• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 5.1°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.3°C / 4.7°C
  1 BF
  36%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.4°C
  3 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 3.0°C
  3 BF
  41%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -0.3°C / 4.0°C
  1 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.6°C / 0.1°C
  4 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.5°C / 6.6°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.6°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.9°C
  6 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  42%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 2.9°C
  2 BF
  25%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.2°C / 3.3°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 7.8°C
  1 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.8°C / 5.3°C
  3 BF
  100%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 3.2°C
  2 BF
  37%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.4°C / 4.4°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  27%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με ρυθμούς χελώνας το «Εξοικονομώ»

 • A-
 • A+
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ολοκληρώθηκε το 6,8% των παρεμβάσεων αναβάθμισης κτιρίων που είχαν υπαχθεί στο πρόγραμμα του 2020, ενώ μόλις στο 0,21% έγιναν οι έλεγχοι και οι σχετικές πληρωμές.

Θριαμβολογεί μεν η κυβέρνηση που ξεκινά, έστω και με καθυστέρηση τριών μηνών, το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» για επιδοτούμενη ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, όμως το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2020 υλοποιείται με ρυθμούς χελώνας, καθώς έχει ολοκληρωθεί μόνο το 6,8% των παρεμβάσεων που είχαν ενταχθεί σε εκείνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία επίσημων φορέων που εμπλέκονται στην υλοποίηση του προηγούμενου προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2020», σε σύνολο 37.500 αιτήσεων που είχαν υπαχθεί, οι παρεμβάσεις αναβάθμισης έχουν ολοκληρωθεί σε μόλις 2.556 περιπτώσεις (6,8%) και από αυτές ο έλεγχος και η πληρωμή έχει γίνει σε μόλις 80, δηλαδή το 0,21% του συνόλου!

Τα στοιχεία

Τα στοιχεία αυτά που δείχνουν τη δυσκολία υλοποίησης των εργασιών εν καιρώ πανδημίας αλλά και με τις τιμές των οικοδομικών υλικών να ανεβαίνουν συνεχώς προέρχονται από τις απαντήσεις που έστειλαν αρμόδιοι φορείς σε ερώτηση 70 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές, με πρώτο υπογράφοντα τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, κατέθεσαν ερώτηση στις 8.11.2021, ζητώντας ενημέρωση για τα προβλήματα στην εκταμίευση του προγράμματος του 2020. Στην απάντησή της η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Τ.Σ. ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

● Εχουν εγκριθεί και ενισχύονται περίπου 37.500 αιτήσεις ωφελούμενων προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης περίπου 805 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το νέο πρόγραμμα διαθέτει 632 εκατομμύρια για 50.000 παρεμβάσεις.

● Σε στάδιο υλοποίησης βρίσκονται 35.309 αιτήσεις (ποσοστό 94%).

● Εχουν υποβληθεί 2.556 αιτήσεις ολοκλήρωσης (6,8%). Εξ αυτών, σε στάδιο ελέγχου δικαιολογητικών βρίσκονται οι 2.323 και σε στάδιο πληρωμής οι 233.

● Εχουν ολοκληρωθεί –έλεγχος και πληρωμή– 80 αιτήσεις (0,21%), που αντιστοιχούν σε ποσό 1,25 εκατ. ευρώ.

Παραπλήσια είναι τα αριθμητικά στοιχεία που δίνονται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB), μέσω της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου της, Αθηνάς Χατζηπέτρου, η οποία όμως επιλέγει να επικεντρωθεί στα λάθη που γίνονται κατά τη συμπλήρωση των αιτήσεων. Οπως αναφέρει, «η όποια καθυστέρηση εκταμίευσης οφείλεται σε λάθη και παραλείψεις στις αιτήσεις», αν και «τα χρήματα είναι διαθέσιμα για άμεση καταβολή».

Παραθέτει στοιχεία από το προσωπικό που αξιολογεί τις αιτήσεις, λέγοντας ότι στην πρώτη αξιολόγηση μόνο το 1% των αιτήσεων είναι πλήρεις! Μετά τη δεύτερη αξιολόγηση καθίστανται πλήρεις το 20% των αιτήσεων, μετά την τρίτη το 40% και το υπόλοιπο 39% αφού αξιολογηθούν τουλάχιστον τέσσερις φορές. Παραθέτει, μάλιστα και τα συχνότερα λάθη που διαπιστώνονται στις αιτήσεις:

● Στο 50% των αιτήσεων δεν γίνεται ταυτοποίηση του ακινήτου, κυρίως των τετραγωνικών μέτρων, βάσει των δηλωθέντων στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα (τ.μ., διεύθυνση, όροφος, Τ.Κ.) και της αναρτημένης οικοδομικής άδειας.

● Στο 40% των αιτήσεων, το Εντυπο Καταγραφής Παρεμβάσεων-Ολοκλήρωσης (Παράρτημα VI) δεν είναι σωστά συμπληρωμένο και τα στοιχεία που αναγράφονται σε αυτό δεν αντιστοιχούν με τα τιμολόγια που έχουν δηλωθεί στο πληροφοριακό σύστημα.

● Στο 30%, δεν συμπίπτουν τα στοιχεία που αναγράφονται στις υπεύθυνες δηλώσεις αναδόχων/προμηθευτών με αυτά που έχουν δηλωθεί στο πληροφοριακό σύστημα.

● Στο 30% των αιτήσεων δεν αναγράφεται η απαιτούμενη ένδειξη του τρόπου πληρωμής (επί πιστώσει) σύμφωνα με τον Οδηγό Εφαρμογής.

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις για το νέο «Εξοικονομώ 2021» έχει ανακοινωθεί πως θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η υποβολή τους στο τέλος Ιανουαρίου και να ξεκινήσει η αξιολόγηση τον Φεβρουάριο. Στο πρόγραμμα του 2020 η επιδότηση έφτανε το 95%, ενώ στο νέο σταματά στο 75% και με αυξημένο κόστος ανά εργασία. Πόσο άραγε θα επηρεάσουν αυτά τα δεδομένα την υλοποίηση του νέου προγράμματος όταν εκείνο του 2020 βρίσκεται σε τόσο χαμηλό στάδιο υλοποίησης;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εισοδηματικό φρένο στο «Εξοικονομώ»
Ως το 75% το ποσοστό επιδότησης, ως 28.000 ευρώ ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων ● Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα ενός μήνα και θα αξιολογούνται με βάση συγκεκριμένα...
Εισοδηματικό φρένο στο «Εξοικονομώ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεύτερη παράταση στο πρόγραμμα λόγω πανδημίας
Αφού δέχθηκε και εξ οικείων βέλη, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε σε δεύτερη αναβολή της ημερομηνίας για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που θα ξεκινούσε πρώτα από τη Θεσσαλία στις 9...
Δεύτερη παράταση στο πρόγραμμα λόγω πανδημίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάρτι με «μπόνους» στον ΔΕΔΔΗΕ
Για «πάρτι αυθαιρεσίας στο ΔΕΔΔΗΕ με τα μπόνους των γαλάζιων παιδιών» κάνουν λόγο 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν στη Βουλή
Πάρτι με «μπόνους» στον ΔΕΔΔΗΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιδοτήσεις με γρίφους και μεγάλους κόφτες
Πάνω από 3 εκατομμύρια ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες μένουν εκτός... κυβερνητικής γενναιοδωρίας με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη - Σκρέκα για την ελάφρυνση των ιλιγγιωδών αυξήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο.
Επιδοτήσεις με γρίφους και μεγάλους κόφτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τετράμηνη παράταση για υλοποίηση των εργασιών του «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»
Την παράταση κατά τέσσερις μήνες της προθεσμίας υλοποίησης εργασιών στον Β' κύκλο του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονόμηση κατ' οίκον II» ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τετράμηνη παράταση για υλοποίηση των εργασιών του «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας