• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 31.8°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.1°C / 28.8°C
  3 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 32.6°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 30.9°C
  2 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 25.9°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.3°C / 26.5°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 29.9°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.5°C / 29.5°C
  1 BF
  48%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 30.1°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 26.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.7°C / 31.6°C
  1 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 26.7°C
  3 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  56%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μποτιλιάρισμα» στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων

 • A-
 • A+
Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις καινούργιων οχημάτων από τις βιομηχανίες λόγω σημαντικών ελλείψεων στην αλυσίδα παραγωγής ● Συγκυριακή στροφή στα μεταχειρισμένα τον Νοέμβριο ● Εξισορρόπηση της αγοράς στα τέλη του 2022 προβλέπει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων - Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, Δ. Πάτσιος.

Χρονιά των καθυστερήσεων ήταν το 2021 για την παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων, καθώς η μία μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία μετά την άλλη ανακοίνωναν μείωση ή ακόμα και προσωρινό πάγωμα της παραγωγής και καθυστερήσεις στις παραδόσεις νέων μοντέλων, εξαιτίας των ελλείψεων σε ημιαγωγούς, τα γνωστά μας τσιπάκια. Στη Γερμανία, την καρδιά της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, τα προβλήματα κορυφώθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, οδηγώντας τους αντιπροσώπους του κλάδου σε «υπαρξιακή κρίση», όπως έγραφε η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, με διψήφιες μειώσεις τζίρου το φθινόπωρο (-26% τον Σεπτέμβριο, -31% τον Νοέμβριο) και μείωση 8% όλο τον χρόνο.

Στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης οδηγούν σε καθυστερήσεις στις παραδόσεις σε δημοφιλείς κατηγορίες, από 3-4 μήνες μέχρι και περισσότερο από ένα εξάμηνο, ενώ υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις που οι παραδόσεις καθυστερούν ώς και ένα χρόνο. Επακόλουθο είναι από τη μία η άνοδος των τιμών για τα νέα αυτοκίνητα, από την άλλη η μείωση των πωλήσεων. Για παράδειγμα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τα καινούργια αυτοκίνητα αυξήθηκε τον Νοέμβριο κατά 6,3% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ οι πωλήσεις καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 7,3%. Παράλληλα, τον ίδιο μήνα, εκτόξευση σημείωσαν οι πωλήσεις των μεταχειρισμένων εισαγόμενων Ι.Χ. με αύξηση 88%. Σε επίπεδο 11μήνου η εικόνα είναι διαφορετική, υπέρ των καινούργιων αυτοκινήτων, που αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 28,4%, έναντι 13,2% των μεταχειρισμένων.

Διπλωματική ήταν η απάντηση του προέδρου του Συνδέσμου Εισαγωγέων - Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων Δημήτρη Πάτσιου, στο ερώτημα της «Εφ.Συν.» κατά πόσο η κρίση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα έχει επηρεάσει την ελληνική αγορά. Αν και ο ίδιος παραδέχεται ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο διαπιστώνονται καθυστερήσεις στις παραδόσεις καινούργιων αυτοκινήτων τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της γνωστής έλλειψης ημιαγωγών και άρα των σχετικών εξαρτημάτων που χρειάζονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες», επιμένει ότι στη χώρα μας η εικόνα είναι συγκριτικά καλύτερη.

«Είναι πολύ θετικό ότι στην Ελλάδα δεν καλύπτεται παρά μόνο μικρό ποσοστό της ζήτησης, με τις παραδόσεις να φτάνουν κάποιους μήνες αργότερα, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αυτοκινήτων που θα αφιχθούν πολύ σύντομα. Ενδιαφέρον είναι ότι οι καταναλωτές αποφεύγουν τη λύση των μεταχειρισμένων, των οποίων οι αξίες έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθώς επίσης προτιμούν την “ασφάλεια” του καινούργιου, έναντι κινδύνων βλαβών, αγνώστου ιστορικού κ.λπ.», λέει ο πρόεδρος του συνδέσμου.

Οσον αφορά τις προβλέψεις του για το 2022, δηλώνει αισιόδοξος ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα έχουν επιλυθεί τα προβλήματα εφοδιασμού των εργοστασίων και ώς τα τέλη του έτους θα έχει αποκατασταθεί η ροή καινούργιων οχημάτων, με την προσφορά πλέον να καλύπτει τη ζήτηση». Απευθύνει ωστόσο ισχυρή σύσταση στους υποψήφιους αγοραστές «να μην καθυστερεί η παραγγελία ενός αυτοκινήτου, που άλλωστε είναι αγαθό μεγάλης διάρκειας και προϋποθέτει ίσως και κάποια “υπομονή” για την παραλαβή».

Οσο όμως οι εγχώριοι αντιπρόσωποι συστήνουν να κάνουμε υπομονή, τα στελέχη της διεθνούς αυτοκινητοβιομηχανίας δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το άμεσο μέλλον. Στη νέα έρευνα της πολυεθνικής συμβουλευτικής εταιρείας KPMG για την αγορά αυτοκινήτου, σε 1.118 ανώτατα και ανώτερα στελέχη, το 53% εκφράζουν αισιοδοξία ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα παρουσιάσει κερδοφόρα ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια. Ωστόσο λιγότεροι από τους μισούς θεωρούν ότι η αυτοκινητοβιομηχανία είναι επαρκώς προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την επόμενη κρίση της αλυσίδας ανεφοδιασμού, την οποία θεωρούν δεδομένη.

Λιγότερο αισιόδοξοι είναι οι Γερμανοί αυτοκινητοβιομήχανοι, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται η ανησυχία για τις τιμές και τη διαθεσιμότητα βασικών πρώτων υλών και εξαρτημάτων. Παραδόξως η κατηγορία που προβληματίζει περισσότερο τους επιχειρηματίες δεν είναι τα γνωστά μας τσιπάκια, αλλά το λίθιο και τα υπόλοιπα εξαρτήματα για μπαταρίες, για τα οποία ανησυχούν από «πολύ» έως «εξαιρετικά πολύ» το 57% των ερωτηθέντων. Ακολουθούν από κοντά τα βασικά μέταλλα (χάλυβας, αλουμίνιο, χαλκός) και τα προϊόντα πετρελαίου, για τα οποία εκφράζει σοβαρές έως πολύ σοβαρές ανησυχίες το 56%. Τέλος, η ανησυχία για τις ελλείψεις σε σπάνιες γαίες συναγωνίζεται σε ποσοστά την ανησυχία για τους ημιαγωγούς, με 53% των στελεχών να δηλώνουν πολύ έως υπερβολικά ανήσυχοι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο εφιάλτης της βενζίνης αδειάζει τους δρόμους
Οι καταναλωτές ακινητοποιούν τα οχήματά τους εξαιτίας του ράλι στις τιμές των καυσίμων ● Θα πουν το ψωμί ψωμάκι με 40% αύξηση στα άλευρα ● Σταϊκούρας σε ΕΕΑ: «Προσγειωθείτε, είμαστε σε πόλεμο».
Ο εφιάλτης της βενζίνης αδειάζει τους δρόμους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χάρτινη... καταιγίδα ανατιμήσεων στην αγορά
Τα ευρωπαϊκά εργοστάσια βάζουν πλαφόν στο όριο παραγγελιών, καθώς αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξεύρεσης πρώτων υλών, από τον χαρτοπολτό μέχρι τα χημικά για τη λεύκανση του χάρτου.
Χάρτινη... καταιγίδα ανατιμήσεων στην αγορά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στροφή στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα
Αύξηση κατά 11,5% σημείωσαν φέτος τον Οκτώβριο οι νέες άδειες κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 14.698 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού), περίπου 1.500 περισσότερα από...
Στροφή στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας