• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.2°C / 6.9°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 5.2°C
  2 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 10.1°C
  1 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 2.8°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.6°C / -1.6°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 9.0°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 9.2°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -5.1°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.6°C / 5.7°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.1°C / 0.5°C
  0 BF
  91%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C -0.5°C / 5.1°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.7°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.4°C / 7.1°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C -2.7°C / 4.9°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.3°C / 6.1°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  75%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγωγοί… αδιαφάνειας

 • A-
 • A+

Σήμερα πιθανότατα- ή το αργότερο αύριο- η ΔΕΠΑ Υποδομών, η δημόσια επιχείρηση που αναπτύσσει τα δίκτυα αγωγών που μεταφέρουν το φυσικό αέριο από την εισαγωγή του στη χώρα μέχρι και τους τελικούς καταναλωτές, τα σπίτια και τα κτίρια των πόλεων, περνά και τυπικά στην Italgas η οποία απέκτησε το 100% της εταιρείας έναντι 733 εκατ. ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ, ως εκπρόσωπος του Δημοσίου και ιδιοκτήτης του 65%, μαζί με τα ΕΛΠΕ, που κατέχουν το 35% της αποσχισθείσας εταιρείας, υπογράφουν τη μεταβίβασή της στον ιταλικό όμιλο.

Πώς θα φαινόταν άραγε στους νέους ή στους παλιούς ιδιοκτήτες το γεγονός ότι η ηγεσία μίας από τις σημαντικότερες θυγατρικές της ΔΕΠΑ Υποδομών πρωταγωνιστεί σε σκανδαλώδεις παραβιάσεις της νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις και τους δημόσιους διαγωνισμούς προκειμένου να εξυπηρετήσει εκλεκτούς της;

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό και αφορά τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου. Η ΔΕΔΑ συστάθηκε το 2017 και αναπτύσσει τα δίκτυα αερίου στην περιφέρεια της χώρας, τόσο τα μέσης πίεσης όσο και τα χαμηλής, που φέρνουν το πολύτιμο -και πανάκριβο πλέον- καύσιμο στους καταναλωτές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Δυτικής Ελλάδας, της Ηπείρου και της Πελοποννήσου.

Το δίκτυο αγωγών, μετά την κατασκευή του, πιστοποιείται για την ασφάλειά του από εξειδικευμένες εταιρείες. Τον περασμένο Φεβρουάριο η ΔΕΔΑ προκήρυξε τρεις διαγωνισμούς για την επιθεώρηση και πιστοποίηση τριών δικτύων στη Αν. Μακεδονία και Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ περίπου ο καθένας, συν ΦΠΑ 24%. Η εταiρεία Swiss Approval, ελληνικός βραχίονας ελβετικής εταιρείας με δραστηριότητα σε 16 χώρες, συμμετείχε στους τρεις διαγωνισμούς που βασικός όρος τους ήταν η προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής. Στον διαγωνισμό για την επιθεώρηση του δικτύου αερίου της Αν. Μακεδονίας και Θράκης κατέθεσε προσφορά έχοντας απέναντί της μία εταιρεία (την Ergocert Hellas). Στην τεχνική αξιολόγηση των δύο προσφορών η μεν Ergocert πήρε 118 βαθμούς, η δε Swiss 112. Εναντίον αυτής της αξιολόγησης η Swiss Approval προσέφυγε στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), η οποία τελικώς δικαίωσε τη Swiss, κρίνοντας ότι η ανταγωνίστρια εταιρεία Ergocert θα έπρεπε να έχει αποκλειστεί από τον διαγωνισμό.

Παρά την κατηγορηματική κρίση της ΑΕΠΠ, που απέκλειε την ανταγωνίστρια εταιρεία, η διοίκηση της ΔΕΔΑ έβαλε σε εφαρμογή τη «φάμπρικα» των απευθείας αναθέσεων, δίνοντας από το καλοκαίρι τμήματα του έργου της επιθεώρησης και πιστοποίησης του δικτύου στην Αν. Μακεδονία και Θράκη στην Ergocert, η οποία εν τω μεταξύ προσέφυγε στο ΣτΕ εναντίον του αποκλεισμού της από την ΑΕΠΠ. Ωστόσο και το ΣτΕ δικαίωσε τη Swiss Approval, καταλογίζοντας μάλιστα στη διοίκηση της ΔΕΔΑ μεροληψία υπέρ της ανταγωνίστριας εταιρείας.

Eπαναξιολόγηση

Τι κάνει μετά από αυτό η διοίκηση της ΔΕΔΑ; Σύμφωνα με όσα της καταμαρτυρούν τα στελέχη της Swiss Approval, αρνείται να συμμορφωθεί στις ρητές αποφάσεις της ΑΕΠΠ και του ΣτΕ, καλεί τις δύο εταιρείες (στις αρχές Οκτωβρίου) σε υποβολή νέων προσφορών και τελικά προχωρά στην πρωτοφανή για διαγωνιστική διαδικασία επαναξιολόγηση των δικαιολογητικών συμμετοχής στον διαγωνισμό, ανακαλύπτοντας εφτά μήνες μετά την πρώτη αξιολόγηση «πλημμέλειες» στα δικαιολογητικά της Swiss Approval! Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η απόφαση της ηγεσίας της ΔΕΔΑ να ματαιώσει και να επαναπροκηρύξει τον επίμαχο διαγωνισμό σε πείσμα των ρητών αποφάσεων ΑΕΠΠ και ΣτΕ.

Ομως και εκεί η υπό τον κ. Μάριο Τσάκα (από το 2019) διοίκηση της ΔΕΔΑ φαίνεται ότι πιάστηκε στα πράσα. Διότι νέα προσφυγή της Swiss Approval στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ασφαλιστικά μέτρα) έγινε πριν από λίγες μέρες δεκτή. Η ΑΕΠΠ (1ο κλιμάκιο) διατάσσει την αναθέτουσα (τη ΔΕΔΑ) «να απέχει από την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού και κάθε περαιτέρω ενέργεια ως προς τυχόν νέα διαδικασία».

Ποιος είναι ο λόγος του ζήλου της διοίκησης της ΔΕΔΑ να πάει με κάθε τρόπο το συγκεκριμένο έργο σε μία εταιρεία; Από πού αντλεί την άνεση ο «γαλάζιος» επικεφαλής της εταιρείας να αγνοεί επιδεικτικά τις αποφάσεις της ΑΕΠΠ και του ΣτΕ; Τι γνώμη έχουν γι’ αυτές τις πρωτοφανείς πρακτικές τα απερχόμενα και τα επερχόμενα «αφεντικά» της ΔΕΔΑ; Και πώς ακριβώς εννοεί το υπερταμείο, ως έμμεσος ιδιοκτήτης μέχρι σήμερα της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΔΑ, τον «πόλεμο κατά της διαφθοράς» στο Μνημόνιο συνεργασίας που κατά τραγική ειρωνεία μόλις χθες υπέγραψε με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η πτώση του αερίου συγκρατεί και το ρεύμα
Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα παραμένει η ακριβότερη στην Ευρώπη, στις πρώτες 11 μέρες του έτους, με μέση τιμή πάνω από τα 199 ευρώ, έναντι 188 ευρώ της δεύτερης ακριβότερης Ελβετίας και 145 ευρώ της φτηνότερης...
Η πτώση του αερίου συγκρατεί και το ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία ΔΕΠΑ Εμπορίας με Gazprom για τις τιμές αερίου το 2022
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ελληνικής εταιρείας, η νέα συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου συμβολαίου με την Gazprom, με ορίζοντα έως το 2026, και εξασφαλίζει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή.
Συμφωνία ΔΕΠΑ Εμπορίας με Gazprom για τις τιμές αερίου το 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτός ελέγχου οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Οι χαρακτηρισμοί και τα επίθετα χάνουν το νόημά τους μπροστά στην εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με σταθερό φόντο τη γεωπολιτική ένταση με επίκεντρο την Ουκρανία.
Εκτός ελέγχου οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτός ελέγχου το φυσικό αέριο
Ρεκόρ πάνω από τα 115 ευρώ η μεγαβατώρα στην Ευρώπη, εν μέσω διπλωματικών πιέσεων για τον Nord Stream 2, την Ουκρανία και την ένταση Πολωνίας - Λευκορωσίας ● 760% η ετήσια αύξηση πανευρωπαϊκά, έως 400% η...
Εκτός ελέγχου το φυσικό αέριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυκνώνει το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ
Σε έσοδα 2,1 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις προσβλέπει η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ το 2022, ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ανακοινώσει και την τυπική ολοκλήρωση διαγωνισμών πώλησης περιουσιακών στοιχείων...
Πυκνώνει το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας