Μειωμένο τζίρο κατά 20% αναμένει τα Χριστούγεννα του 2021 ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), σε σύγκριση με το 2020. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στις απαντήσεις των καταναλωτών σε πανελλήνια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Eργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, που διεξάχθηκε σε δείγμα 859 καταναλωτών την περίοδο 9-11 Δεκεμβρίου, οι 6 στους 10 θα δαπανήσουν λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με το 2020, πάνω από τους μισούς (52%) θα δαπανήσουν λιγότερο από 100 ευρώ για χριστουγεννιάτικες αγορές, ένα αρκετά σημαντικό 16% θα προτιμήσει τις ηλεκτρονικές αγορές, ενώ οι 6 στους 10 αγοράζουν προϊόντα με βασικό κριτήριο τη χρηματική δαπάνη.
Πώς ερμηνεύεται όμως το φαινομενικά παράδοξο εύρημα τα φετινά Χριστούγεννα να είναι ακόμα πιο αναιμικά, από πλευράς αγοραστικής κίνησης, σε σύγκριση με πέρυσι όταν η αγορά βρισκόταν σε συνθήκες λοκντάουν, με μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και αγορές μέσω click-away με sms; Μια απάντηση είναι ότι φέτος οι καταναλωτές είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, λόγω των τσουχτερών ανατιμήσεων αλλά και των ελλείψεων σε εμπορεύματα και είτε σχεδιάζουν εκ των προτέρων τις αγορές τους είτε περιμένουν τις κατάλληλες ευκαιρίες.
Ηδη ο ένας στους πέντε καταναλωτές έχει κάνει τις αγορές του για τα Χριστούγεννα - το 7% την περίοδο του Βlack Friday και το υπόλοιπο 13% νωρίτερα. Η πλειοψηφία του κοινού σε ποσοστό 43% αναμένεται να κάνει τις αγορές την εβδομάδα που διανύουμε, ενώ το 37% την εβδομάδα των Χριστουγέννων. Το σίγουρο είναι ότι φέτος θα βάλουν λιγότερο βαθιά το χέρι στην τσέπη από πέρυσι, για δώρα και παιχνίδια, πιθανόν επειδή η τσέπη τους έχει ήδη αδειάσει από τις δαπάνες για είδη πρώτης ανάγκης, πάγια και λογαριασμούς ενέργειας, που έχουν εκτοξευτεί.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων (31%) θεωρεί ότι φέτος θα ξοδέψει λιγότερο από τα μισά από όσα είχε ξοδέψει πέρυσι τα Χριστούγεννα, ενώ μεσοσταθμικά το ύψος της εκτιμώμενης δαπάνης για αγορές την περίοδο των Χριστουγέννων εκτιμάται σε 146 ευρώ κατά κεφαλήν. Το 15% εκτιμά ότι δεν θα δαπανήσει τίποτα, το 14% μέχρι 50 ευρώ, το 23% έως 100 ευρώ, το 25% από 101 έως 200 ευρώ, το 17% από 200 έως 500 ευρώ και το 7% πάνω από 500 ευρώ.
Με -2,8% κλείνει το 2021 για τα μικρομάγαζα της Αττικής
Από την ελεύθερη πτώση του 2020, με απώλειες τζίρου σχεδόν 3 δισ. ευρώ ή 28%, τα μικρά εμπορικά καταστήματα της Αττικής συνέχισαν την πτωτική τους πορεία και το 2021, αν και με μικρότερους ρυθμούς. Κατά 221,6 εκατομμύρια ευρώ ή -2,9% αναμένεται να συρρικνωθεί ο κύκλος εργασιών των πολύ μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν στην πρωτεύουσα, με τη βιωσιμότητά τους να απειλείται εκ νέου από το εκρηκτικό κοκτέιλ αναιμικών πωλήσεων, τσουχτερών ανατιμήσεων και οξύτατων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτά ήταν κάποια από τα βασικά συμπεράσματα της πρωτογενούς έρευνας που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την ΙCAP, για τις ζημιές της πανδημίας στο λιανικό εμπόριο.
Ενδεικτικό του προβληματισμού που επικρατεί είναι ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων έκρινε τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στο λιανεμπόριο ανεπαρκή (47,1%), ένα ποσοστό 27% έκρινε ότι επαρκούν σε μικρό βαθμό και μόλις το 18% δήλωσε ότι επαρκούν σε μεγάλο βαθμό. Εξίσου ανησυχητικό εύρημα είναι ότι η περίφημη τόνωση της κατανάλωσης το 2021, για την οποία πανηγυρίζει το κυβερνητικό επιτελείο, ήταν άνισα κατανεμημένη, δημιουργώντας δύο ταχύτητες καταστημάτων: ένα 37,5% των επιχειρήσεων προβλέπει άνοδο του τζίρου το 2021 σε ποσοστό άνω του 5%, ένα εξίσου σημαντικό μερίδιο επιχειρήσεων της τάξης του 36,4% προβλέπει νέα μείωση άνω του -5% και ένα 26,2% δεν προβλέπει σημαντική αλλαγή σε σχέση με το 2021.
Γκρίζο παραμένει το τοπίο όσον αφορά τις ζημιογόνες επιχειρήσεις, οι οποίες εκτοξεύτηκαν το 2020 στο 61,8% από 22,2% το 2019, ενώ μειώθηκαν σημαντικά οι κερδοφόρες, σε 31,7% από 65,9% το 2019. Το 2021 οι ζημιογόνες μειώνονται μεν, αλλά παραμένουν σε υψηλά ποσοστά 41,7%, οι κερδοφόρες αυξάνονται στο 39,4%, ενώ αδυναμία να προβλέψει την κατάσταση κερδοφορίας το 2021 δήλωσε το 15% των επιχειρήσεων.
Αποκαλυπτικά είναι και τα ποιοτικά ευρήματα της έρευνας του ΕΕΑ, για την αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες μετά την καραντίνα: «Οι καταναλωτές αγοράζουν μόνο τα αναγκαία, ο φόβος της ακρίβειας επανέρχεται, υπάρχει αστάθεια και αβεβαιότητα στην αγορά και κακή ψυχολογία, έχουν σταματήσει να παίρνουν δώρα στις γιορτές», είναι κάποια από τα συμπεράσματα που αναφέρονται, με τους επιχειρηματίες του λιανεμπορίου να ζητάνε μέτρα στήριξης, π.χ. κούρεμα των ασφαλιστικών εισφορών και επιδότηση για πρόσληψη προσωπικού και επιδότηση ενοικίου, αλλά και μέτρα αντιμετώπισης των αυξήσεων στις τιμές των προμηθευτών και μείωση ΦΠΑ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας