• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 4.3°C
  4 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.6°C
  6 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 9.0°C
  5 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 4.4°C
  4 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.1°C
  6 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.0°C / 1.6°C
  3 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -2.1°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 11.0°C
  5 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 4.6°C / 7.9°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 7.7°C
  6 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.7°C
  5 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  40%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.1°C / 1.9°C
  5 BF
  60%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 2.2°C
  4 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 4.3°C
  4 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.3°C / 7.7°C
  5 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 2.7°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  3 BF
  55%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κλειδί» οι βιώσιμες ρυθμίσεις δανείων

 • A-
 • A+
Τα δάνεια που σήμερα βρίσκονται υπό κάποιο καθεστώς προστασίας ή διευκόλυνσης ανέρχονται σε περίπου 9 δισ. ευρώ και η συζήτηση με τους θεσμούς στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης θα αφορά και την πορεία των δανείων που φέρουν κρατική εγγύηση.

Καθοριστικό θα είναι το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς για το τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα για το κομμάτι των «κόκκινων» δανείων, καθώς τα μέτρα στήριξης, όπως το Γέφυρα Ι και Γέφυρα ΙΙ, αλλά και τα προγράμματα σταδιακής επαναφοράς στις πληρωμές (step up) που υιοθέτησαν οι τράπεζες λήγουν και θα προκύψουν τα πρώτα δείγματα «συμπεριφοράς» των δανείων που βρέθηκαν σε καθεστώς μορατόριων/επιδοτήσεων. Η επιστροφή στην «κανονικότητα» πληρωμών γίνεται βέβαια εν μέσω μεγάλης ακρίβειας που ροκανίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και γονατίζει χιλιάδες επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες που είναι και οι πιο ευάλωτες, και ενώ η πορεία της πανδημίας αποτελεί τον μεγάλο άγνωστο Χ.

Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει η αξιολόγηση από τους θεσμούς –σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων σε πρώτη φάση– και για ακόμα μία φορά τα θέματα του ιδιωτικού χρέους και ειδικότερα η αντιμετώπισή του (πορεία εξωδικαστικού, πτωχευτικού, πλειστηριασμών, εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη) και κυρίως τα δάνεια προ και μετά Covid μπαίνουν στο μικροσκόπιο ώστε να γίνει μια καταρχήν εκτίμηση των επιπτώσεων της πανδημίας, όταν τα μέτρα στήριξης θα αποσυρθούν πλήρως και οι δανειολήπτες θα πρέπει να στηριχτούν πλήρως στις δικές τους δυνάμεις.

Τα δάνεια που σήμερα βρίσκονται υπό κάποιο καθεστώς προστασίας ή διευκόλυνσης ανέρχονται σε περίπου 9 δισ. ευρώ και η συζήτηση με τους θεσμούς θα αφορά και την πορεία των δανείων που φέρουν κρατική εγγύηση.

Τα ενήμερα αναδιαρθρωμένα δάνεια που χαρακτηρίζονται αυξημένου κινδύνου και «μεσαίας» ποιότητας και κατατάσσονται στο στάδιο 2 καθώς και αυτά που είναι προβληματικά (ΝPEs) και βρίσκονται στο στάδιο 3 είναι αυτά που προβληματίζουν περισσότερο τόσο τα τραπεζικά επιτελεία όσο και τις εποπτικές αρχές. Σημειώνεται ότι στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου (στάδιο 2 και στάδιο 3) κατατάσσονται περίπου το 13% και το 20% αντίστοιχα των δανείων.

Η κεντρική οδηγία είναι το δάνειο που βρίσκεται στο στάδιο 2 να αναδιαρθρώνεται πριν περάσει στο στάδιο 3, όταν δηλαδή εμφανιστεί ο κίνδυνος να καταστεί «κόκκινο».

Στο πλαίσιο αυτό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μέσω της τελευταίας Ενδιάμεσης Εκθεσης ζήτησε από τις τράπεζες να επανεξετάζουν διαρκώς την επάρκεια των προβλέψεων έναντι πιστωτικού κινδύνου και να ενισχύσουν περαιτέρω τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμών.

Και την ίδια στιγμή παραμένει ζητούμενο πώς τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν «φύγει», μέσω των τιτλοποιήσεων και του προγράμματος «Ηρακλής» από τους ισολογισμούς των τραπεζών, θα «φύγουν» και από την οικονομία, δηλαδή μέσω βιώσιμων ρυθμίσεων θα γίνουν και πάλι ενήμερα. Ωστόσο η βιωσιμότητα των ρυθμίσεων εξαρτάται κυρίως από τη διάχυση της ανάπτυξης σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δρομολογούνται αλλαγές στον Εξωδικαστικό
Θα εξαιρούνται τα ήδη ρυθμισμένα δάνεια από τη ρύθμιση άλλων «κόκκινων» οφειλών και αναμένεται πρόσθετο «κούρεμα» και μικρότερο επιτόκιο για ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων χωρίς εξασφάλιση -π.χ. καταναλωτικά.
Δρομολογούνται αλλαγές στον Εξωδικαστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεβάζει ταχύτητες ο Εξωδικαστικός
Στις 7.670 οι αιτήσεις ρύθμισης χρεών μέχρι και τον Αύγουστο ● Αντιστοιχούν σε οφειλές 4 δισ. ● Εγιναν 840 ρυθμίσεις για χρέη 176 εκατ. ● Στο 25% για τις τράπεζες και στο 15% για το Δημόσιο η μέση διαγραφή...
Ανεβάζει ταχύτητες ο Εξωδικαστικός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γέφυρα» προσωρινής στήριξης των ευάλωτων οφειλετών
«Κλείδωσε» όπως όλα δείχνουν η υιοθέτηση προγράμματος προσωρινής στήριξης των ευάλωτων οφειλετών για κύρια κατοικία μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
«Γέφυρα» προσωρινής στήριξης των ευάλωτων οφειλετών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσωρινή προστασία ευάλωτων δανειοληπτών
Οι δανειστές δέχθηκαν την υιοθέτηση προσωρινού πλαισίου, μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, που χρειάζεται τουλάχιστον έναν χρόνο • Αφορά περίπου 5.000 πολίτες που κινδυνεύουν άμεσα...
Προσωρινή προστασία ευάλωτων δανειοληπτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι τιτλοποιήσεις ξαλαφρώνουν τις τράπεζες
Θεαματική μείωση των «κόκκινων» δανείων στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, που προειδοποιεί για νέο γύρο αθετήσεων όταν διακοπούν τα μέτρα στήριξης.
Οι τιτλοποιήσεις ξαλαφρώνουν τις τράπεζες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας