• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.4°C / 29.7°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.3°C / 29.4°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.7°C / 29.9°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  44%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 29.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  0 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 29.3°C
  2 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  2 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.5°C / 29.4°C
  3 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 29.9°C
  0 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 28.7°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  2 BF
  57%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το β΄ εξάμηνο του 2022 το «πράσινο» ομόλογο

 • A-
 • A+
Η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου, που ανακοινώνεται σήμερα, με στόχο την άντληση 12 δισ. ● Εμπροσθοβαρές το πρόγραμμα δανεισμού, πλην του «πράσινου» ομολόγου ● Πρόωρη εξόφληση των δόσεων δανείων του 2022-2023 προς τις χώρες-μέλη (GLF) και πλήρης εξόφληση του ΔΝΤ.

Ενα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για το ελληνικό Δημόσιο θα προστεθεί από το 2022. Πρόκειται για τα «πράσινα» ομόλογα, το πρώτο των οποίων αναμένεται να εκδοθεί από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Τα «πράσινα» ομόλογα προορίζονται να καλύψουν ανάγκες χρηματοδότησης «πράσινων» επενδύσεων που δεν έχουν καλυφθεί από άλλες πηγές χρηματοδότησης. Η έκδοση του 2022 εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει εκπονήσει ο ΟΔΔΗΧ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου για το επόμενο έτος.

Τα «πράσινα» ομόλογα είναι μία από τις πτυχές της στρατηγικής που έχει υιοθετηθεί διεθνώς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία αναθέτει στην αγορά σημαντικό -αν όχι τον κυρίαρχο- ρόλο. Δίπλα, λοιπόν, στο χρηματιστήριο ρύπων, αναπτύσσεται η αγορά «πράσινων» ομολόγων. Οι διαφορές με όλες τις άλλες κρατικές ομολογιακές εκδόσεις είναι δύο: Πρώτον, υπάρχει δέσμευση ότι με τα αντλούμενα ποσά θα χρηματοδοτούνται μόνο «πράσινες» επενδύσεις.

Δεύτερον, θα χρηματοδοτούν επενδύσεις αυτής της κατηγορίας που δεν έχουν καλυφθεί από άλλες χρηματοδοτήσεις. Δεν θα διατίθενται, δηλαδή, για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), αλλά μόνο την ελληνική συμμετοχή μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) σε έργα της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 του ΕΣΠΑ ή σε έργα με αποκλειστική χρηματοδότηση από το ΠΔΕ.

Η εκπλήρωση και ο έλεγχος αυτής της δεύτερης προϋπόθεσης συνεπάγονται ένα ξεχωριστό σύστημα παρακολούθησης δαπανών αυτής της κατηγορίας, που αναγκαστικά θα πρέπει να έχει διυπουργικό χαρακτήρα και να στηρίζεται στη δέσμευση πολλών φορέων (δήμοι, περιφέρειες κ.λπ.). Αυτή η βασική προϋπόθεση δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί, και γι’ αυτό η έκδοση χρονοθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Για να υλοποιηθεί η έκδοση, ο ΟΔΔΗΧ θα υπογράψει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου με δύο τράπεζες το εκδοτικό πλαίσιο (ESD Framework).

Στόχοι της έκδοσης

Πέραν του χρηματοδοτικού της ρόλου, η «πράσινη» έκδοση αποσκοπεί και σε άλλους στόχους:

■ Να ενταχθεί η Ελλάδα στον χάρτη των κλιματικά «ευαίσθητων» χωρών – έστω και αν συνεχίζει να πληρώνει πρόστιμα τύπου Κουρουπητού ή νομοθετεί ενάντια στις περιοχές Natura…

■ Να συσταθεί ξεχωριστή καμπύλη αποδόσεων για τα «πράσινα» ομόλογα, με αύξηση του συνολικού όγκου των εκδόσεων τουλάχιστον ώς τα 3 δισ. ευρώ στην επόμενη διετία. Μέχρι τότε, το «πράσινο» ομόλογο θα «ενσωματώνεται» στη συνολική καμπύλη αποδόσεων των εκδόσεων του ελληνικού Δημοσίου.

■ Να επεκταθεί η επενδυτική βάση (η «πελατεία» που επενδύει στα ελληνικά κρατικά ομόλογα) με επενδυτές που θα επιδείξουν ειδικό ενδιαφέρον γι’ αυτή την κατηγορία εκδόσεων.

Επιπρόσθετα, ενώ τα «πράσινα» ομόλογα δεν είναι προαπαιτούμενο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, θα συμβάλουν θετικά σε αυτόν τον στόχο.

Η στρατηγική του 2022

Η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ για το 2022, που ανακοινώνεται σήμερα ή αύριο, περιλαμβάνει:

● Εκδόσεις συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ (δεν περιλαμβάνεται το «πράσινο» ομόλογο).

● Την ολοκλήρωση της επανασύστασης της καμπύλης αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

● Τη μονιμοποίηση της παρουσίας του ελληνικού Δημοσίου στην αγορά και τη βελτίωση της ρευστότητας στη δευτερογενή αγορά.

● Τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης για τα ελληνικά ομόλογα (εδώ θα συμβάλει και το «πράσινο» ομόλογο).

● Την περαιτέρω μείωση των κινδύνων αναχρηματοδότησης με «υποκατάσταση» εντόκων γραμματίων (που είναι εκτεθειμένα στο ρίσκο της βραχυπρόθεσμης συγκυρίας) από εκδόσεις μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας.

● Την εμπέδωση του κεκτημένου του 2021 της υψηλής ποσοστιαίας συμμετοχής επενδυτών της κατηγορίας real money investors, που διακρατούν τα ομόλογα για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν κάνουν βραχυπρόθεσμα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Το 2021 η συγκεκριμένη κατηγορία απορρόφησε σε ποσοστό πάνω από 70% τις ελληνικές εκδόσεις.

Στο πλαίσιο μιας τέτοιας στρατηγικής, το 2022 θα αποπληρωθεί το υπόλοιπο προς το ΔΝΤ (1,7 δισ. ευρώ) και θα εξοφληθούν όλες οι δόσεις των διμερών δανείων με τις χώρες-μέλη (των GLF), συνολικού ύψους 5,3 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψάχνουν ρευστότητα στα ομόλογα, εγκαταλείπουν την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
Τριάντα δισ. υπό… προϋποθέσεις είναι το απόθεμα ασφαλείας στα κρατικά ταμεία σύμφωνα με διαρροή κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters.
Ψάχνουν ρευστότητα στα ομόλογα, εγκαταλείπουν την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται «γέφυρα» μεταφοράς πλεονασμάτων
Παράθυρο που θα επιτρέπει τη μεταφορά χρημάτων από το εναπομείναν υπερπλεόνασμα στην επόμενη χρονιά αναζητεί η κυβέρνηση, προεξοφλώντας συνέχεια των υπεραποδόσεων.
Αναζητείται «γέφυρα» μεταφοράς πλεονασμάτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμμάχους αναζητά ο Σταϊκούρας
Σε πολιτική λύση μέχρι τον Μάρτιο του 2020 η οποία θα επιτρέψει τη διαφορετική χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα από αυτήν που προβλέπει η συμφωνία του 2018 προσβλέπει η κυβέρνηση.
Συμμάχους αναζητά ο Σταϊκούρας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ξεφορτώνονται» κι άλλο ΔΝΤ
Η κυβέρνηση έχει στα σκαριά σχέδιο για νέα εξαγορά ακριβού χρέους και σχεδιάζει να αξιοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων του 2020 και τα χαμηλά επιτόκια που έχουν πλέον φτάσει τα ελληνικά ομόλογα....
«Ξεφορτώνονται» κι άλλο ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας