• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 10.8°C
  3 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 6.3°C
  5 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 9.4°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 3.3°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  1 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 4.9°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.6°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  0 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 11.8°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  1 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  1°C 0.9°C / 3.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 3.5°C / 8.3°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 11.0°C
  1 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 5.7°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 0.5°C
  2 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοινά αποθέματα αερίου προτείνει η Ε.Ε.

 • A-
 • A+

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Κανόνες που επιτρέπουν στις χώρες της Ε.Ε. να αγοράσουν από κοινού στρατηγικά αποθέματα αερίου πρότεινε η Κομισιόν, στο πλαίσιο ενός «ορυμαγδού» ανακοινώσεων για την ενέργεια και τους «πράσινους» στόχους της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι η λύση αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί, βάσει σχεδίων που θα αυξήσουν επίσης την αποθήκευση αερίου. Στόχος θα είναι να προσθέσουν περισσότερα αέρια χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο δίκτυο.

Ωστόσο, η πρότασή της δεν θα υλοποιηθεί άμεσα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση της τιμής του αερίου φέτος τον χειμώνα. Θα χρειαστούν μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των χωρών-μελών της Ε.Ε., που πρέπει να εγκρίνουν τους κανόνες και διαφωνούν για τον ρόλο του αερίου στην ενεργειακή μετάβαση. Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα και στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Πάντως, ευρωπαϊκές πηγές έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι ο χάρτης με τα σημεία αποθήκευσης των αποθεμάτων «είναι απογοητευτικός» και θα χρειαστεί πολλή δουλειά και από την πλευρά των κρατών-μελών.

Ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως του Νότου, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ρουμανία, έχουν ζητήσει την κοινή αγορά αερίου ως μια πρωτοβουλία που θα αποδεσμεύσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια της αγοράς αερίου, που έχουν φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας παραγόντων όπως η υψηλή ζήτηση και οι χαμηλότερες των αναμενομένων εξαγωγές από τη Ρωσία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε ζητήσει από την Κομισιόν και τους αρμόδιους ρυθμιστικούς φορείς να καταλήξουν σε σχετικές εκθέσεις και χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα σύστημα με το οποίο οι διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς των χωρών θα μπορούν από κοινού να αγοράσουν στρατηγικά αποθέματα αερίου, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια έκτακτη περίπτωση σοβαρής έλλειψης.

Σύμφωνα με την πρόταση, η συμμετοχή θα είναι εθελοντική και οι χώρες θα πρέπει πρώτα να ενημερώνουν την Κομισιόν, να γνωστοποιούν λεπτομέρειες, όπως τον όγκο του καυσίμου που πρόκειται να αγοράσουν, τις λειτουργικές διαδικασίες για να ενεργοποιηθεί η προμήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καθώς και το αναμενόμενο κόστος και τα οφέλη.

Οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν την αποθήκευση στις δικές τους αξιολογήσεις κινδύνων αναφορικά με την προμήθεια αερίου, μεταξύ των οποίων και αυτών που σχετίζονται με την ξένη ιδιοκτησία αποθηκευτικών υποδομών, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν. Εάν εντοπίζουν κινδύνους, οι χώρες θα πρέπει να εξετάζουν μέτρα, όπως το να υποχρεώνονται τα συστήματα μεταφορών αερίων να αγοράζουν στρατηγικά αποθέματα.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά Ε.Ε.

Xριστουγεννιάτικο δώρο στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων χαρακτηρίζει το δεύτερο πακέτο ανακοινώσεων της Κομισιόν για την κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο του στόχου FitFor55, η European Enviromental Bureau (EEB), μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ΜΚΟ (με 170 οργανώσεις, μέλη σε 35 χώρες και 30 εκατ. μέλη και υποστηρικτές).

Η Κομισιόν κάνει επιβλαβείς παραχωρήσεις στους μεγάλους ρυπαντές και υπονομεύει τις φιλοδοξίες για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C, λέει η EEB, αναφερόμενη κυρίως στη θέση του φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μίγμα. Κατά την EEB, η αναθεώρηση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων μπορεί να επιτρέψει στις κατασκευαστικές εταιρείες να αποφύγουν την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Η EEB χαρακτηρίζει επίσης στενό τον προτεινόμενο κανονισμό για το μεθάνιο, καθώς καλύπτει μόνο το 19% των εκπομπών του κι αφήνει μάλλον ανέγγιχτες τις κύριες πηγές του (απορρίμματα και κτηνοτροφία), ενώ θεωρεί «ελαττωματική» την ίση μεταχείριση του ανανεώσιμου υδρογόνου μηδενικών εκπομπών με τον λεγόμενο χαμηλό άνθρακα, δηλαδή το φυσικό αέριο.

ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗ ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

328 ευρώ σήμερα η μεγαβατώρα!

Ακόμα ένα ρεκόρ σημειώνει σήμερα η χονδρική τιμή ρεύματος στη χώρα, καταγράφοντας ημερήσια αύξηση 47,5%, στα 328,46 ευρώ η μεγαβατώρα, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας. Μάλιστα, η μέγιστη χονδρική τιμή στη διάρκεια της χθεσινής διαπραγμάτευσης στην «αγορά επόμενης μέρας» έφτασε το ασύλληπτο μέγεθος των 425 ευρώ η μεγαβατώρα. Η σημερινή μέση χονδρική τιμή είναι τριπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη πέρσι την ίδια μέρα.

Το γεγονός ότι οι χονδρικές τιμές ρεύματος εκτοξεύθηκαν χθες σε όλη την Ευρώπη, με την Ελβετία να πιάνει το απόλυτο ρεκόρ των 368 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κάθε άλλο παρά παρηγορητικά μπορεί να λειτουργήσει. Την εκτός ελέγχου κατάσταση της ενεργειακής αγοράς στην Ευρώπη επιτείνει η παραμονή της τιμής του «ολλανδικού» φυσικού αερίου TTF πάνω από τα 120 ευρώ η μεγαβατώρα (123,6), έστω και ελαφρά κάτω από το ιστορικό ρεκόρ των 128 ευρώ. Μ’ αυτά τα δεδομένα, η μέση χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα του χρόνου διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στα 236 ευρώ/MWh και οι ρήτρες αναπροσαρμογής των εταιρειών ετοιμάζουν νέες αυξήσεις στους ήδη καυτούς λογαριασμούς ρεύματος.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε πτώση το αέριο
Αξιωματούχος του Κατάρ εξέφρασε δυσφορία σε διεθνή ΜΜΕ για τις έρευνες περί το σκάνδαλο Qatar-gate και το λόμπινγκ στο Ευρωκοινοβούλιο, επαναλαμβάνοντας την «απειλή» ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις...
Σε πτώση το αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και εγένετο πλαφόν... 180 ευρώ
Μπλούζες με σύνθημα «θα συγκαλέσουμε όσα Συμβούλια Υπουργών Ενέργειας χρειαστούν» φορούσαν στην τελική συνέντευξη Τύπου χθες ο υπουργός της Τσεχίας και η ομάδα του. Με αυτόν τον αστείο τρόπο θέλησαν να...
Και εγένετο πλαφόν... 180 ευρώ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο έκτακτο συμβούλιο της Ε.Ε. για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Συμφωνία 15 κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να μην προχωρήσει καμία διαδικασία, εάν δεν συμφωνηθεί ταυτόχρονα και το πλαφόν
Νέο έκτακτο συμβούλιο της Ε.Ε. για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήματα ενεργειακού συναγερμού και... ύφεσης
Η Κομισιόν εργάζεται με την υπόθεση εργασίας ότι ο Nord Stream δεν θα επαναλειτουργήσει». Αυτό φέρεται να δήλωσε χθες ο επίτροπος Προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν, σε δημοσιογράφους στη Σιγκαπούρη. Η δήλωσή του...
Σήματα ενεργειακού συναγερμού και... ύφεσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελεσιδίκως «πρασινίζει» πυρηνικά και φυσικό αέριο η Ε.Ε.
Την πρότασή της για την κατάταξη της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στις «πράσινες» μορφές ενέργειας ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν.
Τελεσιδίκως «πρασινίζει» πυρηνικά και φυσικό αέριο η Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας