• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.3°C / 6.2°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.1°C / 4.6°C
  0 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 9.0°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / 0.9°C
  1 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.1°C / 2.8°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.6°C / -2.1°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.6°C / 3.6°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 3.2°C / 8.8°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -4.1°C
  2 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 9.6°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  1°C -3.5°C / 1.0°C
  1 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C -3.5°C / 5.6°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 6.6°C
  2 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.5°C / 6.4°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.4°C / 5.5°C
  1 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.6°C / 4.7°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  0 BF
  53%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χωρίς ΦΠΑ τα ακίνητα μέχρι το 2024

 • A-
 • A+
Παράταση της απαλλαγής πέραν του 2022 σχεδιάζει η κυβέρνηση με φόντο τη χθεσινή συμφωνία στο Ecofin ● Και 15ήμερο περιθώριο σύνταξης των συμβολαίων με τις παλαιές αντικειμενικές τιμές σε όσους υποβάλουν την αίτηση μεταβίβασης μέχρι 31/12.

Μέτρα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς γενικότερα, τα οποία προβλέπουν επέκταση της απαλλαγής του ΦΠΑ στα ακίνητα έως το 2024 και δεκαπενθήμερη παράταση του χρόνου ισχύος των νέων αυξημένων αντικειμενικών τιμών για συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων που δεν θα προλάβουν να περατωθούν έως το τέλος του έτους, βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου. Ειδικά για την αναστολή του ΦΠΑ 24% στα ακίνητα που λήγει το 2022 σχεδιάζεται παράταση του μέτρου για ακόμη δύο χρόνια και με προοπτική κατάργησης από το 2025 με όχημα τη συμφωνία που επετεύχθη χθες στο Ecofin αναφορικά με την υπό έκδοση οδηγία για ΦΠΑ.

Η ενσωμάτωσή της στην εθνική νομοθεσία από τον επόμενο χρόνο ξεκλειδώνει νέα μπόνους για τους κατασκευαστές, οι οποίοι ακόμη και στην περίπτωση της αντιπαροχής θα μπορούν να σηκώνουν νέες οικοδομές πλήρως απαλλαγμένοι από τη συγκεκριμένη επιβάρυνση. Χωρίς φόρο θα μπορούν να αγοράζουν ακίνητα οι πολίτες που δεν έχουν απαλλαγή πρώτης κατοικίας για την οποία δεν υφίσταται ΦΠΑ.

Την ίδια ώρα, μετά την ταλαιπωρία που περνούν οι πολίτες, διάταξη νόμου θα τους δίνει τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν ακίνητα έως τις 15 Ιανουαρίου 2022 με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, υπό την προϋπόθεση ότι η σχετική αίτηση μεταβίβασης έχει υποβληθεί στην Εφορία έως το τέλος Δεκεμβρίου. Στα συμβολαιογραφικά γραφεία έχουν σχηματιστεί ουρές από φορολογούμενους που έχουν σπεύσει να αγοράσουν ακίνητα για να προλάβουν τις πρόσθετες επιβαρύνσεις στους φόρους και στα τέλη που ξεπερνούν ακόμα και το 100% σε περίπου 7.000 περιοχές της χώρας όπου οι αντικειμενικές τιμές αυξάνονται έως 250% από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο, αφού οι ενδιαφερόμενοι για να ολοκληρώσουν τη σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία μπλοκάρονται και παρά τα ψηφιακά μέσα είναι αδύνατο να εκδοθούν μέσα σε μία ημέρα. Οσοι δεν προλάβουν να κλείσουν τις υποθέσεις τους έως το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν περιθώριο έως τις 15 Ιανουαρίου του 2022 για να μην τους πιάσουν οι νέες αντικειμενικές με τις τσουχτερές αυξήσεις στη φορολογία ακόμα και για αγορά πρώτης κατοικίας.

Οι μεγαλύτερες όμως επιβαρύνσεις έρχονται για τις περιοχές στις οποίες επεκτάθηκε το αντικειμενικό σύστημα με αποτέλεσμα οι αντικειμενικές τιμές να εκτιναχθούν στα ύψη. Για παράδειγμα, στο Μαρούσι η αύξηση της αντικειμενικής αξία από 1.300 σε 2.000 ευρώ το τετραγωνικό ανεβάζει τον φόρο μεταβίβασης για την αγορά μιας κατοικίας 100 τ.μ. από 3.900 ευρώ που είναι σήμερα σε 6.000 ευρώ (αύξηση 2.100 ευρώ ή 54%).

Πέραν της φορολογίας όσοι μεταβιβάζουν ακίνητα θα πρέπει ακόμα να λάβουν υπόψη τους τα έξοδα που συνοδεύουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων, να φροντίσουν να καλύψουν το «πόθεν έσχες» και να γνωρίζουν τις προϋποθέσεις για τα αφορολόγητα όρια στην απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Σισύφειο μαρτύριο» οι μεταβιβάσεις
Βράζει η αγορά με το σχέδιο της παράτασης των δεκαπέντε ημερών στην εφαρμογή των νέων αντικειμενικών για όσους έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες μεταβίβασης, με τους εμπλεκόμενους φορείς να ζητούν τουλάχιστον...
«Σισύφειο μαρτύριο» οι μεταβιβάσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεταβιβάσεις με λίγα κλικ
Ηλεκτρονικά οι αγοραπωλησίες ακινήτων: από την ψηφιακή δήλωση του συμβολαιογράφου μέχρι την πληρωμή του φόρου και την ανάρτηση του συμβολαίου στο myProperty ● Προαιρετικά από τις αρχές Μαρτίου, υποχρεωτικά από...
Μεταβιβάσεις με λίγα κλικ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλάζει το σκηνικό στην κτηματαγορά
Μειώσεις εμπορικών τιμών, αύξηση αγοραπωλησιών και δυναμική επιστροφή του θεσμού της αντιπαροχής αναμένει η κυβέρνηση με την αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα για τα επόμενα τρία χρόνια μέχρι το τέλος του 2022.
Αλλάζει το σκηνικό στην κτηματαγορά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα διαδικασία στις μεταβιβάσεις
Με τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση χθες στη Βουλή επιχειρεί να βάλει τέλος στην απεργία των συμβολαιογράφων, ώστε να μην τιναχτεί στον αέρα το νέο ηλεκτρονικό σύστημα μεταβίβασης των ακινήτων.
Νέα διαδικασία στις μεταβιβάσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φρένο» από Ε.Ε. στην αναστολή ΦΠΑ για οικοδομές
Σήμερα η έκθεση της Κομισιόν για την 4η αξιολόγηση, με «πράσινο φως» για την εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ, αλλά και «καρφιά» από τις Βρυξέλλες για το αφορολόγητο.
«Φρένο» από Ε.Ε. στην αναστολή ΦΠΑ για οικοδομές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην τελική ευθεία οι φορο-αλλαγές
Με 100 άρθρα έρχεται τον Νοέμβριο στη Βουλή το νέο φορολογικό πολυνομοσχέδιο ● Η νέα κλίμακα φορολόγησης εισοδήματος, το αφορολόγητο, τα μέτρα για την αγορά ακινήτων και η νέα πάγια ρύθμιση για τις...
Στην τελική ευθεία οι φορο-αλλαγές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας