Σε νέες περιπέτειες φαίνεται ότι μπαίνει ο κλάδος της κρουαζιέρας παγκοσμίως, καθώς η μετάλλαξη Ομικρον απειλεί πλέον την ομαλή πορεία που είχε ξεκινήσει δειλά δειλά τον προηγούμενο χρόνο, κάτω από αυστηρά μέτρα προστασίας. Ακυρώσεις ταξιδιών, τροποποιήσεις σχεδίων, επιστροφές πλοίων στα λιμάνια αναχώρησης, αρνήσεις λιμανιών να δεχτούν πλοία, όπως και εμφάνιση κρουσμάτων σε μεγάλα κρουαζιερόπλοια, σημειώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να φουντώνει η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι το 2022. Παράλληλα στα ύψη βρίσκεται η αγωνία των εταιρειών για την έναρξη της νέας σεζόν και εάν αυτή θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, όπως ήταν προγραμματισμένη.
Σοβαρότατο χτύπημα για τον κλάδο στάθηκε η πρόσφατη οδηγία του CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ) με την οποία προχώρησε σε σύσταση προς τους Αμερικανούς πολίτες, ακόμα και τους πλήρως εμβολιασμένους, να μην πηγαίνουν διακοπές με κρουαζιερόπλοια, λόγω του μεγάλου αριθμού των επιβαινόντων στα πλοία.
Η κατάσταση λόγω της Ομικρον καθημερινά δυσκολεύει, καθώς αυξάνονται τα περιστατικά με τα κρούσματα στα κρουαζιερόπλοια, παρά το γεγονός ότι όλοι οι επιβάτες είναι εμβολιασμένοι και η επιβίβασή τους γίνεται με αρνητικό τεστ. Πριν από λίγες ημέρες 150 από τους συνολικά 5.000 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «MSC Grandiosa» βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, έπειτα από ελέγχους που έγιναν εν πλω. Το πλοίο έδεσε στη Γένοβα και σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, σχεδόν όλοι οι επιβάτες που βρέθηκαν θετικοί ήταν ασυμπτωματικοί.
Επίσης επιβάτες του «Aida Nova» που βρισκόταν στη Λισαβόνα βρέθηκαν θετικοί με αποτέλεσμα η εταιρεία «Aida Cruises» να προχωρήσει στη ματαίωση της κρουαζιέρας στα Κανάρια Νησιά, ενώ ο Ομιλος «Royal Caribbean» έκανε γνωστό ότι υπάρχουν μειώσεις των κρατήσεων και αυξημένες ακυρώσεις, αλλά σε μικρότερο βαθμό από ό,τι είχε συμβεί με τη μετάλλαξη Δέλτα.
Ο Μιχάλης Λάμπρος, γενικός διευθυντής της «Majestic International Cruises Inc» και πρώην αντιπρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), μιλώντας στην «Εφ.Συν.» αναφέρθηκε στα προβλήματα που ήδη καταγράφονται, κάνοντας γνωστό ότι στην Καραϊβική, τη Βραζιλία και την Αργεντινή αρνούνται να δεχτούν κρουαζιερόπλοια, υποχρεώνοντάς τα να αλλάξουν προορισμούς, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να ακυρώνουν τις ταξίδια τους.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που μας είπε με το κρουαζιερόπλοιο «Queen Elizabeth» το οποίο είχε ξεκινήσει από το Σαουθάμπτον στη νότια Αγγλία για κρουαζιέρες ανά τον κόσμο, βρέθηκε στα νησιά Μπαρμπάντος και στη συνέχεια θα πήγαινε στα λιμάνια του Μαϊάμι και της Νέας Υόρκης, τα οποία όμως δεν το δέχτηκαν καθαρά για προληπτικούς λόγους καθώς δεν υπήρξαν κρούσματα πάνω στο πλοίο. Ετσι αναγκάστηκε να επιστρέψει και πάλι στο Σαουθάμπτον, ενώ όσοι επιβάτες δεν ήθελαν να συνεχίσουν την κρουαζιέρα γύρισαν αεροπορικώς.
Τόνισε επίσης ότι η CLIA (Διεθνής Ενωση Εταιρειών Κρουαζιέρας) διαμαρτυρήθηκε στο CDC για την οδηγία που εξέδωσε, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για τη συγκεκριμένη υπόδειξη του Κέντρου, καθώς όπως επισήμανε τα κρουαζιερόπλοια τηρούν αυστηρότατα όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό και έχουν πολύ λιγότερα κρούσματα συγκριτικά με άλλους χώρους. Υποστήριξε ότι όλες οι εταιρείες κρουαζιέρας είναι προβληματισμένες και ανήσυχες μην τυχόν και επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάσταση, ενώ η πρόβλεψή του είναι πως το πρώτο 6μηνο του 2022 η κατάσταση θα είναι δύσκολη, ωστόσο ελπίζει ότι από Μάιο-Ιούνιο πιθανότατα να ξεκινήσουν οι κρουαζιέρες και στην Ελλάδα, όπου σημειωτέον μέχρι στιγμής καμία εταιρεία δεν έχει προχωρήσει σε ακύρωση.
Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ, Θεόδωρος Κόντες, κάνει λόγο για «απρόβλεπτο μέλλον» στην κρουαζιέρα λόγω της μετάλλαξης Ομικρον και των κανονισμών που εφαρμόζονται για την πρόληψη, ενώ εκτιμά ότι η έξαρση των κρουσμάτων ως αποτέλεσμα των μεταλλάξεων και η συγκρατημένη στάση των επιβατών να ταξιδεύουν με κρουαζιερόπλοια οδηγούν σε αβεβαιότητα για την εξέλιξη και επαναδραστηριοποίηση του κλάδου, έτσι όπως τον γνωρίζαμε. Αναφέρει ότι από τα Χριστούγεννα σημειώνονται πολλές ακυρώσεις προγραμμάτων διαφόρων εταιρειών στη Νότια Αφρική και τα πλοία που βρίσκονταν εν πλω για τον προορισμό τους, επέστρεψαν σε κατάσταση lay up condition (παροπλισμός).
Οι προβλέψεις ωστόσο είναι ότι σταδιακά μέχρι το 2025 ο κλάδος θα επανέλθει στα επίπεδα του 2019, ενώ εάν η πανδημία έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της μέχρι την άνοιξη του 2022, τον Απρίλιο θα αρχίσουν τα προγράμματα και στην ελληνική επικράτεια.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας