• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 9.7°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 7.4°C
  5 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 9.9°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 2.4°C
  1 BF
  86%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.0°C / 7.0°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / 3.4°C
  4 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.7°C
  4 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 6.9°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 11.4°C
  3 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  71%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 3.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.5°C / 8.8°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 9.9°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 4.4°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.8°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  2 BF
  71%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απεταξάμην... γενικό λοκντάουν, λέει η ΤτΕ

 • A-
 • A+
Δημοσιονομική συστολή, για να μην ξεφύγουν τα ελλείμματα, συστήνει ο Γιάννης Στουρνάρας στην ενδιάμεση έκθεση ● Προβλέπει ανάπτυξη 5% το 2022, υπό την αίρεση της Ομικρον και ενδεχόμενων νέων περιοριστικών μέτρων ● Κίνδυνοι από τον πληθωρισμό, ένα νέο στοκ «κόκκινων» δανείων, αλλά και από περιορισμένη και καθυστερημένη απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ανάπτυξη 5% το 2022, αλλά με αστερίσκους λόγω της Ομικρον και της πληθωριστικής καταιγίδας που εξαπλώνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), εκπέμποντας σήμα να μην πάμε σε λοκντάουν. Αντίθετα, στην ενδιάμεση έκθεση ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας ενθαρρύνει την κυβέρνηση να μπει σε τροχιά δημοσιονομικής συστολής για να μην ξεφύγουν ελλείμματα και δημόσιος χρέος.

«Οποιαδήποτε νέα μέτρα ελέγχου της πανδημίας θα πρέπει να έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό αντίκτυπο, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση των δημοσιονομικών μεγεθών που θα καθυστερήσει την επάνοδο στη δημοσιονομική ισορροπία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, στο κεφάλαιο με τους κινδύνους της ελληνικής οικονομίας.

Οι οποίοι κίνδυνοι έτσι όπως τρέχουν τα πράγματα με την εξέλιξη της πανδημίας, τον πληθωρισμό που πυροδοτείται από τις απότομες αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια και από την ακρίβεια στα είδη διατροφής, μόνο λίγοι δεν είναι, ενώ προστίθενται και νέοι στη λίστα. Η ΤτΕ χτυπά καμπανάκι για πιθανή αύξηση του στοκ των «κόκκινων» δανείων, το οποίο λόγω του «Ηρακλή», των μέτρων κρατικής στήριξης, αλλά και αυτών που εφάρμοσαν οι τράπεζες για τη διευκόλυνση των πελατών τους είχε κατέβει στα επίπεδα των 20,9 δισ. ευρώ φέτος τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή πρόσθετη απειλή για την οικονομία συνιστά το σενάριο για περιορισμένη απορρόφηση των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (η πρώτη δόση των 4 δισ. ευρώ μετά τις προκαταβολές του καλοκαιριού θα εκταμιευτεί με καθυστέρηση - τον Μάρτιο του 2022), γεγονός που ενδεχομένως θα θέσει σε ακινησία τα «μοτέρ» της ανάπτυξης. Για το 2022 ο πήχης για το ΑΕΠ έχει τοποθετηθεί σύμφωνα με την ΤτΕ στο 5%, υψηλότερα από την εκτίμηση της κυβέρνησης για 4,5%, από 8% φέτος.

Στο δημοσιονομικό πεδίο η έκθεση «στέκεται» στην αύξηση που θα σημειώσουν σε ονομαστικούς όρους τόσο το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης όσο και το δημόσιο χρέος σε σχέση με το 2020. Ωστόσο, ως ποσοστό του ΑΕΠ τα δύο μεγέθη βαίνουν μειούμενα, φτάνοντας για το 2021 σε 7,3% του ΑΕΠ και 197,1% του ΑΕΠ αντίστοιχα, από 7,9% και 206,3% το 2020.

Ειδικά για το δημόσιο χρέος υπάρχει και μία δεύτερη σύσταση, που σχετίζεται με την πρόσθετη επιβάρυνση από τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας (37,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2022) και τον πρόσθετο δανεισμό από ευρωπαϊκούς πόρους. Τούτα είχαν αποτέλεσμα την επί τα χείρω αναθεώρηση του βασικού σεναρίου των προβλέψεων για το συγκεκριμένο μέγεθος. Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η ενδιάμεση έκθεση, ο λόγος του χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί το 2030 σε 138%, περίπου 27 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερα σε σχέση με τις προ πανδημίας εκτιμήσεις.

Παράλληλα, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα σε υψηλό επίπεδο, οι ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες την επόμενη δεκαετία κυμαίνονται πλέον κατά μέσο όρο περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερα σε σχέση με τις προ πανδημίας προβλέψεις, παραμένοντας όμως χαμηλότερες από το επίπεδο αναφοράς 15% του ΑΕΠ.

Κατόπιν τούτων, ο Γιάννης Στουρνάρας τάσσεται κατά της επιβολής νέων γενικευμένων περιοριστικών μέτρων στην οικονομία και βλέπει ως «παράθυρο ευκαιρίας» την απόφαση της ΕΚΤ (συνέχιση αγοράς ελληνικών τίτλων μετά τον Μάρτιο του 2022 και μέχρι τη λήξη της περιόδου των επανεπενδύσεων στο τέλος του 2024) για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι «καυτές» ζώνες για την οικονομία
Καμπανάκι από την Τράπεζα της Ελλάδος ⫸ Στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική χαρτογραφούνται τα οκτώ πεδία στα οποία έχει βάλει φωτιά η ενεργειακή κρίση και αποτελούν κινούμενη άμμο για την...
Οι «καυτές» ζώνες για την οικονομία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γκρίζο» 2023 βλέπει η ΤτΕ
Προβλέπει πληθωρισμό 5,8%, επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,6%, φρενάρισμα της κατανάλωσης ● Ανησυχεί για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά αισιοδοξεί για τις επενδύσεις που θα τρέξουν με 10% τον χρόνο μέχρι και το...
«Γκρίζο» 2023 βλέπει η ΤτΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα ναρκοπέδια του πληθωρισμού και της «Ο»
Οκτώ μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία το 2022 ● Τα εννέα ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης και οι μεγάλες προσδοκίες από τα 18 δισ. από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ ● Γρίφος η...
Στα ναρκοπέδια του πληθωρισμού και της «Ο»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υψηλότερη ανάπτυξη φέτος, χαμηλότερη το 2022
Η Κομισιόν θα βελτιώσει μεν στο +6,3% την εκτίμησή της για το ΑΕΠ στις αναμενόμενες αναθεωρημένες προβλέψεις της, αν και η ανάπτυξη που θα επιτύχει η Ελλάδα δεν δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για...
Υψηλότερη ανάπτυξη φέτος, χαμηλότερη το 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποστάσεις Κομισιόν από την κυβερνητική αισιοδοξία για την ανάπτυξη
Αμετάβλητες στο 4,3% αφήνει τις εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2021 η 11η μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών σε αντιδιαστολή με την πανηγυρική αναθεώρηση της κυβέρνησης στο 5,9%.
Αποστάσεις Κομισιόν από την κυβερνητική αισιοδοξία για την ανάπτυξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας