• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.3°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.6°C / 17.8°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.9°C / 18.2°C
  0 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  0 BF
  67%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.0°C / 17.0°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 13.4°C
  2 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.8°C
  5 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  7 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 11.8°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.5°C / 16.2°C
  3 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.6°C
  0 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 12.3°C / 17.1°C
  0 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.7°C / 17.8°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  0 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διφορούμενη απόφαση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

 • A-
 • A+
Αμφιλεγόμενο σκεπτικό από το Ευρωδικαστήριο

Απόφαση διπλής ανάγνωσης έλαβε το Δικαστήριο της Ε.Ε. για το θέμα των δανειοληπτών ελβετικού φράγκου, απαντώντας σε τέσσερα προδικαστικά ερωτήματα του Πρωτοδικείου Αθηνών, στο οποίο είχαν προσφύγει δυο καταναλωτές που είχαν λάβει ανάλογα στεγαστικά δάνεια από την Τράπεζα Πειραιώς το 2004, τα οποία το 2007 μετέτρεψαν από ευρώ σε φράγκο. Οι δυο καταναλωτές με αγωγή ζητούσαν να αναγνωριστεί η καταχρηστικότητα των ρητρών της σύμβασης οι οποίες όριζαν ότι η εξόφληση του δανείου έπρεπε να γίνει είτε σε ελβετικό φράγκο είτε σε ευρώ αντίτιμο, αλλά με βάση την ισοτιμία κατά την ημερομηνία πληρωμής της δόσης ή του υπολοίπου του δανείου, σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης.

Η Οδηγία 93/13/ΕΟΚ για την προστασία του καταναλωτή που απαγορεύει τις καταχρηστικές ρήτρες σε κάθε εμπορική σύμβαση -και στις δανειακές- που δεν αποτέλεσαν αντικείμενο ατομικής διαπραγμάτευσης, αλλά εξαιρεί από την απαγόρευση ρήτρες που απηχούν νομοθετική ή κανονιστική διάταξη ενδοτικού δικαίου (δηλαδή, που ισχύει ελλείψει διαφορετικής συμφωνίας των συμβαλλομένων). Και επειδή ο ελληνικός νόμος που μετέφερε την Οδηγία δεν περιέλαβε ρητά αυτή την εξαίρεση, με αποτέλεσμα τα δικαστήρια να καταλήγουν σε αποκλίνουσες αποφάσεις, το Πρωτοδικείο Αθηνών, όπως δεκάδες εθνικά δικαστήρια από πολλές χώρες της Ε.Ε., ζήτησε τη γνωμοδότηση του Ευρωδικαστηρίου, το οποίο σε τουλάχιστον δέκα ανάλογες αποφάσεις έχει στηλιτεύσει την καταχρηστικότητα των όρων και την αδιαφάνεια των δανειακών συμβάσεων ελβετικού φράγκου.

Αυτή τη φορά το Ευρωδικαστήριο φαίνεται να αποκλίνει από τον κανόνα: έκρινε ότι με βάση τη διατύπωση του ελληνικού νόμου που μεταφέρει την Οδηγία για την προστασία του καταναλωτή, οι ρήτρες που βασίζονται σε αυτόν εξαιρούνται από την απαγόρευση της Οδηγίας, ακόμη και αν δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο ατομικής διαπραγμάτευσης. Εκ πρώτης όψεως, επομένως, το ΔΕΕ φαίνεται να δικαιώνει την τράπεζα στη συγκεκριμένη υπόθεση, χωρίς να μπαίνει στην ουσία της καταχρηστικότητας των ρητρών. Ωστόσο, σε άλλη αποστροφή της απόφασής του επισημαίνει ότι η Οδηγία 93/13/ΕΟΚ επιτρέπει στα κράτη-μέλη την ευχέρεια να παρέχουν υψηλότερο επίπεδο προστασίας του καταναλωτή σε σχέση με το προβλεπόμενο από την ίδια.

Κατά συνέπεια, τα κράτη-μέλη μπορούν να θεσπίσουν αυστηρότερους κανόνες υπέρ των καταναλωτών. Η απόφαση είναι αρκετά δυσανάγνωστη και αμφιλεγόμενη και νομικοί που εκπροσωπούν τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου την αξιολογούν στις λεπτομέρειές της, ενόψει της προσφυγής τους προς την Κομισιόν εναντίον απόφασης του Αρείου Πάγου που αρνήθηκε να στείλει προδικαστικά ερωτήματα στο ΔΕΕ, σύμφωνα με το αίτημα 4.624 δανειοληπτών και εγγυητών κατά της Eurobank (βλέπε «Εφ.Συν.» 20/12/2021, «Οι όμηροι του ελβετικού φράγκου αντεπιτίθενται»).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πάρτε θέση» για τους ομήρους του ελβετικού φράγκου
Επιστολές του Συλλόγου Δανειοληπτών στους ευρωβουλευτές και στους βουλευτές με κρίσιμα ερωτήματα εν όψει της καταγγελίας στην Κομισιόν για διαδικασία επί παραβάσει εις βάρος της Ελλάδας, μετά την άρνηση του...
«Πάρτε θέση» για τους ομήρους του ελβετικού φράγκου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ταμείο Ανάκαμψης: ενός ανδρός αρχή
Τυπική συμμόρφωση στις υποδείξεις της Ε.Ε. για την εμπλοκή των τραπεζών στα δάνεια προς τις επιχειρήσεις ● Υπερεξουσίες στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, με την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες
Ταμείο Ανάκαμψης: ενός ανδρός αρχή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αθέμιτες πρακτικές στην ακύρωση αεροπορικών ταξιδιών
Η Aegean «φωτογραφίζεται» σε επιστολή καταναλωτικών ενώσεων προς τα συναρμόδια υπουργεία, με βροχή καταγγελιών από επιβάτες για παραβίαση των δικαιωμάτων τους και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Αθέμιτες πρακτικές στην ακύρωση αεροπορικών ταξιδιών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τιμωρία» στους καταθέτες
Ο σχεδόν εκμηδενισμός των επιτοκίων καταθέσεων κόστισε στους καταθέτες τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ σε τόκους που απώλεσαν, ενώ την ίδια στιγμή τα επιτόκια πιστωτικών καρτών φτάνουν μέχρι και το 25%.
«Τιμωρία» στους καταθέτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερευνα για τα προβλήματα καταστημάτων και επιχειρήσεων του Πειραιά
Ο χαμηλός τζίρος, που προκύπτει από τη μειωμένη αγοραστική δύναμη και το υψηλό ποσοστό ανεργίας, είναι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στον Πειραιά.
Ερευνα για τα προβλήματα καταστημάτων και επιχειρήσεων του Πειραιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας