συμφωνίες στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, σε Παρίσι και Λονδίνο και πρόσφατα στη Σμύρνη, οι αεροπορικές εταιρείες αυξάνουν για το 2022 τις διαθέσιμες θέσεις τους προς ελληνικούς προορισμούς από 30% έως 50%, σε σχέση με το 2019. Επίσης, οι προκρατήσεις του Οκτωβρίου για το καλοκαίρι του 2022 ήταν 30% αυξημένες σε σχέση με τις κρατήσεις του Οκτωβρίου 2018 για το καλοκαίρι του 2019. Η κρουαζιέρα παρουσιάζει σημαντική άνοδο και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, που είναι ένα στοίχημα για εμάς, όπου σημειώνεται πάνω από 200% αύξηση από τις μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας».

Στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι παρά τη μεγάλη ζήτηση που αναμένεται ειδικά για τα resorts από τον Ιούνιο και μετά, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξουν σημαντικά έσοδα την άνοιξη, καθώς 3-4 μήνες θέρους δεν αρκούν για να καλύψουν τα μεγάλα ανοίγματα του κλάδου.

«Δεν αρκούν...»

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρ. Τάσιος, σε πρόσφατη επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ενέργειας - Περιβάλλοντος, που κοινοποιήθηκε στον υπουργό Τουρισμού, κρούει εκ νέου των κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια, τονίζοντας ότι στους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς οι 10 μέρες των εορτών δεν αρκούν. Οι επιχειρήσεις αυτές, σημειώνει, παράλληλα με την πανδημία, πρέπει να αντιμετωπίσουν και την εξωπραγματική αύξηση του ενεργειακού κόστους, που εκτοξεύει στα ύψη τις αναγκαίες για τη λειτουργία τους δαπάνες. «Κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο ακυρώσεις. Προγραμματισμένες εκθέσεις αναβάλλονται επ’ αόριστον, όσα λίγα συνέδρια και events που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν, ματαιώνονται. Και η κατάσταση, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν από τις αρχές Απριλίου», αναφέρει ο κ. Τάσιος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ισχυρό το τουριστικό brand «Αθήνα» και στην πανδημία
Αρχαιολογικοί χώροι και πολιτισμός παραμένουν τα δυνατά «χαρτιά», ενώ τα αδύνατα σημεία είναι η καθαριότητα της πόλης λόγω σκουπιδιών, γκράφιτι και ηχορύπανση.
Ισχυρό το τουριστικό brand «Αθήνα» και στην πανδημία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαρύ το «αποτύπωμα» της πανδημίας
Χαμηλότερος κατά 35% ήταν ο τζίρος των ελληνικών ξενοδοχείων σε σχέση με το 2019 και διαμορφώθηκε σε 5,48 δισ. ευρώ, με τα 3 στα 4 ξενοδοχεία να ανοίγουν μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου
Βαρύ το «αποτύπωμα» της πανδημίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Παγερές» πληρότητες στα χειμερινά ξενοδοχεία
Η μεγάλη εικόνα, όπως τονίζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, δεν είναι οι 3-4 κορυφαίοι χειμερινοί προορισμοί που πράγματι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είχαν 100% πληρότητα.
«Παγερές» πληρότητες στα χειμερινά ξενοδοχεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σαφείς οδηγίες διαχείρισης κρουσμάτων ζητούν οι ξενοδόχοι
Να καταστεί ξεκάθαρο με ποια υπηρεσία θα πρέπει να επικοινωνεί ο ξενοδόχος σε περίπτωση που πελάτης του διαγιγνώσκεται θετικός στον Covid-19 ζητάει, κατ’ αρχάς, με επιστολή προς τον υπουργό Υγείας και τον γ.γ....
Σαφείς οδηγίες διαχείρισης κρουσμάτων ζητούν οι ξενοδόχοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η αβεβαιότητα μεταθέτει τις ελπίδες των ξενοδόχων
O Kυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επέκταση του προγράμματος «Συνεργασία» μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και στο μόνιμο προσωπικό ξενοδοχείων, ταξιδιωτικών γραφείων και πρακτορείων και άφησε πολύ μικρή χαραμάδα...
Η αβεβαιότητα μεταθέτει τις ελπίδες των ξενοδόχων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας