• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.2°C / 29.0°C
  4 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 29.0°C
  2 BF
  32%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 30.4°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.9°C / 27.0°C
  1 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.4°C
  1 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 23.3°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.0°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  46%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  1 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 28.3°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 27.7°C
  3 BF
  15%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 27.2°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  30%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο κανόνας των… εξαιρέσεων στο Ελληνικό

 • A-
 • A+
Ψηφίστηκε χθες το δέκατο κατά σειρά «μίνι νομοσχέδιο» εξυπηρέτησης της Lamda στα δυόμισι χρόνια της κυβέρνησης ● Εισάγεται μια γενικευμένη εξαίρεση από τον κανόνα του περιορισμού ύψους 10 μέτρων για κάθε κατασκευή εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου που είχε προβλεφθεί στον ν. 4062/2012, πέρα από τους ουρανοξύστες, και επιπλέον θα επιτρέπονται οι περιφράξεις τού κατά τα λοιπά «προσβάσιμου σε όλους τους Ελληνες» Μητροπολιτικού Πάρκου.

Ενώ η ιδιοκτήτρια του Ελληνικού Lamda Development συνεχίζει την ενημερωτική «καταιγίδα» για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου εμπορικού πόλου (Commercial Hub) της χώρας, πέρα από τις πολυτελείς κατοικίες και διαμερίσματα που θα συγκροτούν την ιδιωτική πόλη των υπερπλουσίων, η κυβέρνηση συνεχίζει τις νομοθετικές εξυπηρετήσεις στον «εθνικό επενδυτή», που ανατρέπουν ακόμη και τους ελάχιστους πολεοδομικούς περιορισμούς που είχαν νομοθετηθεί από το 2012.

Η τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε χθες, με το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση στη Δ. Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη, είναι το δέκατο κατά σειρά «μίνι νομοσχέδιο» εξυπηρέτησης της Lamda στα δυόμισι χρόνια της κυβέρνησης. Με το πρώτο κιόλας άρθρο της τροπολογίας εισάγεται μια γενικευμένη εξαίρεση από τον κανόνα του περιορισμού ύψους 10 μέτρων για κάθε κατασκευή εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου που είχε προβλεφθεί στον ν. 4062/2012, πέρα από τους ουρανοξύστες.

Το δεύτερο άρθρο εξασφαλίζει διαδικασίες fast track στην έγκριση εργασιών δόμησης και δη ανεξαρτήτως προϋπολογισμού και έκδοση οικοδομικών αδειών χωρίς αναμονές, ενώ τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοσή τους μπορεί να συρρικνώνονται και να εγκρίνονται σε χρόνους dt με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, έπειτα από απλή εισήγηση του Γραφείου Ελληνικού, το οποίο αναβαθμίζεται σε ένα είδος κράτους εν κράτει, πάντα στις διαταγές του επενδυτή. Οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις υπόκεινται σε ασφυκτικές προθεσμίες.

Στο τρίτο άρθρο της τροπολογίας ξεχωρίζει η διάταξη που επιτρέπει τις περιφράξεις τού κατά τα λοιπά «προσβάσιμου σε όλους τους Ελληνες» Μητροπολιτικού Πάρκου και τη δυνατότητα «προσωρινής περίφραξης όλου του χώρου» για λόγους εργοταξιακούς. Το επόμενο άρθρο εισάγει μία ακόμη γενική παρέκκλιση από τους κανόνες ανέγερσης των αθλητικών εγκαταστάσεων, που πάντως τελούν υπό την έγκριση της γενικής γραμματείας Αθλητισμού και τελικά του υπουργού Περιβάλλοντος. Ανάλογες παρεκκλίσεις στους όρους δόμησης αθλητικών εγκαταστάσεων εισάγονται και με το άρθρο 8 της τροπολογίας.

Μία ακόμη παρέκκλιση από την οικοδομική νομοθεσία εισάγεται στο άρθρο 5 της τροπολογίας που δίνει τη δυνατότητα νέων αλλαγών σε ήδη εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια, σχέδια πόλεως, πολεοδομικές μελέτες και ειδικούς όρους χρήσης και δόμησης για δημόσια ακίνητα με προεδρικά διατάγματα και ειδικές, σύντομες προθεσμίες για τις γνωμοδοτήσεις που απαιτούνται.

Πυροπροστασία

Τέλος, ακόμη και για τους κανόνες πυροπροστασίας των ψηλών κτιρίων (δηλαδή των ουρανοξυστών), εισάγονται εξαιρέσεις. Για λόγους που δεν είναι ορατοί εκ πρώτης όψεως δεν είναι υποχρεωτική η μελέτη καυσίμου αερίου στο πλαίσιο της οικοδομικής άδειας. Αλλά αφού οι ουρανοξύστες του Ελληνικού θα είναι «πράσινοι», τι τη χρειάζονται τη μελέτη αερίου;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το δικαίωμα επιφανείας έγινε δικαίωμα... κυριότητας 
Φωτογραφική διάταξη υπέρ του «εθνικού επενδυτή» στο Ελληνικό παρεισέφρησε στον νέο πτωχευτικό νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη Δευτέρα μόνο από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Το δικαίωμα επιφανείας έγινε δικαίωμα... κυριότητας 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσδοκίες και αγωνίες της Lamda για το Ελληνικό
Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Lamda Development αποτέλεσε και μια ευκαιρία ανασκόπησης των εξελίξεων στο μέτωπο του Ελληνικού ● Η... επένδυση ενός γραμματοκιβωτίου στο Λουξεμβούργο.
Προσδοκίες και αγωνίες της Lamda για το Ελληνικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φρένο» από τον δήμο στο φιλέτο της Βούλας
Ο δήμος έχει εκκινήσει απαλλοτρίωση στο οικόπεδο των 71 στρεμμάτων στο οποίο οι εταιρείες Hines και Henderson θέλουν να αναπτύξουν μια ιδιωτική κωμόπολη πολυτελείας, ανταγωνιστική (;) προς αυτή του Ελληνικού...
«Φρένο» από τον δήμο στο φιλέτο της Βούλας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ποιον περνά, τελικά, το Ελληνικό;
Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν μετά το οικογενειακό «διαζύγιο» στη Lamda Development. Η Μαριάννα Λάτση πουλάει σχεδόν το 10% των μετοχών της εταιρείας, ενώ αποχωρεί και από την επένδυση.
Σε ποιον περνά, τελικά, το Ελληνικό;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρελές υπεραξίες «γεννάει» το Ελληνικό
Τα έσοδα μόνο από τις προπωλήσεις των 250 πρώτων πολυτελών κατοικιών έχουν υπερβεί το τίμημα του ακινήτου, άγνωστο πού θα φτάσουν όταν αναπτυχθεί πλήρως η πόλη των 10.000 κατοικιών
Τρελές υπεραξίες «γεννάει» το Ελληνικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας