• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 8.0°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.5°C / 10.1°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 0.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 4.6°C
  2 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.3°C / 4.6°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 1.8°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.6°C / 8.6°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.0°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 4.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 9.1°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  5 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  35%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 4.9°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.4°C / 4.5°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.1°C
  3 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 8.1°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 4.4°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 6.1°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  1 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι άποροι και οι τροχονόμοι της κοινωνικής πολιτικής

 • A-
 • A+
Καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο έχει εκχωρηθεί πλέον στην ευθύνη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το υπουργείο Εργασίας έχασε και την ελάχιστη δυνατότητα που είχε να παρεμβαίνει ουσιαστικά στην ενίσχυση της κοινωνικής χροιάς των προγραμμάτων και κινδυνεύει να χάσει και την αρμοδιότητα για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους.

Σε τροχονόμο αναθέσεων -απευθείας ή και διαγωνιστικών (με το κόλπο των «λαγών» που εμφανίζονται ύστερα από προσυνεννόηση των υποψηφίων)- κοινωνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα οποία για να υλοποιηθούν γίνονται επιχειρησιακά πρότζεκτ, έχει μετατραπεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Εταιρείες συμβούλων, που αναλαμβάνουν τη συνήθως πλουσιοπάροχη τεχνική υποστήριξη συγχρηματοδοτούμενων από Ε.Ε. προγραμμάτων (όπως συμβαίνει με το ύψος των 3 εκατ. ευρώ ως τεχνική υποστήριξη για την επισιτιστική βοήθεια στους απόρους), διαφημιστικές που μοιράζονται έργα, αφού αυτά κατατμηθούν για να επέλθει ισορροπία συμφερόντων, γνωστοί και μη εξαιρετέοι ιδιοκτήτες μεγάλων ΙΕΚ που εμφανίζονται ως μοναδικοί μειοδότες διαγωνισμών, αλλά και μικρότερου μεγέθους προμηθευτές σε επίπεδο δήμων· αυτοί είναι και πάλι οι πρωταγωνιστές σε καθημερινές ιστορίες με αποδέκτες ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία αναμένουν την ενίσχυση των κονδυλίων από τα προγράμματα για να καταπολεμήσουν τη φτώχεια.

Ο ημερολογιακός δείκτης στις αναθέσεις, βοηθούσης της πανδημίας, έχει γυρίσει και πάλι πριν από το 2015. Αυτό διότι καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) έχει εκχωρηθεί πλέον στην ευθύνη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το υπουργείο Εργασίας έχασε και την ελάχιστη δυνατότητα που είχε να παρεμβαίνει ουσιαστικά στην ενίσχυση της κοινωνικής χροιάς των προγραμμάτων.

Εσχάτως δε κινδυνεύει να χάσει και την αρμοδιότητα για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους, το γνωστό ΤΕΒΑ, το οποίο αφού καταργήθηκε ως ανεξάρτητο Ταμείο, ενσωματώθηκε στο ΕΚΤ κι άρα ενδέχεται να ενταχθεί κι αυτό πλήρως στο Ανάπτυξης. Εκτός κι αν αποδειχτούν κάτι περισσότερο από φήμες οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να δέχεται πιέσεις για να το αναλάβουν ιδιώτες (όπως π.χ η Τράπεζα Τροφίμων, που ιδρύθηκε από τον μακαρίτη Γεράσιμο Βασιλόπουλο)

Φτωχοποίηση

Ωστόσο η ανάγκη αυτών των προγραμμάτων, ακόμη κι αν υπερέχει ο φιλανθρωπικός τους χαρακτήρας, είναι ορατή. Μάλιστα ο επικεφαλής της διαχειριστικής αρχής του ΤΕΒΑ, Γ. Πασπάλας, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας ότι «τουλάχιστον 1.500.000 πολίτες, δηλαδή πάνω από το 10% του ελληνικού πληθυσμού», αναγκάστηκαν να ζητήσουν το καλάθι τροφίμων που διανέμεται από το 2016 και ανά δίμηνο. Το εύρος των ανθρώπων που χρειάστηκαν το βοήθημα σε είδος απηχεί και το μέγεθος φτωχοποίησης μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο, όσο κι αν προσπαθούμε να λησμονήσουμε το πλήθος των απόρων και των αστέγων στο κέντρο της Αθήνας, του Πειραιά αλλά και στην περιφέρεια, επιμένει να μας το θυμίζει.

Ωφελούμενοι του ΤΕΒΑ είναι οι 400.000 δικαιούχοι (ή 250.000 οικογένειες) του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), στο οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη επανέφερε την αρχική ονομασία του από την Παγκόσμια Τράπεζα, δηλαδή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Το χρηματικό κόστος ανά δικαιούχο ανέρχεται στο ποσόν των 12 ευρώ τον μήνα. Τόσο το εκτιμά ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής του προγράμματος, παρουσιάζοντας κι ορισμένα κρίσιμα στοιχεία.

Το ΤΕΒΑ ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο 4412 στη δύσκολη χρονιά των συσσιτίων του 2016. Τη διαχείριση του προγράμματος ανέλαβε το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας Ανθρώπινου Δυναμικού, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το υπουργείο Εργασίας. Για την περίοδο μέχρι το 2021 ο αρχικός προϋπολογισμός για την Ελλάδα καθορίστηκε από την Ε.Ε. στο ύψος των 330,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ομως, ύστερα από αίτημα της τότε κυβέρνησης προστέθηκαν άλλα 62.797.000 ευρώ. Από το συνολικό ποσόν έχει συμβολαιοποιηθεί περίπου το 83,45% (243 εκατ. ευρώ), ενώ το ποσόν που υπολείπεται επαναπροκηρύσσεται συνεχώς.

Για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027 προβλέπεται σχεδόν το ίδιο ποσόν των 400 εκατ. ευρώ.

Συμπράξεις

Το πανελλαδικό δίκτυο διανομής επισιτιστικής βοήθειας στους απόρους γίνεται μέσω 57 συμπράξεων, στις οποίες συμμετέχουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και περισσότεροι από 600 εταίροι που έχουν προχωρήσει σε 594 συμβάσεις με δεκάδες ή και εκατοντάδες ανάδοχους, στις οποίες εμπλέκεται το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μοναδική ιδιαιτερότητα για την Ελλάδα είναι ότι έχει αναλάβει το ρίσκο να διανέμει και νωπά προϊόντα. Εθνική Αρχή Συντονισμού είναι η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπ. Εργασίας, ενώ δεν λείπουν και οι πιέσεις της Ε.Ε. για τη μετατροπή της βοήθειας από είδος σε επιταγή.

Τώρα τι πραγματικά φτάνει στους απόρους από τα κονδύλια του ΤΕΒΑ κι από την τεχνική υποστήριξη ύψους 3 εκατ. ευρώ που έχει δοθεί σε εταιρεία συμβούλων ή από τα 2 εκατ. που έχει λάβει άλλη διαφημιστική για να προβάλει τη σημασία του ΤΕΒΑ στους απόρους είναι ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φιάσκο με τα σχολικά γεύματα
Βέτο από το Ελεγκτικό Συνέδριο επειδή εξαιρέθηκαν από τον διαγωνισμό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ● Στον αέρα περισσότερα από 220.000 παιδιά ● Βολές κατά της Δ. Μιχαηλίδου από τη Θεανώ Φωτίου
Φιάσκο με τα σχολικά γεύματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΕ: Να μην ισχύσει το υποχρεωτικό μητρώο των συνδικάτων
Πάγωμα της σχετικής διάταξης έως ότου αποφανθεί το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα διάταξης του εργατικού νόμου Χατζηδάκη, ζητεί η ΓΣΕΕ ● Για καθυστερημένη αντίδραση κάνει λόγο το ΠΑΜΕ.
ΓΣΕΕ: Να μην ισχύσει το υποχρεωτικό μητρώο των συνδικάτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σωματεία με την άδεια... υπουργού
Η προσφυγή του ΕΚΑ και του επιχειρησιακού σωματείου της ACS στο ΣτΕ κατά της υποχρεωτική εγγραφής των συνδικάτων σε μητρώο του υπ. Εργασίας, αναδεικνύει τον κίνδυνο παραβίασης βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων.
Σωματεία με την άδεια... υπουργού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και από τα ΑΕΙ η συνεχιζόμενη κατάρτιση του ΟΑΕΔ
Θα δημιουργηθούν ξεχωριστά μητρώα για την υλοποίηση προγραμμάτων ΣΕΚ με τη μέθοδο των επιταγών κατάρτισης (vouchers) και σε Κέντρα Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης που έχουν ιδρυθεί στα ΑΕΙ.
Και από τα ΑΕΙ η συνεχιζόμενη κατάρτιση του ΟΑΕΔ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας