• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 9.5°C
  2 BF
  95%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 7.3°C
  4 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.4°C
  3 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.4°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 8.0°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 5.4°C
  1 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 1.8°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.1°C
  5 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 12.4°C
  5 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  4 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 6.6°C
  2 BF
  82%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 9.3°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  1 BF
  100%

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εργασιακή αβεβαιότητα σε προσφυγικές δομές, Υπηρεσίες Ασύλου και ΜΚΟ

 • A-
 • A+

«Με ποια αιτιολογία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση διαιωνίζουν το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων εργαζομένων στις προσφυγικές δομές και στις Υπηρεσίες Ασύλου, των εργολάβων, των δουλεμπορικών γραφείων ενοικίασης; Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο αίτημα να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας μέσα από τη μετατροπή όλων των συμβάσεων αυτού του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού σε αορίστου χρόνου και την απορρόφησή του, μαζί με τους εργαζόμενους των ΜΚΟ, σε έναν κρατικό φορέα διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου και φιλοξενίας χωρίς εργολάβους, γραφεία ενοικίασης εργαζομένων και ΜΚΟ;»

Αυτές τις δύο ακανθώδεις ερωτήσεις απηύθυνε η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φέρνοντας στην επιφάνεια το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων εργαζομένων στις προσφυγικές δομές και στις Υπηρεσίες Ασύλου, των εργολάβων, των δουλεμπορικών γραφείων ενοικίασης εργαζομένων και των ΜΚΟ.

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στις Υπηρεσίες Ασύλου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά του Αιγαίου και τον Εβρο, είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, με πολλά και διαφορετικά είδη συμβάσεων εργασίας. Μάλιστα, οι συμβάσεις αυτές είτε έχουν ήδη λήξει είτε λήγουν άμεσα και οι εργαζόμενοι οδηγούνται στην απόλυση, χωρίς η κυβέρνηση της Ν.Δ. να έχει καν μπει στον κόπο να τους ενημερώσει.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΟΔΥ που η σύμβασή τους λήγει στις 31/12/2021, εν μέσω μάλιστα όξυνσης της πανδημίας. Η απόλυσή τους θέτει σε άμεσο κίνδυνο κρίσιμες και σε κάθε περίπτωση υποστελεχωμένες ιατρικές υπηρεσίες, καθώς και το σε εξέλιξη πρόγραμμα εμβολιασμού των προσφύγων και μεταναστών που καρκινοβατεί. Η προοπτική επέκτασης των συμβάσεών τους με αλλεπάλληλες συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν αποτελεί λύση, διαιωνίζοντας αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

«Παράλληλα, συνεχίζεται η ομηρία των συμβασιούχων εργαζομένων ΙΔΟΧ. Με αλλεπάλληλες ολιγόμηνες συμβάσεις και ενώ επιτελούν κρίσιμο ρόλο και έχοντας συσσωρεύσει πολύτιμη εμπειρία, ζουν -πολλοί από αυτούς με καταγωγή από άλλες πόλεις- σε καθεστώς διαρκούς αβεβαιότητας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. διαιωνίζει το πολλαπλά επιζήμιο ευρωενωσιακό καθεστώς, που εφάρμοζε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιώτες εργολάβους και ΜΚΟ, εμποδίζοντας τη στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών με όλο το απαραίτητο πεπειραμένο προσωπικό» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο κ. Παπαδάκης επισημαίνει ότι στην ανεργία οδηγούνται αυτές τις μέρες και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και σε άλλες τεχνικές εργασίες, που είχαν προσληφθεί με προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει παραδώσει σε εργολάβους την καθαριότητα στα ΚΥΤ, τόσο στα εναπομείναντα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε Λέσβο, Εβρο, όσο και στις νέες υπερδομές-φυλακές σε Σάμο, Κω και Λέρο.

«Είναι ενδεικτικό ότι ενώ οι εργαζόμενοι της καθαριότητας και τεχνικών εργασιών στους νέους αναδόχους υπεργολάβους εργάζονται για ψίχουλα με τρίμηνες συμβάσεις με το πρόσχημα του ευμετάβλητου των προσφυγικών ροών, την ίδια στιγμή οι εργολάβοι απολαμβάνουν χρυσοφόρες συμβάσεις 4 ετών με δυνατότητα επέκτασής τους και για άλλα 4 χρόνια, ενώ ανάλογη εργασιακή αβεβαιότητα και γαλέρα βιώνει και η κατηγορία εργαζομένων μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου (EASO)» αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρύθμιση για να αλλάξει η οικογενειακή δομή των... Δομών
Νομοθετική ρύθμιση με νέους κανόνες για την εταιρική και κοινωνική διακυβέρνηση στις δομές φροντίδας ανηλίκων, εξήγγειλε χθες η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια...
Ρύθμιση για να αλλάξει η οικογενειακή δομή των... Δομών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη σύμβαση των ΠΟΕ-ΟΤΑ οι σχολικές καθαρίστριες
Οι εργαζόμενες στη σχολική καθαριότητα καλύπτονται αυτόματα σε ό,τι αφορά τόσο τα μισθολογικά όσο και τα θεσμικά θέματα από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ με το υπουργείο Οικονομικών και το...
Στη σύμβαση των ΠΟΕ-ΟΤΑ οι σχολικές καθαρίστριες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απεργία ΓΣΕΕ στις 6 Απριλίου για μισθούς και συμβάσεις
Πανελλαδική, πανεργατική απεργία αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης και της φιλοκυβερνητικής ΔΑΚΕ.
Απεργία ΓΣΕΕ στις 6 Απριλίου για μισθούς και συμβάσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καλπάζει η ανεργία στην Ελλάδα
Η αναγκαστική λόγω της πανδημίας μείωση των ωρών εργασίας, στην οποία υποβλήθηκαν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, ισοδυναμεί σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ με την απώλεια σχεδόν 500.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης
Καλπάζει η ανεργία στην Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας