• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.2°C / 29.0°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 25.6°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 23.7°C / 27.7°C
  1 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.2°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 23.0°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.2°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 23.4°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 27.1°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 25.7°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  85%

Εκτονώνεται η ένταση στα Πετρέλαια Καβάλας

 • A-
 • A+
Προηγήθηκε πρωτοφανής αστυνομική εισβολή με εντολή της εταιρείας Energean, προκειμένου να σπάσει η περιφρούρηση ασφαλείας που εφαρμόζουν εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι εναντίον του σχεδίου εργολαβοποίησης των εργασιακών σχέσεων.

Προς εκτόνωση βαίνει η έκρυθμη κατάσταση που υπήρξε νωρίτερα στις εγκαταστάσεις των Πετρελαίων Καβάλας, όπου νωρίτερα περίπου 50 εργαζόμενοι βρέθηκαν περικυκλωμένοι από τουλάχιστον δέκα διμοιρίες ΜΑΤ.

Οι εργαζόμενοι ανέβηκαν πάνω σε πύργο 50 μέτρων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, προκειμένου να διαφύγουν της σύλληψης, μετά την πρωτοφανή αστυνομική εισβολή που έγινε τα ξημερώματα με εντολή της εταιρείας Energean –και προφανώς με την ανοχή και της κυβέρνησης όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι– προκειμένου να σπάσει η περιφρούρηση ασφαλείας που εφαρμόζουν εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι στην είσοδο των εγκαταστάσεων, εναντίον του σχεδίου εργολαβοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, η αστυνομία έχει προβεί σε 10 συλλήψεις εργαζομένων.

Σύμφωνα με το kavalanews, οι δεκάδες εργαζόμενοι –έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις– πείστηκαν να κατέβουν από τον πύργο, υπό τον όρο ότι η ανακριτική διαδικασία θα λάβει χώρα εντός των εγκαταστάσεων της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει καταθέσει μήνυση εναντίον του Δ.Σ. 

Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν οι βουλευτές Γιάννης Πασχαλίδης (Ν.Δ.) και Τάνια Ελευθεριάδου (ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης. 

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από φορείς και κόμματα κατά της αστυνομικής παρέμβασης: 

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη επέμβαση των ΜΑΤ κατά των απεργών

«Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταγγέλλει την απαράδεκτη επέμβαση των ΜΑΤ κατά των απεργών στις εγκαταστάσεις  της επιχείρησης Kavala Oil  και την προσπάθεια καταστολής των κινητοποιήσεων και τρομοκράτησης  των  εργαζομένων που αγωνίζονται για στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Η κυβέρνηση, αφού νομοθέτησε τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και την ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων, προχωράει  ακόμα περισσότερο στο δρόμο του αυταρχισμού, διαθέτοντας  τα ΜΑΤ ως ιδιωτικό στρατό για την καταστολή απεργιακών κινητοποιήσεων.

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στηρίζει τον  αγώνα των εργαζομένων στην εταιρεία απέναντι στις απολύσεις και την  εργολαβοποίηση και καλεί την διοίκηση της εταιρείας να σταματήσει την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και να προσέλθει άμεσα σε διάλογο, ώστε να βρεθούν λύσεις στα δίκαια αιτήματά τους.

Συγχρόνως, καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τώρα τον αντεργατικό – αυταρχικό κατήφορο και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εξεύρεση λύσης και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων  σε μια  επιχείρηση που  έχει λάβει πρόσφατα δάνειο 100 εκατ.  με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Οι αγώνες των εργαζομένων και της μεγάλης δημοκρατικής πλειοψηφίας δεν θα  επιτρέψουν στην κυβέρνηση της ΝΔ  να μετατρέψει την  Ελλάδα σε μια ειδική οικονομική ζώνη, που θα επιφυλάσσει μισθούς πείνας στους εργαζόμενους και άγρια καταστολή σε όσους αγωνίζονται.»

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: KAVALA Oil: Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια των εργαζομένων

«Σε επικίνδυνο πυροτέχνημα κινδυνεύει να μετατραπεί το εργοστάσιο της KAVALA Oil μετά την βραδινή επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος των εργαζομένων που κάνουν "περιφρούρηση ασφαλείας". Μετά από ολονύκτιο αστυνομικό σχεδιασμό στις 6 π.μ. οι δυνάμεις των ΜΑΤ εισήλθαν στο χώρο του εργοστασίου και έχουν αποκλείσει περί τους 150 εργαζόμενους σε ένα «πύργο», ενώ μια κροτίδα της αστυνομίας χτύπησε μετασχηματιστή με αποτέλεσμα να εκραγεί.

Για την λειτουργία του εργοστασίου, πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για μια επιχείρηση με εύφλεκτα υλικά (υδρόθειο, πετρέλαιο κ.α.) και η οποία απαιτεί υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας, υπεύθυνες είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και όχι οι αστυνομικές δυνάμεις.

Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και ακεραιότητα των εργαζομένων, αλλά και να αποτραπούν οι κίνδυνοι για τις εγκαταστάσεις. Πρέπει επειγόντως να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα ατυχήματος ή μόλυνσης της ευρύτερης περιοχής.

Καλούμε τα Υπουργεία Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας να αναλάβουν ΤΩΡΑ πρωτοβουλία, πρόσκλησης της Διοίκησης της εταιρείας, σε διάλογο με τους εργαζομένους – οι οποίοι ουδέποτε τον αρνήθηκαν – για την διευθέτηση της διαφοράς, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την πλήρη στελέχωση και ασφαλή λειτουργία της επιχείρησης και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και της εθνικής οικονομίας. Κάθε ολιγωρία μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη. Και την αποκλειστική ευθύνη θα έχει η κυβέρνηση».

ΚΚΕ: Κυβέρνηση και εργοδοσία υπόλογοι για την επίθεση των ΜΑΤ

Το ΚΚΕ καταγγέλλει «τη σημερινή επίθεση με ΜΑΤ, βία, προσαγωγές και μηνύσεις, σε βάρος των εργαζομένων της επιχείρησης 'Πετρέλαια Καβάλας', οι οποίοι δίνουν έναν πολύμηνο αγώνα ενάντια στο σχέδιο απολύσεων και εργολαβοποίησης της επιχείρησης» και επισημαίνει σε σχόλιό του:

«Υπόλογη είναι, όχι μόνο η εργοδοσία, αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία και σήμερα απέδειξε πως οι 'εμβληματικές επενδύσεις' προχωρούν ακόμα και με τον αυταρχισμό και την καταστολή απέναντι στους εργαζόμενους. Να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε μορφής δίωξη ενάντια στους εργαζόμενους. Να εκφραστεί μαζικά και με κάθε τρόπο η αλληλεγγύη στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα 'Πετρέλαια Καβάλας', που υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στη δουλειά!».

Κριθαρίδης: Να σταματήσει η κυβέρνηση την προσπάθεια καταστολής του αγώνα των εργαζομένων 

«Πριν από μερικούς μήνες, η Μητσοτάκης Α.Ε. χάρισε στην Energean Oil κρατικές εγγυήσεις αξίας 100 εκ. ευρώ με πρόσχημα "την ενίσχυση της βιωσιμότητας της εταιρείας για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας"», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης. Όπως ανέφερε, «η εταιρεία ήδη από την επομένη του δώρου της Μητσοτάκης Α.Ε. ξεκίνησε απολύσεις και μειώσεις μισθών», και «σήμερα τα ξημερώματα, με εντολή της Κυβέρνησης που λειτουργεί ως θεραπαινίδα της εταιρείας, δυνάμεις των ΜΑΤ έκοψαν την περίφραξη και εισέβαλαν μέσα στο εργοστάσιο των Πετρελαίων Καβάλας, με σκοπό να καταστείλουν την περιφρούρηση των εργαζομένων για ασφαλή λειτουργία, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο άκρως επικίνδυνες συνθήκες».

«Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, κατά την διάρκεια της επέμβασης, τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης, με αποτέλεσμα την εκδήλωση φωτιάς σε μετασχηματιστή. Εκατοντάδες εργαζόμενοι βρίσκονται περικυκλωμένοι από δυνάμεις καταστολής εντός του εργοστασίου σε πύργο υψηλής επικινδυνότητας. Αυτή η εγκληματική επέμβαση βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα», τόνισε ο ίδιος, καταγγέλλοντας «την Κυβέρνηση και την Εταιρεία "Ενεργειακή" για την απαράδεκτη και αισχρή απόπειρα καταστολής και φίμωσης των εργαζομένων, που εδώ και μήνες αντιστέκονται στα σχέδια της εργοδοσίας να επιβάλει καθεστώς γαλέρας με απολύσεις, μηνύσεις, απειλές, διαθεσιμότητες, εκ περιτροπής εργασία και παύση της λειτουργίας του εργοστασίου, βάζοντας παράλληλα σε κίνδυνο την ασφαλή του λειτουργία».

«Απαιτούμε από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να σταματήσει την προσπάθεια καταστολής του αγώνα των εργαζομένων εκθέτοντας τους σε κίνδυνο και να αποσύρει τα ΜΑΤ», κατέληξε.

Τι λέει η ΓΣΕΕ

Την αστυνομική επιχείρηση καταγγέλλει και η ΓΣΕΕ που  θυμίζει ότι παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει χρηματοδοτηθεί με 100 εκατομμύρια ευρώ, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αντί να διασφαλίσει θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, προχώρησε σε απολύσεις, μειώσεις μισθών και μετατροπή συμβάσεων εργαζομένων και στην ανακοίνωσή της τονίζει:

«Οι εργαζόμενοι είναι ανεπίτρεπτο να αντιμετωπίζονται κατασταλτικά σαν να πρόκειται για κοινούς ποινικούς. Ουδέποτε αρνήθηκαν το διάλογο για την εξεύρεση λύσης. Το αντίθετο συνέβη με την εργοδότρια εταιρεία να προχωρά σε μια προσβλητική για την ευνομούμενη χώρα μας επίδειξη αυταρχισμού και ισχύος. Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δώσει εντολή απομάκρυνσης των αστυνομικών δυνάμεων. Ένα εργοστάσιο πετρελαίου δεν ενδείκνυται για τέτοιου τύπου «πολεμικά» σκηνικά, ειδικά μετά την ανατίναξη μετασχηματιστή υψηλής τάσης από οβίδα κρότου λάμψης που εκτοξεύτηκε από άνδρες των ΜΑΤ. Προειδοποιούμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ένας τραυματισμός εργαζομένου. Η ευθύνη θα βαρύνει εξολοκλήρου τη Διοίκηση της εταιρείας και την ΕΛ.ΑΣ, για το σκηνικό που στήθηκε σήμερα τα ξημερώματα στις εγκαταστάσεις ενός εργοστασίου υψηλής επικινδυνότητας».

Ανακοίνωση και από το ΠΑΜΕ

«Καταγγέλλουμε την επιχείρηση εργοδοσίας και κυβέρνησης να καταστείλουν τον αγώνα των εργαζόμενων στα Πετρέλαια Καβάλας (CAVALA OIL) με επέμβαση των ΜΑΤ στο χώρο του εργοστασίου, από τα ξημερώματα και προσαγωγές εργαζομένων που αγωνίζονται. Έτσι προχωράει η «νέα εποχή επενδύσεων, απασχόλησης, εξέλιξης και ανάπτυξης προς όφελος της εταιρίας και των εργαζομένων της, της τοπικής κοινωνίας και της Ελλάδας μας», που διακηρύττει η εργοδότρια εταιρεία ENERGEAN και διατυμπανίζει η κυβέρνηση και η Ε.Ε.

Ανάπτυξη της κερδοφορίας των εταιρειών σημαίνει συνθήκες «γαλέρας» για τους εργαζόμενους. Προσπαθούν να εξασφαλίσουν έναν επιχειρηματικό παράδεισο για τους ομίλους στις πλάτες των εργαζόμενων με κόστος ακόμα και την υγεία και τη ζωή μας. Οι περιβόητες επενδύσεις που χρηματοδοτούνται με πακτωλό χρημάτων από τα διάφορα πακέτα, που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, στηρίζονται στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, στις τροποποιήσεις συμβάσεων με δυσμενέστερους όρους για τους εργαζόμενους, στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις. Όλα αυτά, δηλαδή, που αντιμετωπίζουν τώρα οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας και παλεύουν ενάντιά τους.

Όλα αυτά που γενικεύονται για το σύνολο των εργαζομένων, βασισμένα στους αντεργατικούς νόμους και στο τερατούργημα Χατζηδάκη, που λύνει τα χέρια εργοδοσίας και κράτους στην κατεύθυνση της ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων, για να «κόβεται όποιο κεφάλι σηκώνεται»! Η σημερινή επιχείρηση καταστολής γίνεται ακόμα πιο επαίσχυντη, δεδομένου ότι έβαλε σε κίνδυνο τις εγκαταστάσεις και την ασφάλεια των εργαζόμενων με τη ρίψη φωτοβολίδας κρότου – λάμψης μέσα στις εγκαταστάσεις.

Απαιτούμε να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συνάδελφοι που έχουν προσαχθεί και να αποσυρθούν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αποκλείσει το χώρο. Απαιτούμε να μην προχωρήσει το σχέδιο της εταιρείας για τις διαθεσιμότητες των εργαζόμενων. Η τρομοκρατία δε θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει!»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξώδικο εργαζομένων στην Kavala Oil εναντίον εξωφρενικού ψεύδους της αστυνομίας
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, πέρα από άλλα ψευδή και συκοφαντικά που περιέχει η ανακοίνωση της αστυνομίας, εστιάζει στον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι στη διάρκεια των επεισοδίων έγινε σκοπούμενη διαρροή...
Εξώδικο εργαζομένων στην Kavala Oil εναντίον εξωφρενικού ψεύδους της αστυνομίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρωτοφανής εισβολή ΜΑΤ στα Πετρέλαια Καβάλας, πολιορκημένοι δεκάδες εργαζόμενοι
Στη διάρκεια της αστυνομικής εισβολής έγιναν δέκα προσαγωγές εργαζόμενων, που κρατούνται ακόμη σε αστυνομικές κλούβες, ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη φρουρεί την είσοδο των εγκαταστάσεων.
Πρωτοφανής εισβολή ΜΑΤ στα Πετρέλαια Καβάλας, πολιορκημένοι δεκάδες εργαζόμενοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόλλησε» στο Πρωτοδικείο η... αυστριακή εξυγίανση
Την τυπική επικύρωση της συμφωνίας της Mamidoil - Jetoil με την αυστριακή Cetracore Energy, που προτίθεται να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο, περιμένουν εναγωνίως οι εργαζόμενοι, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα...
«Κόλλησε» στο Πρωτοδικείο η... αυστριακή εξυγίανση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η άνοδος και η πτώση της JETOIL
Η άνοδος και η κατάρρευση της εταιρείας πετρελαιοειδών Μαμιδάκης-JETOIL ήταν ταχύτατες στη διάρκεια της κρίσης. Πριν φτάσει στο σημείο να υποβάλει στις 9 Ιουνίου 2016 αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 για να...
Η άνοδος και η πτώση της JETOIL
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταγγελίες Jumbo για «παράλογη ακρίβεια»
Με άνοδο των πωλήσεων έκλεισε το πρώτο επτάμηνο του 2022 για τον όμιλο Jumbo. Ωστόσο, παρά τα θετικά αποτελέσματα ο επιχειρηματίας Απόστολος Βακάκης ξεσπάθωσε κατά της «παράλογης ακρίβειας, στις μεταφορές και...
Καταγγελίες Jumbo για «παράλογη ακρίβεια»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eπέκταση της κλαδικής σύμβασης σε όλες τις επιχειρήσεις επισιτισμού-τουρισμού
Αυξήσεις με αναδρομικότητα από τις 22 Φεβρουαρίου 2021 αναμένεται να «τρέξουν» από τις επόμενες ημέρες για όλους τους εργαζόμενους στον επισιτισμό.
Eπέκταση της κλαδικής σύμβασης σε όλες τις επιχειρήσεις επισιτισμού-τουρισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας