• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 29.6°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 27.7°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 28.8°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 19.0°C / 25.5°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 20.1°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.1°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 28.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 26.8°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  65%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 27.8°C
  3 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.3°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.7°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  83%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εργασιακή και ασφαλιστική «σκούπα»

 • A-
 • A+
Δεκάδες ρυθμίσεις, παρατάσεις και... ενοποιήσεις στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ● Δημιουργείται ομάδα έργου στον ΟΑΕΔ για να «τρέξουν» τα προγράμματα κατάρτισης ● Ορίζεται συνευθύνη εργολάβου και υπεργολάβου έναντι του αποσπασμένου εργαζόμενου για τη μη καταβολή των προβλεπόμενων αποδοχών ή των εισφορών ● Καταργούνται οι 4 διευθύνσεις του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Κοινή θα είναι η ευθύνη εργολάβου και υπεργολάβου έναντι του αποσπασμένου εργαζομένου για τη μη καταβολή των προβλεπόμενων αποδοχών ή των εισφορών, με περιορισμό της ευθύνης στα δικαιώματα των εργαζομένων που απορρέουν από τη συμβατική σχέση μεταξύ εργολάβου και υπεργολάβου. Πρόκειται για εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο όπως προβλέπεται και για τις αλυσίδες υπεργολαβίας και για τις δραστηριότητες που αναφέρονται στο Παράρτημα της Οδηγίας 2014/67/Ε.Ε. (κυρίως κατασκευαστικές) και περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο κατατέθηκε ξημερώματα της 16ης Δεκεμβρίου στη Βουλή.

Με άλλη διάταξη επιχειρείται να αντιμετωπιστεί και η στοχευμένη ενίσχυση του ΟΑΕΔ με στελέχη τα οποία θα έχουν υψηλή διαχειριστική τεχνογνωσία όπως επιβάλλει η συμμετοχή του στην υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και κυρίως των προγραμμάτων που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπεται η σύσταση Ομάδας Διοίκησης Εργου στο αυτοτελές Τμήμα Διαχείρισης Συγχρηματοδοτούμενων και άλλων Πόρων του Οργανισμού (άρθρο 98).

Η ομάδα διοίκησης έργου αναμένεται να καλύψει τις αδυναμίες που έχουν οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ενόψει της διαχείρισης ενός εξαιρετικά μεγάλου πακέτου προγραμμάτων κατάρτισης στη νέα προγραμματική περίοδο. Η Ομάδα προσομοιάζει στις αντίστοιχες επιτελικές δομές των υπουργείων και θα «επικουρεί στην υλοποίηση των έργων και στον συντονισμό όλων των οργανικών μονάδων που περιλαμβάνονται στον Οργανισμό και έχουν συναφείς ή σχετικές αρμοδιότητες», όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη. Για τη στελέχωση της ομάδας διοίκησης έργου θα αποσπαστούν υπάλληλοι που υπηρετούν στις Επιτελικές Δομές ΕΣΠΑ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.

Οι αποσπάσεις διενεργούνται με κοινή απόφαση των αρμόδιων υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου υπαλλήλου. Μπορεί να διαρκέσουν για 5 έτη και να παραταθούν για ακόμη δύο. Επίσης, «προτείνεται η παράταση της έναρξης ισχύος του Οργανογράμματος του ΟΑΕΔ κατά έξι μήνες, γιατί βρίσκεται σε τελικό στάδιο η διαδικασία εκσυγχρονισμού του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη απορρόφηση και αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων για την κατάρτιση και γενικά για τους σκοπούς του».

Αργίες

Με άλλη διάταξη φαίνεται ότι επιλύεται το τεχνικό θέμα που δημιουργήθηκε μετά τη θεσμοθέτηση (με το άρθρο 60 του Ν. 4808/2021) ως επιπλέον ημερών υποχρεωτικής αργίας της 1ης Ιανουαρίου και της 6ης Ιανουαρίου (Θεοφάνια). Με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, η αμοιβή που δικαιούνται οι εργαζόμενοι για την απασχόληση κατά τις επίσημες αργίες (75% προσαύξηση επί των νόμιμων αποδοχών) ρυθμίζεται μεταξύ άλλων με το ν.δ. 3755/1957, στις διατάξεις του οποίου δεν περιλαμβάνονται όμως οι δύο επιπλέον ημέρες υποχρεωτικής αργίας.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη «ως εξαιρέσιμες γιορτές κατά τις οποίες παρέχεται η προσαύξηση 75% του ημερομισθίου νοούνται: α. η της 25ης Μαρτίου,
β. η της Δευτέρας του Πάσχα,
γ. η της 1ης Μαΐου,
δ. η της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου),
ε. η της 28ης Οκτωβρίου, στ. η της Γεννήσεως του Χριστού (25 Δεκεμβρίου),
ζ. η της 26ης Δεκεμβρίου,
η. η της 1ης Ιανουαρίου και
θ. η της εορτής των Θεοφανίων (6η Ιανουαρίου).

Από αυτές κατά την 1η Μαΐου και την 28η Οκτωβρίου, η απασχόληση των μισθωτών απόκειται αποκλειστικώς στη διακριτική εξουσία του εργοδότη».

Παράταση θητείας

Νέα παράταση στη θητεία τους παίρνουν και οι διευθυντές και προϊστάμενοι τμημάτων που επρόκειτο να αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης μέχρι 31.12.2021. Η νέα προθεσμία του άρθρου 111 του ν. 4764/2020 (Α΄ 256), ως προς την παράταση της παραμονής στην υπηρεσία των προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων, παρατείνεται τώρα μέχρι τις 30.6.2022 ή μέχρι την τοποθέτηση των νέων προϊσταμένων στις θέσεις αυτές μέσω των εκκρεμών διαδικασιών επιλογής.

Σημαντική θεωρείται και η διάταξη με την οποία εισάγονται τροποποιήσεις στην οργανωτική διάρθρωση του ΕΦΚΑ για τη βελτίωση της επιχειρησιακής του λειτουργίας, ιδίως σε ό,τι αφορά την απονομή των συντάξεων. Συγκεκριμένα, μεταφέρονται οι αρμοδιότητες που είναι σχετικές με την απονομή συντάξεων σε πρώην ταμεία (ιδίως αυτά των πρώην Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων-ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) σε υπηρεσίες του Φορέα που κατά τεκμήριο διαθέτουν τεχνογνωσία για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή τους

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπερ-θετικός Απρίλης στην απασχόληση
Tην υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση ισοζυγίου προσλήψεων-απολύσεων από το 2001 μέχρι σήμερα κατέγραψε το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη...
Υπερ-θετικός Απρίλης στην απασχόληση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρα στο... και 5΄ για τις κενές θέσεις
Οψιμη αναγνώριση από τους υπουργούς Εργασίας και Τουρισμού ότι για τη δυσκολία στελέχωσης των μονάδων ευθύνονται οι χαμηλοί μισθοί και οι δυσμενείς εργασιακές συνθήκες.
Μέτρα στο... και 5΄ για τις κενές θέσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΑΕΔ χωρίς... ανέργους και συντάξεις self service
Με το εφεύρημα Χατζηδάκη για «συντάξεις εμπιστοσύνης» ελαχιστοποιείται ο έλεγχος των στοιχείων για τα προ του 2002 ένσημα, την ώρα που τον περασμένο Ιανουάριο μία στις τρεις αιτήσεις συνταξιοδότησης που...
ΟΑΕΔ χωρίς... ανέργους και συντάξεις self service
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κανονικά η απεργία στον ΟΑΕΔ, παρά τη δικαστική απόφαση
Η διοίκηση προειδοποίησε τους υπαλλήλους να μην απεργήσουν, γιατί η πανελλαδική απεργία που έχει κηρυχτεί για την Τρίτη, κρίθηκε παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.
Κανονικά η απεργία στον ΟΑΕΔ, παρά τη δικαστική απόφαση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόφτης» στις παροχές προς τους ανέργους
Εισοδηματικά κριτήρια για τις παροχές του ΟΑΕΔ θεσπίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χτες στη Βουλή ● Αλλαγές και στο σύστημα αξιολόγησης των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης.
«Κόφτης» στις παροχές προς τους ανέργους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακριβή η ολική επαναφορά των εργολάβων
Για «οικονομικές αλχημείες» προκειμένου «να κάνει το μαύρο άσπρο» αναφορικά με το κόστος επανεισόδου των εργολάβων καθαριότητας στον ΟΑΕΔ, ύστερα από την πρόσφατη κατάργηση της δυνατότητας να γίνονται...
Ακριβή η ολική επαναφορά των εργολάβων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας