• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 18.5°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 16.6°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.3°C
  0 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.9°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 16.0°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 12.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.3°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  1 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.8°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 18.8°C
  3 BF
  65%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  1 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  76%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πεντάμηνη αναστολή χρεώσεων ΥΚΩ

 • A-
 • A+
Για βιομηχανία, αγρότες και τριφασικές παροχές ● Διακανονισμοί και για χρεώσεις αερίου σε τροπολογία του ΥΠΕΝ ● Φωτοβολταϊκά σε εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις ● Χάνουν τα μερίσματα από τις εταιρείες διανομής αερίου οι δήμοι.

Αναστολή επιμέρους χρεώσεων που θα καταβληθούν μετά την ερχόμενη άνοιξη για καταναλωτές ρεύματος και φυσικού αερίου περιλαμβάνονται στη «βροχή» των τροπολογιών που συνόδευσε το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση.

ΧΡΕΩΣΗ ΥΚΩ: Πρόκειται για μία από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που περιλαμβάνονται σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος και αφορούν τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Ο Ειδικός Λογαριασμός ΥΚΩ συγκεντρώνει κονδύλια για να καλυφθεί, κυρίως, το έξτρα κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών, αλλά απειλείται να καταστεί ελλειμματικός. Η αναστολή χρέωσης αφορά το διάστημα 1/11/2021 έως 31/3/2022 και αφορά τις βιομηχανίες μέσης και χαμηλής τάσης αλλά και τους αγρότες μέσης τάσης και τις τριφασικές παροχές. Οταν αρχικώς ανακοινώθηκε το μέτρο για τη βαριά βιομηχανία αναφέρθηκε ότι οι εισπράξεις ΥΚΩ σε αυτό το διάστημα είναι 63 εκατομμύρια ευρώ.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Αντίστοιχα διακανονίζονται οι χρεώσεις δικτύου για τους καταναλωτές στο διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021. Η χρέωση του Νοεμβρίου μετακινείται στον ερχόμενο Απρίλιο και του Δεκεμβρίου τον Μάιο. Για την πιθανή χρονική επέκταση των δύο παραπάνω ρυθμίσεων θα χρειαστούν υπουργικές αποφάσεις.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ σε παραχωρημένες δασικές εκτάσεις: Μία ακόμη διευκόλυνση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε δασικές εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί για αγροτική χρήση. Η εγκατάσταση επιτρεπόταν σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις αλλά όχι σε δασικές εκτάσεις που έχουν αλλάξει μορφή καθώς εκχερσώθηκαν ή παραχωρήθηκαν για γεωργική-δενδροκομική καλλιέργεια. Αυτό σημαίνει ότι τροποποιείται η δασική και αγροτική νομοθεσία που προβλέπει ότι η παραχώρηση δασικής έκτασης γίνεται κατ’ εξαίρεση και αποκλειστικά για γεωργική χρήση και με τον όρο ότι αν αλλάξει η χρήση αίρεται η παραχώρηση. Πολλά από τα παραχωρητήρια τέτοιων εκτάσεων εκδόθηκαν αποκλειστικά για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και της οικονομικής στήριξης των αγροτών, ενώ είχαν σταθμιστεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για παράδειγμα, αν η εκχέρσωση γίνεται από συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών ή φυσικά πρόσωπα και για έκταση εμβαδού έως 30 στρεμμάτων.

ΕΙΔΙΚΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ: Με άλλη τροπολογία θεσπίζεται η δυνατότητα με το ίδιο προεδρικό διάταγμα να εγκρίνονται εκτός από το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) και το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής αλλά και η Πράξη Εφαρμογής του. Πρόκειται για μια οριζόντια διάταξη με στόχο την επιτάχυνση και ευελιξία της διαδικασίας, αλλά θέτει ζητήματα για το πόσο τα επιμέρους πολεοδομικά σχέδια θα παρεκκλίνουν από τα γενικά. Προβλέπεται ακόμη ότι ο φορέας που υλοποιεί ένα Ειδικό Πολεοδομικό (π.χ. το υπουργείο Οικονομικών για την παλιά ΠΥΡΚΑΛ) θα μπορεί να ρυθμίζει ιδιοκτησίες του και εκτός της περιοχής επέμβασης. Οι Πράξεις Εφαρμογής που τροποποιούνται από το ΕΠΣ εγκρίνονται κατ’ εξαίρεση με υπουργική απόφαση και χωρίς προεδρικό διάταγμα.

ΔΗΜΟΙ ΕΚΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ: Πλήγμα για τα οικονομικά και τις αρμοδιότητες των δήμων προκαλεί η διάταξη που καταργεί τη συμμετοχή τους στις Εταιρείες Διανομής Αερίου (ΕΔΑ). Καταργείται το άρθρο 5 του νόμου 2364/95 που προέβλεπε καταβολή στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) του 10% των μερισμάτων που λαμβάνει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) από τις ΕΔΑ. Προέβλεπε επίσης συμμετοχή εκπροσώπου της ΚΕΔΕ στα διοικητικά συμβούλια των ΕΔΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σταθερά τιμολόγια... αστάθειας
Τα «σταθερά» τιμολόγια χωρίς τη διαβόητη «ρήτρα αναπροσαρμογής», στα οποία κατέφυγαν αρκετοί για να γλιτώσουν, καταργούνται σταδιακά από τις εταιρείες και μάλιστα χωρίς σαφή προειδοποίηση.
Σταθερά τιμολόγια... αστάθειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτροσόκ στους δήμους από τις αυξήσεις στην ενέργεια
Σοκ στους προϋπολογισμούς των δήμων προκαλεί η απογείωση των τιμών στην ενέργεια, με την Κεντρική Ενωση (ΚΕΔΕ) να μιλά για διπλάσιο κόστος που δεν μπορεί να μετακυλιστεί στους δημότες.
Ηλεκτροσόκ στους δήμους από τις αυξήσεις στην ενέργεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ρόλο «τροχονόμου» παραπόνων η ΡΑΕ
Ξυπόλητοι στα αγκάθια της ενεργειακής κρίσης βαδίζουν εκατομμύρια καταναλωτές. Την ώρα που λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου καταφτάνουν με πολλαπλάσιες χρεώσεις, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) δεν...
Σε ρόλο «τροχονόμου» παραπόνων η ΡΑΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην «κουζίνα» και τα υπερκέρδη των προμηθευτών
Στην κυβέρνηση «ανάβουν και πάλι τα καζάνια» για να δημιουργηθεί ακόμη ένας μηχανισμός μέσω του οποίου θα επιστρέφονται ως επιδοτήσεις υπερκέρδη που δημιουργούνται στη λιανική αγορά ρεύματος.
Στην «κουζίνα» και τα υπερκέρδη των προμηθευτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαύρο σκοτάδι για τους λογαριασμούς ρεύματος
Αναπροσαρμόζονται πάλι τα τιμολόγια των εταιρειών, ενώ η κυβέρνηση αλλάζει ξανά το σύστημα επιδότησης χωρίς να ξεκαθαρίζει πώς θα υπολογίζονται οι ρήτρες εξοικονόμησης.
Μαύρο σκοτάδι για τους λογαριασμούς ρεύματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας