• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 7.9°C
  0 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.1°C / 5.9°C
  4 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 9.0°C
  2 BF
  25%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.2°C
  2 BF
  28%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 5.5°C
  3 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 1.8°C
  4 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 7.6°C
  2 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.2°C / 7.5°C
  6 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 4.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ασθενής ομίχλη
  3°C 1.8°C / 6.3°C
  4 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.6°C
  5 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  36%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.9°C
  0 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.8°C / 6.1°C
  3 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.7°C
  3 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 6.9°C
  4 BF
  78%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.4°C
  1 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.2°C / 6.4°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  31%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οργή για τη στάση πληρωμών από ΕΣΠΑ

 • A-
 • A+
Προειδοποιούν με διακοπή εκτέλεσης έργων, αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων, ακόμη και με απολύσεις. Επιστολή προς Σταϊκούρα από τον Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων, μετά τις επιστολές ΣΑΤΕ και ΠΕΣΕΔΕ προς τον γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ και το πάγωμα του «Εξοικονομώ».

Την απειλή να στεγνώσει απολύτως από ρευστό εν όψει Χριστουγέννων βιώνει ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς που σχετίζεται με τα μεγάλα και μικρά τεχνικά έργα από τη στιγμή που η κυβέρνηση επέβαλε «στάση πληρωμών» στα προγράμματα του ΕΣΠΑ ενώ παγωμένη μένει και η υλοποίηση του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2020».

Οι αντιδράσεις των εργοληπτικών οργανώσεων εντείνονται συνεχώς για τη στάση πληρωμών στα δημόσια και συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΕΣΠΑ που εκδηλώνεται σταδιακά από τον Οκτώβριο.

Ενδεικτική είναι η τελευταία επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών από τον Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ), οι οποίοι δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδα του τέλους του έτους, μεταξύ των οποίων και το δώρο Χριστουγέννων που οφείλουν να καταβάλουν σε εκατοντάδες εργαζομένους: «Οι μη πληρωμές εκτελεσμένων εργασιών, σε συνδυασμό με τη σοβαρά αυξημένη δαπάνη εκτέλεσής τους λόγω αύξησης των τιμών, οδηγούν πολλές εργοληπτικές επιχειρήσεις στο να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα του τέλους του έτους (μεταξύ των οποίων και το δώρο Χριστουγέννων), ακόμα και κατά περίπτωση να σταματήσουν την εκτέλεση έργων, να παύσουν τις πληρωμές προς προμηθευτές και υπεργολάβους, να απολύουν προσωπικό και να φανούν ασυνεπείς στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις», αναφέρει ο ΣΤΕΑΤ.

Το φαινόμενο της στάσης πληρωμών προκειμένου να μη φουσκώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό «έχει γενικευτεί σχεδόν σε όλα τα έργα, σύμφωνα με τις πολυάριθμες και έντονες διαμαρτυρίες από τις εταιρείες-μέλη μας, οι οποίες αποδεικνύουν ότι από τα τέλη Οκτωβρίου έχουν σταματήσει οι πληρωμές τους από το ΠΔΕ, τόσο στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος όσο και στο αμιγώς εθνικό σκέλος», τονίζεται σε νέα επιστολή που έστειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) προς τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο.

Τον χορό των διαμαρτυριών είχε ανοίξει από τον Νοέμβριο η Πανελλήνια Ενωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΣΕΔΕ) που κατήγγειλε ότι η στάση πληρωμών, η οποία «αφορά έργα που εξελίσσονται σε όλη τη χώρα, έργα που είναι ενταγμένα σε προγράμματα του ΕΣΠΑ και υλοποιούνται με τη συνδρομή σημαντικών πόρων», οδηγεί τις εργοληπτικές επιχειρήσεις σε αδυναμία «να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, τόσο έναντι των προμηθευτών και των εργαζομένων, όσο και έναντι της Πολιτείας (ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις)».

Σημειωτόν το «Εξοικονομώ»

Την «παγωνιά» στην κατασκευαστική αγορά ήρθαν να επιβεβαιώσουν και τα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2020», τα οποία αποκάλυψε χθες η «Εφ.Συν.». Σύμφωνα με αυτά, έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αναβάθμισης κτιρίων μόλις στο 6,8% των αιτήσεων που έχουν εγκριθεί και οι πραγματικές πληρωμές έχουν γίνει μόλις για το 0,21%!

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα του 2020, με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 805 εκατομμυρίων ευρώ, είχαν εγκριθεί 37.500 αιτήσεις για εκτέλεση έργων σε ισάριθμα κτίρια. Ενώ όμως βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης 35.309 αιτήσεις (94%), έχουν υποβληθεί μόλις 2.556 αιτήσεις ολοκλήρωσης (6,8%).

Ανάμεσα σε αυτές τις 2.556 αιτήσεις, οι 2.323 βρίσκονται σε στάδιο ελέγχου δικαιολογητικών, 233 σε στάδιο πληρωμής αλλά μόλις για 80 (0,21%) έχουν γίνει οι προβλεπόμενες πληρωμές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το πρωί άρνηση, το βράδυ... τροπολογία
Αφού διέψευσε κατηγορηματικά τις καταγγελίες φορέων για στάση πληρωμών αναδόχων δημοσίων συμβάσεων και έργων ΕΣΠΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε τροπολογία για τη μετάθεση των πληρωμών το...
Το πρωί άρνηση, το βράδυ... τροπολογία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διάλογος κωφών στη Βουλή για τη στάση πληρωμών του ΕΣΠΑ στους εργολήπτες
Η κυβέρνηση αρνείται να παραδεχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα, ισχυριζόμενη ότι όλα βαίνουν όχι απλώς καλά, αλλά καλύτερα από ποτέ.
Διάλογος κωφών στη Βουλή για τη στάση πληρωμών του ΕΣΠΑ στους εργολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στάση πληρωμών από ΕΣΠΑ καταγγέλλουν οι εργολήπτες
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για πάγωμα πληρωμών σε δημόσια έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, με τις εργοληπτικές εταιρείες να διαμαρτύρονται για έλλειψη χρηματοδότησης και σε έργα που έχουν ολοκληρωθεί.
Στάση πληρωμών από ΕΣΠΑ καταγγέλλουν οι εργολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΣΠΑ... στον πάγο
Οι καταγγελίες για πάγωμα πληρωμών αφορούν τόσο έργα υποδομών όσο και προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η αυτοδιοίκηση έχει αναγκαστεί να προχωρήσει ακόμη και σε λύση των συμβάσεων...
ΕΣΠΑ... στον πάγο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ΤΕΡΝΑ-EGIS η Εγνατία
Με τυμπανοκρουσίες και πανηγυρισμούς ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση την παραχώρηση εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EGIS, η οποία θα επιφέρει έσοδα για το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και κάθετη αύξηση...
Σε ΤΕΡΝΑ-EGIS η Εγνατία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας