• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.8°C / 7.3°C
  0 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.1°C / 6.6°C
  2 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 11.2°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 2.0°C
  0 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 1.3°C
  0 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.6°C / 5.7°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -0.5°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.7°C / 7.6°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 10.3°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 10.2°C
  3 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.5°C / 3.2°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C -0.5°C / 6.2°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  9°C 4.8°C / 9.9°C
  3 BF
  33%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 7.5°C
  1 BF
  90%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.0°C / 4.9°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.7°C / 6.7°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  53%

«Θα επανέλθουμε στο αίτημά σας για χρηματοοικονομική στήριξη από τον ESM μόνο κατόπιν και επί τη βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος»

AP Photo/Virginia Mayo

Ταμείο... μετά το δημοψήφισμα

 • A-
 • A+

Νέα παρέμβαση από τον πρόεδρο του Eurogroup στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, με φόντο το δημοψήφισμα. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απέστειλε επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με την οποία τον ενημερώνει ουσιαστικά πως το αίτημα της Αθήνας για ένα νέο πακέτο στήριξης θα κριθεί από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής. 

«Θα επανέλθουμε στο αίτημά σας για τη χορήγηση υποστήριξης για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα μέσω του ΕΜΣ (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) μόνο μετά, και στη βάση του αποτελέσματος που θα προκύψει από το δημοψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

«Είχαν δεσμευθεί ότι θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους»

Αναφορικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν το αίτημα παράτασης του παλαιού προγράμματος από τον EFSF και το αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα από τον ESM, που απέστειλε με επιστολές του ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Όσον αφορά την παράταση του παλαιού προγράμματος από τον EFSF, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι το Eurogroup της 30ής Ιουνίου επαναβεβαίωσε την απόφαση της 27ης Ιουνίου ότι δεν θα εγκρίνει την παράταση. Το πρόγραμμα του EFSF έληξε στις 30 Ιουνίου, καθώς επίσης και οι συμφωνίες που συνδέονται με αυτό, συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών των κερδών από τα SMPs και τα ΑNFAs από τις χώρες της ευρωζώνης.

Επιπλέον, στην επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε ότι στις 20 Φεβρουαρίου οι ελληνικές αρχές είχαν δεσμευθεί κατηγορηματικά ότι θα τιμήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της χώρας, πλήρως και έγκαιρα. 

Η επιστολή του Γ. Ντάισελμπλουμ καταλήγει ως εξής: «Θα επανέλθουμε στο αίτημά σας για χρηματοοικονομική στήριξη από τον ESM μόνο κατόπιν και επί τη βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος».

Νωρίτερα, στο ανακοινωθέν του Eurogroup, o Γ. Ντάισελμπλουμ είχε υπογραμμίσει πως λυπάται «πολύ για την κατάσταση δεδομένης της ισχυρής αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού να παραμείνει μέρος της Ευρώπης και να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης...»

Το ανακοινωθέν του Eurogroup από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ

«Σήμερα  (σ.σ. χθες) είχαμε μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup μετά τη χθεσινή. Συζητήσαμε τις δύο επιστολές του Ελληνα πρωθυπουργού. Επίσης συζητήσαμε την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Πρώτα απ' όλα σχετικά με το αίτημα για παράταση του παλαιού προγράμματος το οποίο συζητήσαμε χθες. Επιβεβαιώσαμε την απόφασή μας του περασμένου Σαββάτου.

Η πολιτική κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Δεν υπάρχει έδαφος για παράταση, επομένως, δυστυχώς, το πρόγραμμα εξέπνευσε χθες τα μεσάνυχτα. Δεύτερον, υπήρχαν προτάσεις από τις ελληνικές αρχές για περαιτέρω τροποποιήσεις των προτάσεων των Θεσμών. Αυτή τη χρονική στιγμή, απλώς, ενημερωθήκαμε.

Η βασική απόφαση ήταν ότι δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, της απόρριψης των προηγούμενων προτάσεων, του δημοψηφίσματος που θα γίνει την Κυριακή και της σύστασης από την ελληνική κυβέρνηση υπέρ του «όχι» δε βλέπουμε να υπάρχει έδαφος σε αυτό το σημείο για περαιτέρω συζητήσεις. Δεν πρόκειται να γίνουν συζητήσεις τις επόμενες ημέρες ούτε σε επίπεδο Eurogroup ούτε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των Θεσμών για προτάσεις ή οικονομικές διευθετήσεις.

Εμείς απλώς περιμένουμε τώρα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής και θα λάβουμε υπόψιν μας αυτό το αποτέλεσμα. Τέλος, μπορώ να πω ότι λυπάμαι πολύ για την κατάσταση δεδομένης της ισχυρής αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού να παραμείνει μέρος της Ευρώπης και να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης, τον οποίο στηρίζουμε απόλυτα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεταξύ σφύρας και άκμονος
Νέα μέτρα από την Ελλάδα ζήτησαν στο χθεσινό Eurogroup οι δανειστές μετά από επιμονή του ΔΝΤ για τη διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. Επιμένει στην άρνησή της η...
Μεταξύ σφύρας και άκμονος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κούρεμα» στόχου στα πλεονάσματα
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το «μπα ντε φερ» της κυβέρνησης με τους δανειστές για μικρότερους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά. Το θέμα πρόκειται να θίξει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη...
«Κούρεμα» στόχου στα πλεονάσματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τις νέες προτάσεις της Ελλάδας εξετάζουν οι πιστωτές
Διαβουλεύσεις επί των νέων προτάσεων που φέρεται να έστειλε η κυβέρνηση στους «θεσμούς» στις Βρυξέλλες. Συνάντηση Τσίπρα με Γιούνκερ, Τουσκ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ και Λαγκάρντ, πριν από τη σύνοδο κορυφής της...
Τις νέες προτάσεις της Ελλάδας εξετάζουν οι πιστωτές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εναλλακτικές προτάσεις» αναμένει ο Ντάισελμπλουμ από την Αθήνα
Ο επικεφαλής του Eurogroup φαίνεται πως δεν έμεινε ικανοποιημένος από το σχέδιο που κατάθεσε η ελληνική κυβέρνηση: ζητάει εναλλακτικές προτάσεις και υπογραμμίζει πως οι διαφορές εξακολουθούν να είναι μεγάλες.
«Εναλλακτικές προτάσεις» αναμένει ο Ντάισελμπλουμ από την Αθήνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πάγο» στην Αθήνα βάζουν Βερολίνο και Βρυξέλλες
Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ, όσο και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσγειώνουν τις αισιόδοξες ελληνικές κυβερνητικές φωνές που ανέφεραν πως η Αθήνα και οι...
«Πάγο» στην Αθήνα βάζουν Βερολίνο και Βρυξέλλες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο
Τις τελευταίες εκκρεμότητες της 4ης αξιολόγησης κλείνει η κυβέρνηση με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου ώστε να ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη 14 Ιουνίου, ανοίγοντας το δρόμο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας...
Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας