• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.1°C / 21.8°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.8°C / 21.0°C
  0 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 19.4°C
  1 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.3°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 18.7°C
  0 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.1°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 14.5°C / 20.5°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 21.1°C
  1 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 19.4°C
  1 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  85%

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Γ. Μότσιος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

33ο συνέδριο ΟΤΟΕ: Αποκλεισμοί και ισορροπίες

 • A-
 • A+
Συνδικαλιστικές πηγές ερμηνεύουν τον αποκλεισμό του αντιπροσωπευτικού σωματείου εργαζομένων της doValue ως μια συντονισμένη προσπάθεια μη διατάραξης των πολύτιμων συσχετισμών στην κούρσα για την ηγεσία της ΟΤΟΕ αλλά και στην εκλογή των 28 αντιπροσώπων της στη ΓΣΕΕ.

Με τον αποκλεισμό του αντιπροσωπευτικού σωματείου εργαζομένων της doValue, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων δανείων (servicers), ξεκίνησε χθες το 33ο Συνέδριο της ΟΤΟΕ, η ηγεσία της οποίας, κατά τα λοιπά, ανησυχεί… σφόδρα για τις κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται στον τραπεζικό κλάδο ο οποίος συρρικνώνεται και συνεχώς αλλάζει.

Λίγες ώρες μετά την παραδοχή του προέδρου της ΟΤΟΕ, Γ. Μότσιου, στην εισήγησή του προς το συνέδριο για τη σημασία που έχουν οι «νέες εταιρείες servisers του χρηματοπιστωτικού κλάδου που ανέλαβαν τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών και στις οποίες απασχολούνται πλέον πάνω από 4.000 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 2.000 από τις συστημικές τράπεζες», πρωτοστατούντος και του ίδιου αποκλείστηκε η συμμετοχή του πρωτοβάθμιου σωματείου στο συνέδριο. Πώς; Mε μια παρελκυστική τακτική που κράτησε εβδομάδες και επικυρώθηκε στο τέλος με τη γνωστή τακτική του πακέτου, δηλαδή με μια σειρά άλλα θέματα χωρίς καν να υπάρξει ιδιαίτερη συζήτηση. Αντίθετα, για το σωματείο εργαζομένων στην Ιntrum, δηλαδή το έτερο μεγάλο servicer, που ορθώς εκπροσωπείται, δεν υπήρξε ουδεμία αμφισβήτηση για τη συμμετοχή του στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΟΤΟΕ. Συνδικαλιστικές πηγές ερμηνεύουν αυτόν τον αποκλεισμό ως μια συντονισμένη προσπάθεια μη διατάραξης των πολύτιμων συσχετισμών στην κούρσα για την ηγεσία της ΟΤΟΕ αλλά και στην εκλογή των 28 αντιπροσώπων της στη ΓΣΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό τι αναφέρεται στο αίτημα προσωρινής διαταγής κατά της ΟΤΟΕ από το πρωτοβάθμιο σωματείο: Η ΟΤΟΕ «επιδιώκει με παρελκυστικές προφάσεις και κακόπιστα προσχήματα να αποτρέψει τη συμμετοχή στο επικείμενο συνέδριο, έχοντας προφανώς κατά νου να επηρεάσει με τον τρόπο αυτό τη διαμόρφωση των εκλογικών συσχετισμών στο επικείμενο συνέδριο».

Τήρησε η ΟΤΟΕ τη διαδικασία εγγραφής νέου μέλους, όπως αυτή καθορίζεται στο καταστατικό της;

Σύμφωνα με το ιστορικό, όπως το περιγράφει ο Σύλλογος Εργαζομένων της doValue στο αίτημά του προς το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στις 4 Οκτωβρίου 2021 κατέθεσε το αίτημα στην ΟΤΟΕ καθώς και έγγραφο που αποδείκνυε την απόφαση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου για τη διενέργεια αρχαιρεσιών, την εκλογή των οργάνων διοίκησης του σωματείου και των εκπροσώπων τους στις συνδικαλιστικές οργανώσεις από 25.10-1.11.2021. Και στις 16 Νοεμβρίου κατατέθηκαν τα συμπληρωματικά έγγραφα από τα οποία προέκυπταν τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών του συλλόγου, η συγκρότηση σε σώμα του διοικητικού συμβουλίου αλλά και η ανάδειξη, σύμφωνα με το καταστατικό του συλλόγου, των αντιπροσώπων του στο 33ο Συνέδριο της ΟΤΟΕ.

Στις 22 Νοεμβρίου η ΟΤΟΕ γνωστοποίησε προς τα μέλη της την πρόσκληση για την πραγματοποίηση του 33ου Συνεδρίου αλλά παρά τις οχλήσεις του Συλλόγου doValue δεν έγινε η εγγραφή του ως μέλους της ΟΤΟΕ.

Στις 10 Ιανουαρίου 2020 η ΟΤΟΕ εξέδωσε ανακοίνωση «πανηγυρικού» χαρακτήρα στην οποία περιέγραφε τις σημαντικές θεσμικές δεσμεύσεις της Eurobank και της Εurobank FPS (διάδοχος της οποίας είναι η doValue), με αφορμή την εθελοντική μετάβαση 500 υπαλλήλων του τομέα προβληματικών δανείων της τράπεζας στην εταιρεία διαχείρισης (servicer) στην FPS. Δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από τις διοικήσεις τράπεζας και εταιρείας, κατόπιν ενεργειών της ΟΤΟΕ φυσικά.

Στην ανακοίνωση η ΟΤΟΕ επαναλάμβανε ότι κεντρικός στόχος της Ομοσπονδίας είναι οι συνάδελφοι-τραπεζοϋπάλληλοι που επιλέγουν να μεταβούν στους servicers να το πράττουν με όρους εργασιακής ασφάλειας και με διατήρηση του συνόλου των δικαιωμάτων τους και επιπρόσθετα:

● Να μην αποξενωθούν από τον κλάδο, δηλαδή να μη χάνουν την ιδιότητα και τα συλλογικά δικαιώματα, μισθολογικά και (το και υπογραμμισμένο) θεσμικά, όπως ωράριο, άδεια κ.λπ., τα οποία απορρέουν τόσο από την ισχύουσα σήμερα ΣΣΕ 2019-2021, όσο και –βάσει της ακροτελεύτιας διάταξης– από τις προηγούμενες κλαδικές ΣΣΕ.

● Να συστήσουν επιχειρησιακή συνδικαλιστική οργάνωση, να ενταχθούν και να συμμετέχουν ενεργά στην ΟΤΟΕ και στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου.

Να τι έγραφαν τότε ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σταύρος Κούκος, και ο γ.γ., Αχιλλέας Μυλωνόπουλος, στην ανακοίνωση που σήμερα κινδυνεύει να χαρακτηριστεί μνημείο υποκρισίας:

H συμφωνία της ΟΤΟΕ με τη Eurobank και την FPS «ανοίγει προοπτικές και για το μέλλον, αφού ιδρυθεί σωματείο της FPS, αυτό να ενταχθεί και να συμμετέχει στην ΟΤΟΕ, ενώ και η εταιρεία, διά του εκτελεστικού της προέδρου Δ.Σ. κ. Καλαντώνη, δήλωσε θετική στη συμμετοχή της στον κλαδικό κοινωνικό διάλογο και στις μελλοντικές ΣΣΕ του κλάδου και μάλιστα θα αναλάβει και ανάλογες πρωτοβουλίες».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποζημιώσεις εργαζομένων σε υπό εκκαθάριση τράπεζες
Χρειάστηκαν σχεδόν δέκα χρόνια για να λάβουν όλοι οι πρώην εργαζόμενοι των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων το σύνολο των αποζημιώσεών τους.
Αποζημιώσεις εργαζομένων σε υπό εκκαθάριση τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξήσεις ώς 5,5% στις τράπεζες
Αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το γενικό συμβούλιο της ΟΤΟΕ η τελική πρόταση των τραπεζών για την υπογραφή της νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Αυξήσεις ώς 5,5% στις τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα εθελουσία στη Eurobank
Προτεραιότητα και κίνητρα δίνονται σε διευθύνσεις όπου επιταχύνεται η ψηφιοποίηση ή σε γεωγραφικές περιοχές όπου ήδη υπάρχει υπερβάλλον προσωπικό λόγω του περιορισμού του δικτύου.
Νέα εθελουσία στη Eurobank
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΕΤ: Πώς θα εισέρχονται στις τράπεζες οι πολίτες από τη Δευτέρα
Τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης συναλλαγών στα τραπεζικά καταστήματα μετά τα πρόσφατα επιπλέον μέτρα κατά της πανδημίας, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ).
ΕΕΤ: Πώς θα εισέρχονται στις τράπεζες οι πολίτες από τη Δευτέρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξώδικο της ΟΤΟΕ για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση λόγω πανδημίας
Η ΟΤΟΕ προχώρησε σε εξώδικο, με το οποίο σημειώνει ότι οι τράπεζες έχουν ευθύνη για την ασφάλεια και την υγεία των υπαλλήλων τους και ότι δεν θα γίνει δεκτό υπάλληλοι να βγουν εκτός καταστήματος για να κάνουν...
Εξώδικο της ΟΤΟΕ για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση λόγω πανδημίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τραπεζοϋπάλληλοι: «Δεν θα γίνουμε εμείς αυτοφωράκηδες»
Μήνυμα ότι δεν θα πληρώσουν οι τραπεζοϋπάλληλοι τα «σπασμένα» του κυβερνητικού ιδιότυπου lockdown στους ανεμβολίαστους αλλά και την πολιτική συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων και του προσωπικού, έστειλε...
Τραπεζοϋπάλληλοι: «Δεν θα γίνουμε εμείς αυτοφωράκηδες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας