• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.0°C / 9.0°C
  0 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.6°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 9.9°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 2.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.5°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.0°C / 7.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  3 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.1°C / 9.6°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 7.0°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.4°C
  1 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  4 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.1°C / 3.2°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 1.5°C / 6.2°C
  0 BF
  77%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 1.8°C / 9.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.2°C / 9.2°C
  1 BF
  83%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.0°C / 7.7°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  80%

«Επαρκής ο κατώτατος μισθός», κουβέντα για συλλογικές διαπραγματεύσεις

 • A-
 • A+

Συμφωνία επιτεύχθηκε σε επίπεδο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με πρόταση της Κομισιόν Επιτροπής για νομοθέτημα της Ε.Ε. με θέμα τους επαρκείς κατώτατους μισθούς στα κράτη-μέλη.

Με στόχο να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, το σχέδιο νομοθετήματος θεσπίζει πλαίσιο για την προώθηση επαρκών επιπέδων νόμιμων κατώτατων μισθών, την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών και τη βελτίωση της αποτελεσματικής πρόσβασης στην προστασία με τη μορφή κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους που δικαιούνται κατώτατο μισθό.

Ωστόσο, στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αλλά και στη δήλωση του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, αποσιωπάται εντελώς η οδηγία για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ υποβαθμίζεται η αναγκαιότητα αύξησης του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Χατζηδάκη, «η κυβέρνηση υποστηρίζει και εφαρμόζει ήδη στην πράξη την διασφάλιση επαρκούς κατώτατου μισθού για όλους τους εργαζόμενους».

Επίσης ο υπουργός υπόσχεται αορίστως πως στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα θεσπιστεί νέος κατώτατος μισθός, χωρίς ωστόσο να κάνει λόγο για συλλογικές διαπραγματεύσεις, ούτε να προσδιορίζει το ποσοστό αύξησης του μισθού. 

Τι αναφέρει η Ε.Ε. 

► Προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών

Οι χώρες με υψηλό ποσοστό κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις τείνουν να έχουν μικρότερο ποσοστό χαμηλόμισθων εργαζομένων και υψηλότερους κατώτατους μισθούς από ό,τι οι χώρες με χαμηλό ποσοστό κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις. Για τον λόγο αυτό οι υπουργοί συμφώνησαν ότι οι χώρες θα πρέπει να προωθήσουν την ενίσχυση της ικανότητας των κοινωνικών εταίρων να προχωρούν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εάν η κάλυψη από συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι κάτω του 70%, θα πρέπει επίσης να καταρτίσουν σχέδιο δράσης για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

► Επάρκεια των νόμιμων κατώτατων μισθών

Προκειμένου να προωθηθεί η επάρκεια των νόμιμων κατώτατων μισθών και, ως εκ τούτου, να υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, τα κράτη μέλη με νόμιμους κατώτατους μισθούς έχουν καθήκον να θεσπίσουν διαδικαστικό πλαίσιο για τον καθορισμό και την επικαιροποίηση αυτών των κατώτατων μισθών σύμφωνα με ένα σύνολο σταθερών και σαφών κριτηρίων. Οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί θα επικαιροποιούνται τακτικά και εγκαίρως. Το ύψος τους μπορεί επιπλέον να αναπροσαρμόζεται με αυτόματους μηχανισμούς τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.

► Αποτελεσματική πρόσβαση

Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης σε σειρά μέτρων για την ενίσχυση της αποτελεσματικής πρόσβασης των εργαζομένων που δικαιούνται κατώτατους μισθούς στην προστασία με τη μορφή κατώτατου μισθού: κατάλληλοι έλεγχοι και επιθεωρήσεις, εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες σχετικά με την προστασία με τη μορφή κατώτατου μισθού, υπενθύμιση των υφιστάμενων κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις, δικαίωμα σε επανόρθωση και κυρώσεις για τους εργοδότες που δεν συμμορφώνονται.

 

Η δήλωση του Κ. Χατζηδάκη

Η κυβέρνηση υποστηρίζει και εφαρμόζει ήδη στην πράξη την διασφάλιση επαρκούς κατώτατου μισθού για όλους τους εργαζόμενους. Ήδη το 2021, παρά την ύφεση λόγω πανδημίας που προηγήθηκε, αλλά και την αντίθεση του συνόλου των εργοδοτικών φορέων, περιλαμβανομένων των μικρομεσαίων, η κυβέρνηση αποφάσισε συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%.

Στις αρχές του 2022 θα εκκινήσει και πάλι η διαδικασία διαβούλευσης που προβλέπεται θεσμικά, προκειμένου ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου να θεσπιστεί ο νέος κατώτατος μισθός.

Στόχος μας είναι να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν μέρισμα από την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτονόητη είναι η υποστήριξη στην αρχή για ίση αμοιβή για όμοια εργασία. Και οι δύο προτάσεις Οδηγιών ενισχύουν τη διασφάλιση δίκαιων αμοιβών, την πολιτική καταπολέμησης της φτώχειας και την εξασφάλιση ικανοποιητικού βιοτικού επιπέδου για τους εργαζόμενους.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ψίχουλα» στον κατώτατο μισθό
Αύξηση έως 2% αναμένεται να εισηγηθεί ο Κ. Χατζηδάκης στο υπουργικό συμβούλιο της 26ης Ιουλίου ● Αυξήσεις έως και 4% προτείνουν μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
«Ψίχουλα» στον κατώτατο μισθό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε εκκρεμότητα η Συλλογική Σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλων
Εξευτελιστικά μεροκάματα, με 10ωρη επταήμερη απασχόληση ζητάνε ξενοδόχοι ● Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού ζητά να κηρυχθεί άμεσα γενικώς υποχρεωτική η νέα ΣΣΕ για το 2021.
Σε εκκρεμότητα η Συλλογική Σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιχείρηση κατευνασμού από το υπ. Εργασίας με μισό ημερομίσθιο
Με μια αλλαγή στο παρά πέντε επιχειρεί ο Κωστής Χατζηδάκης να κατευνάσει την οργή που ξέσπασε από την τροπολογία που προβλέπει μείωση μισθού σε γονείς που παίρνουν άδεια ειδικού σκοπού.
Επιχείρηση κατευνασμού από το υπ. Εργασίας με μισό ημερομίσθιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΕ: Να μην ισχύσει το υποχρεωτικό μητρώο των συνδικάτων
Πάγωμα της σχετικής διάταξης έως ότου αποφανθεί το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα διάταξης του εργατικού νόμου Χατζηδάκη, ζητεί η ΓΣΕΕ ● Για καθυστερημένη αντίδραση κάνει λόγο το ΠΑΜΕ.
ΓΣΕΕ: Να μην ισχύσει το υποχρεωτικό μητρώο των συνδικάτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σωματεία με την άδεια... υπουργού
Η προσφυγή του ΕΚΑ και του επιχειρησιακού σωματείου της ACS στο ΣτΕ κατά της υποχρεωτική εγγραφής των συνδικάτων σε μητρώο του υπ. Εργασίας, αναδεικνύει τον κίνδυνο παραβίασης βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων.
Σωματεία με την άδεια... υπουργού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και από τα ΑΕΙ η συνεχιζόμενη κατάρτιση του ΟΑΕΔ
Θα δημιουργηθούν ξεχωριστά μητρώα για την υλοποίηση προγραμμάτων ΣΕΚ με τη μέθοδο των επιταγών κατάρτισης (vouchers) και σε Κέντρα Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης που έχουν ιδρυθεί στα ΑΕΙ.
Και από τα ΑΕΙ η συνεχιζόμενη κατάρτιση του ΟΑΕΔ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας