• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 7.9°C
  0 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.1°C / 5.9°C
  4 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 9.0°C
  2 BF
  25%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.2°C
  2 BF
  28%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 5.5°C
  3 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 1.8°C
  4 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 7.6°C
  2 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.2°C / 7.5°C
  6 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 4.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ασθενής ομίχλη
  3°C 1.8°C / 6.3°C
  4 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.6°C
  5 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  36%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.9°C
  0 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.8°C / 6.1°C
  3 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.7°C
  3 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 6.9°C
  4 BF
  78%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.4°C
  1 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.2°C / 6.4°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  31%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απελπισία για το σήμερα, αγωνία για το αύριο

 • A-
 • A+
Το ερώτημα που κυριάρχησε στις τοποθετήσεις των αυτο-διοικητικών φορέων ήταν αν θα αναπληρωθούν έγκαιρα, αποτελεσματικά και κυρίως μακροπρόθεσμα οι απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας, πριν οι περιοχές ερημοποιηθούν εντελώς, η ήδη υψηλή ανεργία εκτοξευτεί και οι τελευταίοι νέοι πάρουν τον δρόμο της μετανάστευσης.

Μπορεί το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση να υπερψηφίστηκε χθες επί της αρχής, μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ., όμως η εικόνα που μετέφεραν στη Βουλή οι εκπρόσωποι των λιγνιτικών περιοχών δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση να πανηγυρίζει.

Απελπισία για το σήμερα, αγωνία για το αύριο, κριτική για το συγκεντρωτικό μοντέλο λήψης αποφάσεων και απαίτηση για ενεργό συμμετοχή στους θεσμούς που θα καθορίζουν το μέλλον των περιοχών τους. Αυτά ήταν τα κοινά στοιχεία των παρεμβάσεων που έγιναν από δημάρχους και περιφερειάρχες στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, παρά τις επιμέρους διαφορές. Το ερώτημα που κυριάρχησε στις τοποθετήσεις των αυτοδιοικητικών φορέων ήταν αν θα αναπληρωθούν έγκαιρα, αποτελεσματικά και κυρίως μακροπρόθεσμα οι απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας, πριν οι περιοχές ερημοποιηθούν εντελώς, η ήδη υψηλή ανεργία εκτοξευτεί και οι τελευταίοι νέοι πάρουν τον δρόμο της μετανάστευσης.

Ακόμα και από θεσμούς φιλικούς προς την κυβέρνηση, όπως ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Κόλλιας, ακούστηκαν αιχμές για συγκεντρωτισμό και αποκλεισμό των τοπικών φορέων από τη διοίκηση των νέων οργάνων, όπως η Ειδική Υπηρεσία ΕΥΔΑΜ και η εταιρεία του Δημοσίου Μετάβαση Α.Ε. που θα αναλάβει την αξιοποίηση των εδαφών των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης, μετά την επιστροφή και αποκατάστασή τους από τη ΔΕΗ.

Τόσο ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος όσο και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας τόνισαν ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στους μηχανισμούς της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, η οποία ωστόσο μέχρι σήμερα δεν προβλέπεται.

Την ανησυχία του ότι «η μετάβαση γίνεται σε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, σε μια περίοδο που η περιοχή αντιμετωπίζει εκρηκτικά προβλήματα, όπως ανεργία, γήρανση, ερήμωση, οικονομικό μαρασμό» εξέφρασε ο δήμαρχος Φλώρινας Βασίλειος Γιαννάκης, απαιτώντας λύσεις «άμεσης εφαρμογής για να αποφευχθεί η πληθυσμιακή συρρίκνωση και απονεύρωση από νέους ανθρώπους».

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι μονόδρομος η λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης και μετά το 2023 και ότι για να είναι δίκαιη και ομαλή η μετάβαση χρειάζονται πολύπλευρες δράσεις, που να περιλαμβάνουν την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα, την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, την ανάπτυξη βιομηχανικών περιοχών, την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, αποφεύγοντας όμως τη λογική της «μονοκαλλιέργειας», που μπορεί να φέρει μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα αλλά είναι μακροπρόθεσμα καταστροφική. «Θα εγκαταστήσει η ΔΕΗ άλλες δραστηριότητες που θα δημιουργήσουν αλυσίδες αξίας; Θα κάνει π.χ. εργοστάσια για μπαταρίες ή θα γίνουν όλα φωτοβολταϊκό πάρκο ή αιολικό, που όπως ξέρετε δεν δημιουργούν παρά ελάχιστες θέσεις εργασίας σε σχέση με αυτές που χάνονται;», ρώτησε με αγωνία.

Την πιο ιστορική πρόκληση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποκάλεσε το στοίχημα της απολιγνιτοποίησης ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, λέγοντας ότι ώς το 2028 θα χαθούν 20.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή και 1,5 δισ. ετήσιο εισόδημα, ζητώντας να αποκατασταθούν από ισάριθμες θέσεις εργασίας, ισοδύναμες σε δημιουργία εισοδήματος.

Ο ίδιος περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα την εικόνα στην περιφέρειά του, με την υψηλότερη ανεργία στην Ελλάδα, την υψηλότερη νεανική ανεργία στην Ε.Ε. και την εξάρτηση από δύο οικονομίες σε καθίζηση, τη γούνα και τον λιγνίτη. Πρόσθεσε ότι όσο ωραίο και να είναι στα λόγια το νομοσχέδιο, με οργανωτικά σχήματα, δεν εγγυάται ότι η Δυτική Μακεδονία θα είναι έτοιμη να δεχτεί επενδύσεις, όταν θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να αποκατασταθούν τα ανασκαμμένα εδάφη και μέχρι τότε... «ο κόσμος δεν θα είναι πια εκεί για να δουλέψει». Γι’ αυτό ζήτησε να παραχωρηθούν άμεσα στο Δημόσιο από τη ΔΕΗ τα 1.800 στρέμματα στον Ελλήσποντο, που είναι αδιατάρακτα εδάφη, αντί να γίνουν φωτοβολταϊκά, ώστε να ξεκινήσει η πρώτη ζώνη επενδύσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θα νοσταλγήσουν τον... λιγνίτη
Ανοίγει ο δρόμος για πλήθος επενδυτικών πρότζεκτ, με παρεκκλίσεις από περιβαλλοντικούς περιορισμούς. Η επιλογή και η αξιολόγηση θα γίνονται από επιτροπές που θα ορίζονται με υπουργική απόφαση, χωρίς συμμετοχή...
Θα νοσταλγήσουν τον... λιγνίτη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δίκαιη μετάβαση» με διαδικασίες-εξπρές
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε χθες το νομοσχέδιο με τίτλο «Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης» από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση.
«Δίκαιη μετάβαση» με διαδικασίες-εξπρές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ενεργειακή μετάβαση στο... κέντρο των Δελφών
Ενα πανόραμα των επενδυτικών ευκαιριών που γεννάνε η κρίση της πανδημίας και η απειλή της κλιματικής αλλαγής ήταν το χθεσινό Φόρουμ των Δελφών, με έμφαση στην πράσινη μετάβαση στην ενέργεια.
Η ενεργειακή μετάβαση στο... κέντρο των Δελφών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η δεύτερη ευκαιρία της «Πτολεμαΐδας 5»
Νέες περιπέτειες εν όψει για τη μονάδα λιγνιτικής παραγωγής που ξεκίνησε να φτιάχνει η ΔΕΗ εν μέσω Μνημονίου, κοντεύει να στοιχίσει 1,5 δισ. και πριν ακόμη ολοκληρωθεί μελετάται η μετατροπή της για να...
Η δεύτερη ευκαιρία της «Πτολεμαΐδας 5»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ενεργειακό έλλειμμα οδηγεί η βίαιη απολιγνιτοποίηση
Αοπλη στον ανταγωνισμό από τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος αφήνει τη ΔΕΗ η κυβέρνηση αναγγέλλοντας μονομερώς το πρόωρο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.
Σε ενεργειακό έλλειμμα οδηγεί η βίαιη απολιγνιτοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. Αδαμίδης: «Ζητούν 300 εκατ. για ταχύτερη απολιγνιτοποίηση της Πτολεμαΐδας V»
Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στο πλευρό των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ. που κινητοποιούνται κι αυτοί κατά της βίαιης απολιγνιτοποίησης • Ο πρόεδρός της αποκαλύπτει κυβερνητικό σχέδιο για χρηματοδότηση της αλλαγής καυσίμου στο νέο...
Γ. Αδαμίδης: «Ζητούν 300 εκατ. για ταχύτερη απολιγνιτοποίηση της Πτολεμαΐδας V»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας