Να μη θέσει σε λειτουργία το υποχρεωτικό γενικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) που προβλέπεται από τον εργασιακό νόμο Χατζηδάκη 4808/21 και να αναμείνει τόσο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγαν συνδικαλιστικές οργανώσεις, όσο και την απόφαση της ανεξάρτητης Αρχής για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην οποία προσέφυγε η ΓΣΕΕ, ζήτησε χθες η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Η ματαίωση της υποχρεωτικής εγγραφής όλων των οργανώσεων από την 1.1.2022 είναι επιβεβλημένη «λόγω των ζητημάτων μείζονος γενικού ενδιαφέροντος που τίθενται από την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων από το Σύνταγμα, αλλά και από την ευρεία επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατά παραβίαση των κανόνων και εγγυήσεων του Γενικού Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων».
Οπως αναφέρει η ΓΣΕΕ, η εφαρμογή του ΓΕΜΗΣΟ οδηγεί σε φίμωση της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων ανασύροντας, από τις μαύρες σελίδες της ιστορίας της χώρας, πρακτικές πλήρους ελέγχου της συνδικαλιστικής δράσης, όπως έγινε με αντίστοιχο νομοθέτημα της επταετίας για την τήρηση φακέλων των σωματείων στο υπουργείο Εργασίας, ν. 4808/2021.
«Γιατί από τη δημοσίευση του νόμου κι ενώ εκκρεμούν πλήθος υπουργικών αποφάσεων για την ψηφιακή μετάβαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η μόνη Υπουργική Απόφαση, για την οποία παρατηρήθηκε σπουδή έκδοσης, είναι η Υπ. Απ. 62599/Β’ 4279/16.9.2021 για την έναρξη από 1ης.1.2022 της λειτουργίας του Γενικού Μητρώου των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Εργαζομένων;» διερωτώνται ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας (Γ. Παναγόπουλος και Χρ. Κιουτσιούκης) οι οποίοι υπογράφουν την επιστολή.
Υπενθυμίζεται ότι στο ΓΕΜΗΣΟ πρέπει υποχρεωτικά να εγγραφεί το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στη χώρα, με «ποινή» λόγω μη εγγραφής τη μη κτήση νομικής προσωπικότητας από τα σωματεία και την αναστολή των θεμελιωδών και συνταγματικά προστατευόμενων συλλογικών και ατομικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Πάντως το ΠΑΜΕ (συνδικαλιστική κίνηση με πανελλαδική δομή που πρόσκειται στο ΚΚΕ) σε ανακοίνωσή του αποδίδει τη «σπουδή» της ΓΣΕΕ να ζητήσει την κατάργηση του ΓΕΜΗΣΟ στην πίεση που της ασκήθηκε από τη βάση των συνδικάτων. «Δεν έχουν περάσει παρά μόνο ελάχιστες μέρες από τις παρεμβάσεις στελεχών της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΓΣΕΕ που πρόσκεινται στην ΠΑΣΚΕ, στη ΔΑΚΕ και στο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσουν το νόμο. Οπως στην Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων που επιχείρησαν με δικαστικές αποφάσεις να επιβάλουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία, στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας που πρότειναν μάλιστα να πληρώσουν τα έξοδα για να αλλάξουν τα καταστατικά των σωματείων, οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΘΑ ότι θα εφαρμόσουμε το νόμο, οι δηλώσεις στελεχών αυτών των δυνάμεων στα Ε.Κ. Εύβοιας και Θεσσαλονίκης ότι τα συνέδριά τους θα γίνουν με ηλεκτρονικές, δηλαδή με εξ αποστάσεως διαδικασίες», αναφέρει δηκτικά το ΠΑΜΕ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας