• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.9°C / 33.5°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.4°C / 30.7°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 33.7°C
  3 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.3°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 27.6°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.0°C / 29.2°C
  1 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 27.7°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  74%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.3°C / 31.0°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.7°C / 33.8°C
  1 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 28.3°C
  3 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  0 BF
  44%

Πέρα από τα επιτελικά σχέδια, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα πρέπει να ασχοληθεί και με τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πιο ευάλωτοι, ανάπηροι, υπερήλικοι, κατάκοιτοι που δεν έχουν απεριόριστο χρόνο μπροστά τους...

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα Ιωάννινα δεν επικοινωνούν με τον ΕΦΚΑ στην Αθήνα

 • A-
 • A+
Η απίστευτη ταλαιπωρία μιας υπερήλικης, ανάπηρης και κατάκοιτης ασφαλισμένης που εδώ και τρία χρόνια αδυνατεί να πάρει το επίδομα που δικαιούται, επειδή δύο υπηρεσίες του ασφαλιστικού φορέα δεν μπορούν να γνωστοποιήσουν η μία στην άλλη τις αποφάσεις τους.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο υπουργός Εργασίας είχε κάνει μια ιδιαίτερα προκλητική για το προσωπικό του ΕΦΚΑ ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα. «Δεν είμαστε εδώ για να βασανίζουμε τους πολίτες, αλλά για να τους υπηρετούμε» έγραψε χαρακτηριστικά, με αφορμή την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασφαλισμένοι.

Και δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που φτάνουν στην «Εφ.Συν.» για πολίτες που βασανίζονται έως ότου λάβουν είτε μια βεβαίωση είτε τη σύνταξη ή το εξωιδρυματικό επίδομα αναπηρίας από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Χαρακτηριστική περίπτωση η ιστορία της υπερήλικης ασφαλισμένης στο Πέραμα Ιωαννίνων που υπέστη κι ακόμη υφίσταται ταλαιπωρία - περίπτωση που αναδεικνύει σήμερα η «Εφ.Συν.» στην προσπάθεια να βρεθεί λύση για τους ανθρώπους που υποφέρουν όταν πέφτουν πάνω σε τείχος αδιαφορίας.

Γιατί δεν αρκεί να εμφανίζεται θυμωμένος ένας υπουργός. Πρέπει να είναι και αποτελεσματικός και να δίνει λύσεις στο παρόν. Ιδιαίτερα όταν οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται είναι ανάπηροι, υπερήλικοι, κατάκοιτοι και δεν έχουν απεριόριστο χρόνο μπροστά τους. Εκτός κι αν πρέπει να περιμένουν κι αυτοί την τοποθέτηση των νέων διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα. Ακόμα έναν πειραματισμό, ακόμα μία υπόσχεση άνευ αντικρίσματος του κ. Χατζηδάκη για τις απλές και καθημερινές ιστορίες παραλογισμού στον ΕΦΚΑ.

Από το 2019

● Η υπερήλικη ασφαλισμένη στον πρ. ΟΓΑ από το Πέραμα Ιωαννίνων, αφού καταταλαιπωρήθηκε έως ότου εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή για την πιστοποίηση της αδιαμφισβήτητης αναπηρίας της, ούσα κατάκοιτη εδώ και χρόνια, κινδυνεύει σήμερα να μην προλάβει εν ζωή το εξωιδρυματικό επίδομα, το οποίο μάλιστα δικαιούται από το 2019. Γιατί; Eπειδή οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν έχουν καλή εσωτερική επικοινωνία!

Η ιστορία έχει ως εξής:

Το ποσοστό αναπηρίας της 83χρονης γυναίκας, κατάκοιτης από το 2017, ανέρχεται σε 90%. Το πιστοποιεί η ιατρική εξέταση (στις 26 Μαΐου 2021) της υγειονομικής επιτροπής που την επισκέφτηκε κατ’ οίκον για να την εξετάσει. Τη δεύτερη φορά, γιατί στην πρώτη επίσκεψη η γνωμάτευση ήταν απορριπτική.

Ομως μετά τη δεύτερη επίσκεψη της επιτροπής η «Γνωστοποίηση του αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας», που απέστειλε τον Ιούλιο του 2021, αναφέρει ρητά ότι η συγκεκριμένη «κατά την ιατρική κρίση από τις 21/11/2019 και εφεξής χρήζει βοηθείας και συμπαραστάσεως ετέρου προσώπου και δικαιούται εξωιδρυματικό επίδομα σύμφωνα με τις διατάξεις των Νόμων 1140/81, Ν3232, Ν3518/06 και άρθρο 66, Ν.4554/18».

Κι όμως η Β.Κ., αν και πρέπει να λαμβάνει το επίδομα από το 2019 όπως αναφέρει η γνωμάτευση, ακόμα και σήμερα δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ. Και ξέρετε γιατί; Γιατί ο φάκελός της είναι στην Αθήνα, στη διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων, αλλά ο ΕΦΚΑ Ιωαννίνων αδυνατεί να επικοινωνήσει εσωτερικά με το κατάστημα Αθηνών για να ρωτήσει και να επισπεύσει την καταβολή του εξωιδρυματικού ιδρύματος.

Τι μένει λοιπόν; Nα τρέξει η ίδια η ασφαλισμένη στο κατάστημα Αθηνών, επί της Πατησίων 30. «Να πάτε στην Αθήνα» προέτρεψαν την κόρη της οι υπηρεσιακοί του ΕΦΚΑ στα Ιωάννινα. Τι σημασία έχει εάν είναι ανήμπορη και καθηλωμένη, αφού όπως αναφέρει η γνωμάτευση όχι μόνο «έχει αδυναμία βάδισης σε έδαφος, λόγω εγκεφαλικής, αγγειακής και ηλικιακής εκφύλισης», αλλά επιπλέον πάσχει από «σπονδυλαρθροπάθεια οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης και οστεοαρθρίτιδα γονάτων»

Δεν μπορεί η ίδια; Ας πάει η κόρη, ο γαμπρός, κάποιος θα υπάρχει (φανταστείτε τι γίνεται όταν ο γέροντας είναι μόνος). Εσπευσε λοιπόν η θυγατέρα, άνθρωπος του μόχθου κι αυτή, και παρακάλεσε για την αυτονόητη εκτέλεση της απόφασης που έλαβε η επιτροπή. Υπέβαλε δυο αιτήσεις, οι οποίες πρωτοκολλήθηκαν, ζητώντας μια τελική απάντηση. «Η Αθήνα δεν ανταποκρίνεται στην εσωτερική αλληλογραφία, στείλαμε μέιλ αλλά δεν έχουμε απάντηση, να πάτε στην Αθήνα» την προέτρεψαν και πάλι. Κι ακόμα η γυναίκα περιμένει.

Αλλά και το πρόσφατο παρελθόν δεν ήταν καλύτερο. Πριν από μήνες η υπερήλικη έχασε τον σύζυγό της από σοβαρή νόσο. Μόνο που ως συνταξιούχος μετανάστης Γερμανίας δεν φανταζόταν ποτέ ότι ο ΕΦΚΑ «δεν έχει ετοιμάσει το λογισμικό του για τις διεθνείς συντάξεις» των πρώην μεταναστών και άρα η χήρα του δεν μπορεί ούτε αυτήν τη σύνταξη να λάβει. Αλήθεια, αναρωτιέται κανείς πώς και με τι ζει η γυναίκα;

Η πρώτη απόρριψη

Επειδή η χειρουργική επέμβαση καρδιακής βαλβίδας το 2015 και η τοποθέτηση bypass δεν ήταν αρκετές για να πείσουν τα μέλη της πρώτης επιτροπής να γνωματεύσουν αναπηρία για τη Β.Κ. (ίσως εκείνη την ημέρα η επιτροπή να μην είχε συμπληρώσει το αναγκαίο ποσοστό απορρίψεων με αποτέλεσμα να μην ασχοληθεί καθόλου μαζί της), χρειάστηκε να περιμένει ακόμα έναν χρόνο και να διακομιστεί με ιδιωτικό ασθενοφόρο για επιπλέον μία αξονική πριν γίνει αποδεκτή η νέα αίτηση.

Και τότε ξεκίνησε η περιπέτεια της. Διότι για να γίνει η δεύτερη εξέταση από την επιτροπή αναπηρίας έπρεπε να βρεθεί ο φάκελος με τις προηγούμενες ιατρικές γνωματεύσεις. Χωρίς τον φάκελο έπρεπε η οικογένεια να πληρώσει τουλάχιστον 400 ευρώ για να εξασφαλίσει από την αρχή τις εξετάσεις. Αλλά ο φάκελος δεν ήταν στα Γιάννινα. Είχε μεταβιβαστεί αρμοδίως στην κεντρική υπηρεσία του e-EΦΚΑ Αγροτών στη διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων στην Αθήνα, διότι η κ. Κ. ως ασφαλισμένη του ΟΓΑ είχε χρόνο ασφάλισης και στο εξωτερικό. Ή θα αποφάσιζε λοιπόν ο φάκελος να βγάλει... φτερά και να μεταφερθεί από την Αθήνα στα Γιάννινα ή, σύμφωνα με την πρόταση της υπηρεσίας, θα έπρεπε να επανεκδοθούν οι ιατρικές γνωματεύσεις (συν τη νέα αξονική) με κόστος 400 ευρώ.

Είναι Ιούλιος του 2020 και μόλις τότε η «Εφ.Συν.» πληροφορείται τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίσταται η υπερήλικη. Η υπόθεση της μία από τις εκατοντάδες που φτάνουν στην εφημερίδα. Η «Εφ.Συν.» επικοινωνεί με τον ΕΦΚΑ και ο τότε υποδιοικητής Τσαγκαρόπουλος ανταποκρίνεται, ενημερώνοντας τη διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και ζητώντας και από την αρμόδια διευθύντρια Ιωαννίνων να επιδείξει «τη μέγιστη ευαισθησία και ευελιξία ειδικά σε υποθέσεις που από εσωτερικές διαδικασίες προκαλείται ταλαιπωρία του ασφαλισμένου».

Το μόνο που χρειαζόταν τότε ήταν να εντοπιστούν τα απαραίτητα στοιχεία της υπερήλικης από τον αριθμό πρωτοκόλλου και τον ΑΜΚΑ που είχαν οι υπηρεσίες στη διάθεσή τους. Για να γίνει ακόμα κι αυτό χρειάστηκε η διαμεσολάβηση της «Εφ.Συν.», η οποία δεν μπορεί να αφήνει μετέωρες τις καταγγελίες των πολιτών που απελπισμένοι απευθύνονται στα ΜΜΕ.

Αναρωτιόμαστε: Τώρα που ο φάκελος με τις εξετάσεις και τις γνωματεύσεις πήγε από την Αθήνα στα Γιάννινα, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμα η απόφαση για το αναπηρικό επίδομα, ποιος πρέπει να μεσολαβήσει; Το CNN ή το BBC;

Πέρα από τα επιτελικά σχέδια, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα πρέπει να ασχοληθεί και με τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πιο ευάλωτοι, ανάπηροι, υπερήλικοι, κατάκοιτοι που δεν έχουν απεριόριστο χρόνο μπροστά τους...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξάνονται τα ελλείμματα του ΕΦΚΑ
Η εισπραξιμότητα από τους ασφαλισμένους, κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, έχει πέσει κάτω από το 50% ● Χωρίς αντιστάθμιση οι επιβαρύνσεις από τη χορήγηση αυξήσεων και εκκαθάρισης...
Αυξάνονται τα ελλείμματα του ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινούν άμεσα οι «συντάξεις στο περίπου»
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που απορρέει από εγκύκλιο του διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει επιλυθεί το πρόβλημα με την απονομή των κύριων συντάξεων... τουλάχιστον.
Ξεκινούν άμεσα οι «συντάξεις στο περίπου»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΑΕΔ χωρίς... ανέργους και συντάξεις self service
Με το εφεύρημα Χατζηδάκη για «συντάξεις εμπιστοσύνης» ελαχιστοποιείται ο έλεγχος των στοιχείων για τα προ του 2002 ένσημα, την ώρα που τον περασμένο Ιανουάριο μία στις τρεις αιτήσεις συνταξιοδότησης που...
ΟΑΕΔ χωρίς... ανέργους και συντάξεις self service
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και πενιχρές και με λάθη οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδίδουν οι ιδιώτες στον ΕΦΚΑ
Πολύ κακό για το τίποτε αποδεικνύεται τελικώς η ένταξη ιδιωτών στον ΕΦΚΑ με στόχο την επιτάχυνση έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων.
Και πενιχρές και με λάθη οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδίδουν οι ιδιώτες στον ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακυρες περικοπές σύνταξης ΑμεΑ
Συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα με αναπηρία 80%, κάτω των 55 το 2011, που υπέστησαν περικοπή στο ποσό της σύνταξής τους που υπερέβαινε τα 1.000 ευρώ, μπορούν να διεκδικήσουν τώρα αποζημίωση από τον ΕΦΚΑ.
Ακυρες περικοπές σύνταξης ΑμεΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας