• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.4°C / 16.8°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.7°C / 15.3°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 14.9°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 9.7°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.1°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.5°C / 12.6°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.0°C / 9.0°C
  1 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.1°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 9.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.5°C / 14.4°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.6°C / 16.6°C
  3 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.7°C / 13.9°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  0 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρεκόρ 11 ετών στις ανατιμήσεις

 • A-
 • A+
Το άλμα του πληθωρισμού στο 4,8% τον Νοέμβριο θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και θα επιδεινωθεί τον Δεκέμβριο, αλλά και το 1ο τρίμηνο του επόμενου έτους ● Αύξηση-σοκ 180% στο αέριο ● Νέα αποδυνάμωση στο εισόδημα των νοικοκυριών ● Επιμένει στην παροδικότητα του φαινομένου το υπουργείο Οικονομικών.

Αδειάζει τις τσέπες των νοικοκυριών ο πληθωρισμός, ο οποίος τον Νοέμβριο σημείωσε εκρηκτική αύξηση φτάνοντας στο 4,8% (κοντά στο 4,9% της ευρωζώνης) από 3,4% τον Οκτώβριο και 2,2% τον Σεπτέμβριο, ενώ οικονομολόγοι και αναλυτές προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έπονται. Οι βασικοί τροφοδότες της πληθωριστικής ανάφλεξης είναι το φυσικό αέριο με ετήσια αύξηση 180,9%(!), το πετρέλαιο θέρμανσης με 45,2%, τα καύσιμα και τα λιπαντικά με 24,9%, οι μεταφορές με 12,8%, αλλά και τα είδη διατροφής, όπως το αρνί και το κατσίκι με 21,3% και το ελαιόλαδο με 18,5%.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μέσα σε έναν μήνα (Νοέμβριο από Οκτώβριο 2021) ο τιμάριθμος ενισχύθηκε κατά 0,5%, με τις κυριότερες αυξήσεις τιμών να αφορούν: φυσικό αέριο (31,7%), ηλεκτρισμό (15,9%), φρούτα νωπά (3,5%), πατάτες (3,2%), αρνί και κατσίκι (2,9%), χοιρινό (2,1%). Αλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής (2,1%), τυριά (2,1%), λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα (1,7%), καύσιμα και λιπαντικά (1,6%), αυτοκίνητα καινούργια (1,3%), πουλερικά (1,2%), ψάρια νωπά (1,1%) και μοσχάρι (0,7%).

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το κύμα των ανατιμήσεων θα ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, οδηγώντας τον πληθωρισμό σε νέο «κόκκινο» ρεκόρ, μεγαλύτερο των έντεκα ετών που καταγράφεται για τον μήνα Νοέμβριο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων (ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας), ο κύκλος των ανατιμήσεων θα συνεχιστεί και το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Η Εθνική εκτιμά ότι η ετήσια μεταβολή του δείκτη αναμένεται να προσεγγίσει το 4,5% το 4ο τρίμηνο του 2021 και να υπερβεί το 5% το 1ο τρίμηνο του 2022, υποχωρώντας στο 3,5% το 2ο τρίμηνο και στο 0,6%, κατά μέσο όρο, το 2ο εξάμηνο του 2022. Συνολικά, η ετήσια μεταβολή του δείκτη εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 2,5% το 2022.

Η ανάφλεξη της ακρίβειας δημιουργεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, που παρακολουθεί με τεντωμένα νεύρα τις εξελίξεις, καθώς θέτει θέμα επέκτασης των μέτρων στήριξης για την αναπλήρωση των απωλειών στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, την ώρα που οι αντοχές των κρατικών ταμείων είναι περιορισμένες και αποτελεί επιτακτική δημοσιονομική ανάγκη ο δραστικός περιορισμός του ελλείμματος.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, τα μέχρι στιγμής δεδομένα και οι πρόδρομοι δείκτες από το μέτωπο των τιμών προοιωνίζονται διατήρηση των παρεμβάσεων με τις επιδοτήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο και μετά τον Δεκέμβριο, με άγνωστη διάρκεια. Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο τη συγκράτηση του κόστους για το Δημόσιο, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί το σενάριο περιορισμού της εμβέλειας των επιδοτήσεων στους οικιακούς λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, με την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό των δικαιούχων.

Αν και το οικονομικό επιτελείο εμμένει στη θέση για παροδικότητα του φαινομένου, η ανησυχία οφείλεται στο γεγονός της μεγαλύτερης σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις έντασης και έκτασης των ανατιμήσεων, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός να ξεπεράσει ακόμα και το 5% έως το τέλος του έτους. Παρά ταύτα, η πρόβλεψη της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό είναι για πληθωρισμό 0,5% φέτος και 1% για το 2022.

Πέραν των αναταράξεων στα δημόσια οικονομικά και στην πραγματική οικονομία, η αναζωπύρωση του πληθωρισμού συμπιέζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών περιορίζοντας την αγοραστική τους δύναμη. Τα πλήγματα της ακρίβειας είναι ισχυρότερα στα χαμηλά εισοδήματα. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση, μόνο η αύξηση της τιμής των εξόδων στέγασης, μεταφοράς, τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών τον Οκτώβριο μείωσε την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά 7,4%, ενώ οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας τον Νοέμβριο ενισχύουν τη διάβρωση της αγοραστικής του δύναμης κοντά στο 10%.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μονόδρομος κατά της ακρίβειας οι μειώσεις ΦΠΑ
Σε στοχευμένες μειώσεις συντελεστών και μετατάξεις προϊόντων ακόμη και στον υπερμειωμένο συντελεστή αναγκάζεται να προσφύγει η κυβέρνηση για να αναχαιτίσει το νέο κύμα ακρίβειας από τις 15 Ιανουαρίου.
Μονόδρομος κατά της ακρίβειας οι μειώσεις ΦΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προεξοφλούν ανατιμήσεις, περιμένουν ελαφρύνσεις
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι οι πραγματικές αυξήσεις στα τρόφιμα ξεπερνάνε το 5%, ενώ, με βάση τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Καταναλωτή, οι μεσοσταθμικές αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής φτάνουν το 20%.
Προεξοφλούν ανατιμήσεις, περιμένουν ελαφρύνσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βυθισμένες... στη Μαύρη Θάλασσα οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και το έλλειμμα
Στο 2,5% κατεβαίνει ο πήχης για την αύξηση του ΑΕΠ, ενώ ο πληθωρισμός και οι εφιαλτικές ανατιμήσεις «καίνε» το σενάριο για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3%.
Βυθισμένες... στη Μαύρη Θάλασσα οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και το έλλειμμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πήρε φωτιά ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία
Τις προειδοποιήσεις για απογείωση του πληθωρισμού τους πρώτους μήνες του 2022 επιβεβαιώνουν τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Γενικό Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία.
Πήρε φωτιά ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φωτιά στις τιμές, πάγος στην αγορά
Η αύξηση του ενεργειακού κόστους και οι ανατιμήσεις φέρνουν σωρευτικές πιέσεις ειδικά στα καταστήματα τροφίμων, με το 19% των καταστημάτων να δηλώνουν ότι θα προβούν σε αυξήσεις στις τιμές λιανικής για να...
Φωτιά στις τιμές, πάγος στην αγορά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επενδύουν σε αύξηση φόρων λόγω... ακρίβειας
Προϋπολογισμός 2022: Αναπτυξιακός αλλά βαθιά ελλειμματικός. Η κυβέρνηση ποντάρει στην έκρηξη επενδύσεων, στην ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης και στην αύξηση εξαγωγών.
Επενδύουν σε αύξηση φόρων λόγω... ακρίβειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας