• Αθήνα
    Αίθριος καιρός
    23°C 19.7°C / 25.8°C
    1 BF
    57%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 20.7°C / 23.3°C
    2 BF
    72%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    21°C 14.0°C / 21.0°C
    1 BF
    41%
  • Ιωάννινα
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 11.9°C / 18.1°C
    1 BF
    82%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αίθριος καιρός
    19°C 18.9°C / 20.7°C
    2 BF
    88%
  • Βέροια
    Σποραδικές νεφώσεις
    21°C 20.5°C / 24.0°C
    1 BF
    66%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    20°C 17.9°C / 20.4°C
    1 BF
    43%
  • Αγρίνιο
    Αραιές νεφώσεις
    20°C 19.8°C / 19.8°C
    2 BF
    39%
  • Ηράκλειο
    Αίθριος καιρός
    22°C 21.8°C / 26.1°C
    3 BF
    35%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    24°C 20.1°C / 23.9°C
    1 BF
    69%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    21°C 19.4°C / 20.8°C
    2 BF
    75%
  • Σκόπελος
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 19.3°C / 19.3°C
    2 BF
    85%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    22°C 21.5°C / 21.5°C
    1 BF
    49%
  • Λάρισα
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    20°C 20.1°C / 20.1°C
    1 BF
    50%
  • Λαμία
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 17.5°C / 25.6°C
    0 BF
    54%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 23.8°C / 23.8°C
    3 BF
    48%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    21°C 20.0°C / 23.3°C
    1 BF
    50%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 18.8°C / 18.8°C
    2 BF
    80%
  • Κατερίνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    21°C 21.2°C / 22.7°C
    1 BF
    80%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 18.5°C / 18.5°C
    1 BF
    66%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επείγεται... βραδυπορούσα η Κομισιόν

  • A-
  • A+
Η Ισπανία πήρε ήδη την πρώτη δόση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ Ελλάδα και Ιταλία ακολουθούν στην «κούρσα», που πάντως προβλέπεται αρκετά χρονοβόρα ● Προς τα τέλη Μαρτίου αναμένονται τα πρώτα 3,6 δισ. που αντιστοιχούν στην Ελλάδα ● Τα ποσά και ο προσανατολισμός των δράσεων στις 3 χώρες του Νότου.

Ισπανία, Ελλάδα και Ιταλία είναι οι τρεις χώρες που προπορεύονται, με αυτή τη σειρά, όσον αφορά τις διαδικασίες εκταμίευσης της πρώτης δόσης από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Οπως ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν, για τη μεν Ισπανία εγκρίθηκε ήδη η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 10 δισ. στις παραμονές της Πρωτοχρονιάς, ενώ για τις Ελλάδα και Ιταλία η έγκριση από την Κομισιόν αναμένεται περί τα τέλη Φεβρουαρίου και η εκταμίευση περί τα τέλη Μαρτίου.

Η Ισπανία έκοψε πρώτη το «νήμα», με διαφορά δυόμισι μηνών σε σχέση με Ελλάδα και Ιταλία. Κατέθεσε πρώτη το αίτημα πληρωμής της πρώτης δόσης (στις 11 Νοεμβρίου), ενώ η Ελλάδα κατέθεσε το σχετικό αίτημα δεύτερη (στις 29 Δεκεμβρίου) και η Ιταλία τρίτη, αν και σχεδόν ταυτόχρονα (στις 30 Δεκεμβρίου).

Οι τρεις χώρες πρόκειται να χρηματοδοτηθούν γενναία από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελλάδα είναι πρώτη, καθώς οι πόροι που θα εκταμιεύσει αντιστοιχούν στο 17,24% του ΑΕΠ της το 2021! Στον σχετικό πίνακα φαίνονται τόσο τα ποσά της πρώτης δόσης όσο και το συνολικό ποσό που προβλέπεται για καθεμιά από τις τρεις χώρες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο προσανατολισμός των δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν ανά τομέα. Η Ισπανία έχει εγγράψει στο πρόγραμμά της για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα τους πλέον φιλόδοξους στόχους, αφού προβλέπει ότι το 40% του συνόλου των στόχων θα αφορά το κλίμα και το 28% την ψηφιακή μετάβαση. Ακολουθεί η Ιταλία με αντίστοιχα ποσοστά 37,5 και 25,1 και η Ελλάδα με ποσοστά 37,5 και 23,3.

Στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης ο χρόνος θα είναι στην κυριολεξία χρήμα, αφού η έγκαιρη απορρόφηση θα είναι μια πολύ πιο απαιτητική διαδικασία σε σχέση με το ΕΣΠΑ. Ολοι οι πόροι πρέπει να απορροφηθούν μέχρι και το 2026. Ωστόσο, η επισπεύδουσα Κομισιόν δεν διακρίνεται από ιδιαίτερη ταχύτητα στις αποφάσεις. Τόσο για την Ισπανία όσο και για τις Ελλάδα και Ιταλία, η εξέταση του αιτήματος από την Κομισιόν διαρκεί ένα δίμηνο, ενώ σχεδόν ένας μήνας απαιτείται στη συνέχεια για την οριστική επικύρωση, ώστε η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή του Συμβουλίου να εκδώσει την εντολή πληρωμής.

Ωστόσο, υπό… κανονικές συνθήκες δεν αναμένονται «παρατράγουδα» με γραφειοκρατικές εμπλοκές και καθυστερήσεις από ευρωπαϊκής πλευράς – με την εξαίρεση πολιτικής εμπλοκής, αν το αυστηρό μάτι των χωρών του Βορρά διακρίνει κάποια, υπαρκτή ή ανύπαρκτη, τάση του Νότου προς... ατασθαλίες. Ετσι, από τη στιγμή της εκταμίευσης της πρώτης δόσης αρχίζει ο πραγματικός αγώνας δρόμου για την απορρόφηση των πόρων και το «μπαλάκι» πάει στις επιμέρους χώρες...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ταμείο (σχετικής) Ανάκαμψης και (ελλείμματος) Ανθεκτικότητας
Το κλίμα επιφυλάξεων και αναστολής που επικρατεί, πλήττει την εμβέλεια της μόχλευσης των χρηματοδοτήσεων και απειλεί με συρρίκνωση του τελικού επενδυτικού αποτελέσματος.
Ταμείο (σχετικής) Ανάκαμψης και (ελλείμματος) Ανθεκτικότητας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξανά σε ταραγμένα νερά το ευρώ
Δεν είναι καλή εποχή για το ευρώ. Η διαπίστωση αυτή δεν προκύπτει μόνο συνειρμικά, αλλά τεκμαίρεται και από την ισοτιμία του ευρωνομίσματος σε σχέση με το δολάριο, που προσεγγίζει, ύστερα από διαρκή και...
Ξανά σε ταραγμένα νερά το ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Stress test για ομόλογα & δανεισμό
Eν αρχή ην ο πληθωρισμός. Οχι επειδή οι νεοφιλελεύθεροι τον «δαιμονοποίησαν» επί σειρά δεκαετιών αλλά επειδή αυτός και η παραγωγικότητα είναι οι πιο ευαίσθητοι δείκτες της οικονομίας.
Stress test για ομόλογα & δανεισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βήμα ιδιωτικοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης
Με 100 στελέχη από την ελεύθερη αγορά, με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και με διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου υπουργού Θ. Σκυλακάκη θα στελεχώσει η κυβέρνηση τις υπηρεσίες που θα παρακολουθούν...
Βήμα ιδιωτικοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δαιδαλώδης διαχείριση πόρων 26,7 δισ. ευρώ
Εντονες ήταν οι αντιδράσεις των εργαζομένων στη Μονάδα Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, καθώς το νομοσχέδιο διαιωνίζει προβλήματα μισθολογικών ανισοτήτων.
Δαιδαλώδης διαχείριση πόρων 26,7 δισ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελλειμμα επιπέδου… μνημονίων
Τη διατήρηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στα επικίνδυνα υψηλά επίπεδα του 6% αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) που ανακοινώθηκαν χθες για το ισοζύγιο του 2021.
Ελλειμμα επιπέδου… μνημονίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας