• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.4°C / 9.0°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.6°C / 7.5°C
  0 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 10.0°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 3.6°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.5°C / 3.9°C
  0 BF
  52%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.0°C / 5.9°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.6°C / 2.3°C
  0 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.6°C / 8.6°C
  0 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.4°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 5.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 10.2°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 5.6°C
  4 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 6.5°C
  0 BF
  56%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.1°C / 6.5°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 9.2°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 6.0°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.7°C / 6.7°C
  1 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  1 BF
  54%
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Σισύφειο μαρτύριο» οι μεταβιβάσεις

 • A-
 • A+
Εξετάζεται παράταση διάρκειας 30 ημερών, δηλαδή έως το τέλος Ιανουαρίου 2022, για την ολοκλήρωση των συμβολαίων μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών στις ΔΟΥ ● Τουλάχιστον εξάμηνη παράταση ζητούν οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Βράζει η αγορά με το σχέδιο της παράτασης των δεκαπέντε ημερών στην εφαρμογή των νέων αντικειμενικών για όσους έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες μεταβίβασης, με τους εμπλεκόμενους φορείς να ζητούν τουλάχιστον έξι μήνες περιθώριο για τη σύνταξη των συμβολαίων με τις σημερινές τιμές. Σε κοινή ανακοίνωση τους οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων (Στράτος Παραδιάς), συμβολαιογράφων (Γιώργος Ρούσκας), δικηγόρων (Δημήτρης Βερβεσός), κατασκευαστών (Δημήτρης Καψιμάλης), μεσιτών (Αρτεμις Μαυράκη) και επαγγελματοβιοτεχνών (Γιώργος Καββαθάς) εκτοξεύουν μύδρους κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «σισύφειο μαρτύριο» στην έκδοση και συγκέντρωση των δικαιολογητικών που είναι αναγκαία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Οπως επισημαίνουν επειδή τα περισσότερα δικαιολογητικά έχουν περιορισμένη χρονική ισχύ και αρκετά έγγραφα εκδίδονται σε διαφορετικούς χρόνους, κάποια εξ αυτών έχουν λήξει όταν εκδίδονται τα υπόλοιπα και έτσι θα πρέπει να επανεκδοθούν. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα «οι άμεσα εμπλεκόμενοι ιδιώτες και επαγγελματίες, παρά τη συνεχή πρόοδο στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, να βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση απέναντι στη Λερναία Υδρα μιας ανίκητης και ανυποχώρητης πιστοποιητικοκρατίας».

Σενάρια παράτασης

Μετά τις αντιδράσεις στο οικονομικό επιτελείο ζυγίζουν διαφορετικά την κατάσταση βάζοντας στο τραπέζι σενάριο για μεγαλύτερη παράταση που θα λειάνει τα πράγματα, καθώς πολλοί αγοραστές έχουν μπλέξει στον κυκεώνα των παραστατικών και των υπηρεσιών κινδυνεύοντας να μην προλάβουν έως τις 15 Ιανουαρίου 2022 να κλείσουν τις υποθέσεις τους και να επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους και τέλη λόγω της αύξησης των αντικειμενικών από το νέο έτος. Η νέα εκδοχή προβλέπει παράταση διάρκειας 30 ημερών, δηλαδή έως το τέλος Ιανουαρίου 2022 για την ολοκλήρωση των συμβολαίων μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών στις ΔΟΥ.

Σύμφωνα μάλιστα με αρμόδιες πηγές, τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή διάταξη με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα υπογραφής συμβολαίων με τις παρούσες αντικειμενικές και μετά την 1η Ιανουαρίου υπό την προϋπόθεση ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 θα έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις μεταβίβασης από την πλευρά των φορολογουμένων.

Είναι αμφίβολο για το αν η νέα παράταση θα καλύψει τις προσδοκίες των φορέων της αγοράς, οι οποίοι λόγω του προβλήματος με το χαρτοβασίλειο των παραστατικών και τις χρονοβόρες διαδικασίες έκδοσης των παραστατικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες ζητούσαν την εφαρμογή των νέων τιμών στα ακίνητα από 1ης Ιουνίου του 2022, ώστε να «λυθούν τα προβλήματα, αφού στις 31 Δεκεμβρίου λήγουν τα περισσότερα πιστοποιητικά και από την 1η Ιανουαρίου θα χρειάζεται και ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου». Οπως λένε, το Δημόσιο «έχει πολύ περισσότερα να κερδίσει από την παράταση αυτή, καθώς θα εισπράξει έσοδα από τις συναλλαγές που θα ολοκληρωθούν, ενώ αντίθετα πολλές ανολοκλήρωτες συμβολαιογραφικές πράξεις θα παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες καθώς θα κριθούν ασύμφορες πια για τους συναλλασσόμενους».

Εν όψει της ενεργοποίησης των αυξημένων έως και 250% αντικειμενικών τιμών από την 1η-1-2022, που θα εκτινάξει στα ύψη τον φόρο μεταβίβασης, σε συμβολαιογραφεία, εφορίες, υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία επικρατεί το αδιαχώρητο καθώς οι φορολογούμενοι τρέχουν για να προλάβουν να υπογράψουν τα συμβόλαια μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ώστε να μην επωμιστούν επιπλέον φορολογικά βάρη. Ακόμη και στις περιπτώσεις των γονικών παροχών που είναι αφορολόγητες έως τα 800.000 ευρώ, οι φορολογούμενοι θέλουν να τις κλείσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 καθώς η αύξηση των αντικειμενικών αξιών φουσκώνει τα έξοδα που συνοδεύουν τις μεταβιβάσεις.

Πάντως η αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα έχει ζεστάνει για τα καλά τα κρατικά ταμεία. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν εκτόξευση των εσόδων που εισέπραξε το Δημόσιο από φόρους μεταβίβασης σε σύγκριση με το 2020. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021 οι φορολογικές εισπράξεις από αγοραπωλησίες ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια) ανήλθαν σε 229,36 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 32% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όταν οι φόροι που είχε εισπράξει η ΑΑΔΕ είχαν ανέλθει σε 173,85 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς ΦΠΑ τα ακίνητα μέχρι το 2024
Παράταση της απαλλαγής πέραν του 2022 σχεδιάζει η κυβέρνηση με φόντο τη χθεσινή συμφωνία στο Ecofin ● Και 15ήμερο περιθώριο σύνταξης των συμβολαίων με τις παλαιές αντικειμενικές τιμές σε όσους υποβάλουν την...
Χωρίς ΦΠΑ τα ακίνητα μέχρι το 2024
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για δωρεές και γονικές παροχές
Κατεπείγουσα εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, προς τις εφορίες ενεργοποιεί το νέο ατομικό αφορολόγητο γονικών παροχών και δωρεών ακινήτων, χρηματικών ποσών, μετοχών, ομολόγων και εταιρικών μεριδίων...
Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για δωρεές και γονικές παροχές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης
Σφίγγει ο κλοιός της Εφορίας για τους ιδιοκτήτες που μισθώνουν ακίνητα μέσω των δημοφιλών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, μετά το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψε η ΑΑΔΕ με τις Airbnb, Booking.com και...
Συμφωνία ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεταβιβάσεις με λίγα κλικ
Ηλεκτρονικά οι αγοραπωλησίες ακινήτων: από την ψηφιακή δήλωση του συμβολαιογράφου μέχρι την πληρωμή του φόρου και την ανάρτηση του συμβολαίου στο myProperty ● Προαιρετικά από τις αρχές Μαρτίου, υποχρεωτικά από...
Μεταβιβάσεις με λίγα κλικ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς θα δηλωθεί στην πλατφόρμα η μείωση ενοικίου
Ανοίγει τον Ιούλιο η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν φέτος μειωμένο μίσθωμα λόγω κορονοϊού και έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν το 1/3 αυτής της ζημιάς.
Πώς θα δηλωθεί στην πλατφόρμα η μείωση ενοικίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας