• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 27.4°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.9°C
  5 BF
  41%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 26.6°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 26.1°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.0°C / 21.9°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 25.0°C
  3 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.7°C / 21.4°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 28.2°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  1 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 20.7°C / 24.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 26.9°C
  4 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 26.6°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 27.2°C
  4 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  3 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 23.9°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  58%
© Mikael Damkier | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ενισχύστε τις Αρχές ελέγχου στις αγορές»

 • A-
 • A+

Στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη είναι εδώ και μια εβδομάδα αιχμηρή επιστολή προς την κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Καταναλωτών (BEUC), μέλος της οποίας είναι και η ελληνική ένωση καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ. Η επιστολή περιλαμβάνει αιχμηρές αναφορές για τις τιμές στην Ελλάδα, το επίπεδο του ανταγωνισμού και τις υποχρεώσεις βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου για εποπτεία της αγοράς.

Οι αιχμές για την καρτελοποίηση της αγοράς και την ανάγκη για ελέγχους έρχονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση καθησυχάζει είτε ότι το φαινόμενο της ακρίβειας είναι παροδικό, είτε ότι θα αντιμετωπιστεί με επιδοματικού χαρακτήρα μέτρα. Ομως, όπως καταγγέλλεται για πρώτη φορά με τέτοια έμφαση από ευρωπαϊκό φορέα, το πρόβλημα φαίνεται ότι είναι δομικό, καθόλου παροδικό και αφορά την ίδια τη λειτουργία της αγοράς με στοιχειώδεις κανόνες εποπτείας και ελέγχου.

Το συμπέρασμα που διατυπώνουν -άμεσα και έμμεσα- οι ευρωπαϊκές ενώσεις καταναλωτών είναι ότι δεν ασκείται έλεγχος στην αγορά και δεν θεσμοθετείται πλαίσιο κανόνων προκειμένου οι Αρχές που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο της αγοράς να είναι σε θέση να ασκήσουν το καθήκον τους, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο σε συμπεριφορές καρτέλ. Ευνουχισμένες θεσμικά (Επιτροπή Ανταγωνισμού) και φυλλορροούσες από στελέχη (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), παραμένουν θεατές των εξελίξεων, αντί να τις διαμορφώνουν με τις ελεγκτικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις τους.

«Οι Ελληνες καταναλωτές, όπως και οι καταναλωτές σε ολόκληρη την Ε.Ε., θα πρέπει να μπορούν να επωφεληθούν από καινοτόμες, ανοιχτές και δίκαιες αγορές. Αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι ψηφιακές αγορές κυριαρχούνται από λίγους παίκτες και οι αγορές υπηρεσιών, όπως οι τηλεπικοινωνίες, δεν προσφέρουν τα οφέλη που υποσχόταν ο ανταγωνισμός στη μετά την απελευθέρωση εποχή», αναφέρει χαρακτηριστικά η BEUC, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας ήταν η ακριβότερη στην Ε.Ε. το 2020, με τιμές δύο φορές ακριβότερες από τον μ.ό. της Ε.Ε.

«Αυτό απλά δεν είναι αποδεκτό», τονίζει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καταναλωτών, η οποία μάλιστα παίρνει θέση υπέρ της αναβάθμισης των εξουσιών της Επιτροπής Ανταγωνισμού και υπέρ της άμεσης κατάθεσης του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας, το οποίο, ενώ δόθηκε σε διαβούλευση τον περασμένο Σεπτέμβριο, για άγνωστους λόγους έχει μπει στο ψυγείο από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τα στοιχεία που επικαλείται η Ευρωπαϊκή Ενωση Καταναλωτών ειδικά για την πανάκριβη σε σχέση με τη λοιπή Ευρώπη αγορά τηλεπικοινωνιών προέρχονται από την ίδια μελέτη που είχε επικαλεστεί πριν από έναν μήνα, στις 22 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την ακρίβεια σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων που είχε ο ίδιος ζητήσει.

Στη σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας, αποκρούοντας την περί συγκυριακής και παροδικής ακρίβειας αντίληψη του Κυρ. Μητσοτάκη, είχε παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία που υποδηλώνουν έλλειψη ελέγχων και εποπτείας της αγοράς καταθέτοντας στα πρακτικά της Βουλής αναλύσεις της αγοράς, λογαριασμούς και συγκριτικές μελέτες.

Μεταξύ αυτών κατέθεσε και τη μελέτη του διεθνούς οίκου αναλυτών Rewheel με έδρα τη Φινλανδία, στην οποία καταδεικνύεται ότι η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη στις τιμές κινητής τηλεφωνίας. Τα βασικά ευρήματα της μελέτης αποτυπώνονται στο γράφημα που δημοσιεύει η «Εφ.Συν.» και είναι τα ίδια που επικαλείται η BEUC στην επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης. Θα λάβει άραγε απάντηση;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισχροκέρδεια και με παγωμένη ρήτρα!
Η επεξεργασία των χρεώσεων ρεύματος πριν και μετά την «αναστολή» της ρήτρας αναπροσαρμογής αποκαλύπτει, ότι οι τελικές τιμές της ΔΕΗ είναι... 37,3% υψηλότερες από αυτές που θα ορίζονταν με βάση τη ρήτρα!
Αισχροκέρδεια και με παγωμένη ρήτρα!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακυρες οι μονομερείς αλλαγές συμβάσεων
Η «απελευθερωμένη» εδώ και τρεις δεκαετίες αγορά κινητής τηλεφωνίας λειτουργεί ως προϊστορία τής πολύ πιο πρόσφατα «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τις οδυνηρές παρενέργειες της οποίας τις...
Ακυρες οι μονομερείς αλλαγές συμβάσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε κυμαινόμενες χρεώσεις μεταφέρει 500.000 πελάτες η ΔΕΗ
Προειδοποιητικές επιστολές στους καταναλωτές που λήγουν τα σταθερά συμβόλαιά τους ότι περνούν στα επιδοτούμενα κυμαινόμενα τιμολόγια ● Νέα μονομερής αλλαγή όρων σύμβασης και ασάφειες για το μέλλον των σταθερών...
Σε κυμαινόμενες χρεώσεις μεταφέρει 500.000 πελάτες η ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΔΕΗ διώχνει καταναλωτές από σταθερές χρεώσεις
Η σχεδόν δημόσια ΔΕΗ φαίνεται ότι αποφάσισε να κλέψει τη δόξα των ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος και να κατακτήσει την κορυφή στις εξωφρενικές ανατιμήσεις!
Η ΔΕΗ διώχνει καταναλωτές από σταθερές χρεώσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τσιμπημένες» οι τιμές ρεύματος
Kυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ανάρτησαν στις ιστοσελίδες τους οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος τα τιμολόγια χρέωσης που ισχύουν τον Αύγουστο, έπειτα από τη νομοθετική επιβολή πλαφόν 5 ευρώ στο μηνιαίο...
«Τσιμπημένες» οι τιμές ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνω απ' όλα η τιμή για τον Έλληνα καταναλωτή
Παγκόσμια έρευνα που παρακολουθεί τις καταναλωτικές τάσεις στις σημαντικότερες αγορές της γης, από την έναρξη της πανδημίας, κατέδειξε την οικονομική πίεση που υφίστανται οι Έλληνες.
Πάνω απ' όλα η τιμή για τον Έλληνα καταναλωτή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας