Καθοριστικό θα είναι το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς για το τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα για το κομμάτι των «κόκκινων» δανείων, καθώς τα μέτρα στήριξης, όπως το Γέφυρα Ι και Γέφυρα ΙΙ, αλλά και τα προγράμματα σταδιακής επαναφοράς στις πληρωμές (step up) που υιοθέτησαν οι τράπεζες λήγουν και θα προκύψουν τα πρώτα δείγματα «συμπεριφοράς» των δανείων που βρέθηκαν σε καθεστώς μορατόριων/επιδοτήσεων. Η επιστροφή στην «κανονικότητα» πληρωμών γίνεται βέβαια εν μέσω μεγάλης ακρίβειας που ροκανίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και γονατίζει χιλιάδες επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες που είναι και οι πιο ευάλωτες, και ενώ η πορεία της πανδημίας αποτελεί τον μεγάλο άγνωστο Χ.
Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει η αξιολόγηση από τους θεσμούς –σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων σε πρώτη φάση– και για ακόμα μία φορά τα θέματα του ιδιωτικού χρέους και ειδικότερα η αντιμετώπισή του (πορεία εξωδικαστικού, πτωχευτικού, πλειστηριασμών, εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη) και κυρίως τα δάνεια προ και μετά Covid μπαίνουν στο μικροσκόπιο ώστε να γίνει μια καταρχήν εκτίμηση των επιπτώσεων της πανδημίας, όταν τα μέτρα στήριξης θα αποσυρθούν πλήρως και οι δανειολήπτες θα πρέπει να στηριχτούν πλήρως στις δικές τους δυνάμεις.
Τα δάνεια που σήμερα βρίσκονται υπό κάποιο καθεστώς προστασίας ή διευκόλυνσης ανέρχονται σε περίπου 9 δισ. ευρώ και η συζήτηση με τους θεσμούς θα αφορά και την πορεία των δανείων που φέρουν κρατική εγγύηση.
Τα ενήμερα αναδιαρθρωμένα δάνεια που χαρακτηρίζονται αυξημένου κινδύνου και «μεσαίας» ποιότητας και κατατάσσονται στο στάδιο 2 καθώς και αυτά που είναι προβληματικά (ΝPEs) και βρίσκονται στο στάδιο 3 είναι αυτά που προβληματίζουν περισσότερο τόσο τα τραπεζικά επιτελεία όσο και τις εποπτικές αρχές. Σημειώνεται ότι στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου (στάδιο 2 και στάδιο 3) κατατάσσονται περίπου το 13% και το 20% αντίστοιχα των δανείων.
Η κεντρική οδηγία είναι το δάνειο που βρίσκεται στο στάδιο 2 να αναδιαρθρώνεται πριν περάσει στο στάδιο 3, όταν δηλαδή εμφανιστεί ο κίνδυνος να καταστεί «κόκκινο».
Στο πλαίσιο αυτό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μέσω της τελευταίας Ενδιάμεσης Εκθεσης ζήτησε από τις τράπεζες να επανεξετάζουν διαρκώς την επάρκεια των προβλέψεων έναντι πιστωτικού κινδύνου και να ενισχύσουν περαιτέρω τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμών.
Και την ίδια στιγμή παραμένει ζητούμενο πώς τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν «φύγει», μέσω των τιτλοποιήσεων και του προγράμματος «Ηρακλής» από τους ισολογισμούς των τραπεζών, θα «φύγουν» και από την οικονομία, δηλαδή μέσω βιώσιμων ρυθμίσεων θα γίνουν και πάλι ενήμερα. Ωστόσο η βιωσιμότητα των ρυθμίσεων εξαρτάται κυρίως από τη διάχυση της ανάπτυξης σε όλο το φάσμα της οικονομίας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας