• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 25.8°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.4°C / 23.8°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.0°C / 23.2°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 19.7°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  78%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.8°C / 23.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  86%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  2 BF
  73%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 18.5°C / 24.4°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 26.0°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 23.9°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  1 BF
  83%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοινά αποθέματα αερίου προτείνει η Ε.Ε.

 • A-
 • A+

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Κανόνες που επιτρέπουν στις χώρες της Ε.Ε. να αγοράσουν από κοινού στρατηγικά αποθέματα αερίου πρότεινε η Κομισιόν, στο πλαίσιο ενός «ορυμαγδού» ανακοινώσεων για την ενέργεια και τους «πράσινους» στόχους της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι η λύση αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί, βάσει σχεδίων που θα αυξήσουν επίσης την αποθήκευση αερίου. Στόχος θα είναι να προσθέσουν περισσότερα αέρια χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο δίκτυο.

Ωστόσο, η πρότασή της δεν θα υλοποιηθεί άμεσα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση της τιμής του αερίου φέτος τον χειμώνα. Θα χρειαστούν μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των χωρών-μελών της Ε.Ε., που πρέπει να εγκρίνουν τους κανόνες και διαφωνούν για τον ρόλο του αερίου στην ενεργειακή μετάβαση. Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα και στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Πάντως, ευρωπαϊκές πηγές έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι ο χάρτης με τα σημεία αποθήκευσης των αποθεμάτων «είναι απογοητευτικός» και θα χρειαστεί πολλή δουλειά και από την πλευρά των κρατών-μελών.

Ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως του Νότου, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ρουμανία, έχουν ζητήσει την κοινή αγορά αερίου ως μια πρωτοβουλία που θα αποδεσμεύσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια της αγοράς αερίου, που έχουν φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας παραγόντων όπως η υψηλή ζήτηση και οι χαμηλότερες των αναμενομένων εξαγωγές από τη Ρωσία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε ζητήσει από την Κομισιόν και τους αρμόδιους ρυθμιστικούς φορείς να καταλήξουν σε σχετικές εκθέσεις και χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα σύστημα με το οποίο οι διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς των χωρών θα μπορούν από κοινού να αγοράσουν στρατηγικά αποθέματα αερίου, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια έκτακτη περίπτωση σοβαρής έλλειψης.

Σύμφωνα με την πρόταση, η συμμετοχή θα είναι εθελοντική και οι χώρες θα πρέπει πρώτα να ενημερώνουν την Κομισιόν, να γνωστοποιούν λεπτομέρειες, όπως τον όγκο του καυσίμου που πρόκειται να αγοράσουν, τις λειτουργικές διαδικασίες για να ενεργοποιηθεί η προμήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καθώς και το αναμενόμενο κόστος και τα οφέλη.

Οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν την αποθήκευση στις δικές τους αξιολογήσεις κινδύνων αναφορικά με την προμήθεια αερίου, μεταξύ των οποίων και αυτών που σχετίζονται με την ξένη ιδιοκτησία αποθηκευτικών υποδομών, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν. Εάν εντοπίζουν κινδύνους, οι χώρες θα πρέπει να εξετάζουν μέτρα, όπως το να υποχρεώνονται τα συστήματα μεταφορών αερίων να αγοράζουν στρατηγικά αποθέματα.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά Ε.Ε.

Xριστουγεννιάτικο δώρο στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων χαρακτηρίζει το δεύτερο πακέτο ανακοινώσεων της Κομισιόν για την κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο του στόχου FitFor55, η European Enviromental Bureau (EEB), μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ΜΚΟ (με 170 οργανώσεις, μέλη σε 35 χώρες και 30 εκατ. μέλη και υποστηρικτές).

Η Κομισιόν κάνει επιβλαβείς παραχωρήσεις στους μεγάλους ρυπαντές και υπονομεύει τις φιλοδοξίες για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C, λέει η EEB, αναφερόμενη κυρίως στη θέση του φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μίγμα. Κατά την EEB, η αναθεώρηση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων μπορεί να επιτρέψει στις κατασκευαστικές εταιρείες να αποφύγουν την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Η EEB χαρακτηρίζει επίσης στενό τον προτεινόμενο κανονισμό για το μεθάνιο, καθώς καλύπτει μόνο το 19% των εκπομπών του κι αφήνει μάλλον ανέγγιχτες τις κύριες πηγές του (απορρίμματα και κτηνοτροφία), ενώ θεωρεί «ελαττωματική» την ίση μεταχείριση του ανανεώσιμου υδρογόνου μηδενικών εκπομπών με τον λεγόμενο χαμηλό άνθρακα, δηλαδή το φυσικό αέριο.

ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗ ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

328 ευρώ σήμερα η μεγαβατώρα!

Ακόμα ένα ρεκόρ σημειώνει σήμερα η χονδρική τιμή ρεύματος στη χώρα, καταγράφοντας ημερήσια αύξηση 47,5%, στα 328,46 ευρώ η μεγαβατώρα, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας. Μάλιστα, η μέγιστη χονδρική τιμή στη διάρκεια της χθεσινής διαπραγμάτευσης στην «αγορά επόμενης μέρας» έφτασε το ασύλληπτο μέγεθος των 425 ευρώ η μεγαβατώρα. Η σημερινή μέση χονδρική τιμή είναι τριπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη πέρσι την ίδια μέρα.

Το γεγονός ότι οι χονδρικές τιμές ρεύματος εκτοξεύθηκαν χθες σε όλη την Ευρώπη, με την Ελβετία να πιάνει το απόλυτο ρεκόρ των 368 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κάθε άλλο παρά παρηγορητικά μπορεί να λειτουργήσει. Την εκτός ελέγχου κατάσταση της ενεργειακής αγοράς στην Ευρώπη επιτείνει η παραμονή της τιμής του «ολλανδικού» φυσικού αερίου TTF πάνω από τα 120 ευρώ η μεγαβατώρα (123,6), έστω και ελαφρά κάτω από το ιστορικό ρεκόρ των 128 ευρώ. Μ’ αυτά τα δεδομένα, η μέση χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα του χρόνου διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στα 236 ευρώ/MWh και οι ρήτρες αναπροσαρμογής των εταιρειών ετοιμάζουν νέες αυξήσεις στους ήδη καυτούς λογαριασμούς ρεύματος.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελεσιδίκως «πρασινίζει» πυρηνικά και φυσικό αέριο η Ε.Ε.
Την πρότασή της για την κατάταξη της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στις «πράσινες» μορφές ενέργειας ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν.
Τελεσιδίκως «πρασινίζει» πυρηνικά και φυσικό αέριο η Ε.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κάτω τα χέρια από την απορρυθμισμένη αγορά ενέργειας»
Μέτωπο 9 χωρών της Ε.Ε. κατά οποιασδήποτε παρέμβασης στο χρηματιστήριο χονδρικής, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης των αρμόδιων υπουργών των «27» ● Πλήρης συμμόρφωση του σκληρού Βορρά με την απαίτηση των 19...
«Κάτω τα χέρια από την απορρυθμισμένη αγορά ενέργειας»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη της Κομισιόν για την ενέργεια
Η Ε.Ε. προτείνει την ενεργοποίηση μέτρων που ήδη υπάρχουν στη νομοθεσία. Ρηξικέλευθες λύσεις όπως η ευρωπαϊκή αγορά ενεργειακού υλικού -όπως έγινε με τα εμβόλια- θα εξεταστούν και θα παρουσιαστούν έως τον...
Τι περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη της Κομισιόν για την ενέργεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι 27 περιμένουν την «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν
Η Επιτροπή θα επιχειρήσει να συγκεράσει αποκλίνουσες απόψεις και προτάσεις για την ενεργειακή κρίση. Να εξετάσει και την αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από του φυσικού αερίου ζητεί η Φον ντερ Λάιεν....
Οι 27 περιμένουν την «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οικονομικό άνοιγμα προς Ανατολάς
Στη Μόσχα, με στόχο να ξαναζεστάνει τις παγωμένες ενεργειακές σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδας και να στρώσει το έδαφος για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις 8 Απριλίου, βρίσκεται εκτάκτως από χθες ο υπουργός...
Οικονομικό άνοιγμα προς Ανατολάς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοιχτή η συζήτηση για τις εγγυήσεις του «Ηρακλή»
Η στατιστική καταγραφή των συγκεκριμένων συναλλαγών που υλοποιούνται στο πλαίσιο του συστήματος “Ηρακλής” συζητείται κατά τη διάρκεια των δημοσιονομικών κοινοποιήσεων της Eurostat από το 2019.
Ανοιχτή η συζήτηση για τις εγγυήσεις του «Ηρακλή»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας