• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 0.6°C / 7.4°C
  1 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.6°C / 5.2°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 10.1°C
  1 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 3.3°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.6°C / -1.6°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.9°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.3°C / 9.8°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C -5.1°C / 4.9°C
  1 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.9°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.6°C / 5.1°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.1°C / 0.5°C
  0 BF
  92%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C -0.5°C / 5.1°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.7°C
  1 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 7.7°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C -2.7°C / 4.9°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.3°C / 6.1°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  1 BF
  71%

Ο Κωστής Χατζηδάκης δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα κίνητρα στα στελέχη της αγοράς ή τον τρόπο που θα γίνει η «προσέλκυση των καλύτερων από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του ΕΦΚΑ»

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πειραματισμοί με ιδιώτες... στου κασίδη το κεφάλι

 • A-
 • A+
Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε επίσης ευέλικτο σύστημα προμηθειών, σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση των 400 ακινήτων, νέα Μονάδα Εσωτερικών Υποθέσεων, ταχύτερες προθεσμίες για τη διενέργεια της πειθαρχικής διαδικασίας και πριμ παραγωγικότητας.

Νέο κεφάλαιο στους πειραματισμούς για τον ΕΦΚΑ έγραψε, χθες, ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, μετά την, προ μηνών, ατελέσφορη τοποθέτηση project manager και την είσοδο 179 ιδιωτών για την επιτάχυνση στις απονομές των συνταξιοδοτικών φακέλων, που λιμνάζουν από το 2016.

Προηγήθηκε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, πριν ανακοινώσει ο Κ. Χατζηδάκης «8 μεγάλες αλλαγές», ώστε να μην αποτελεί πλέον ο φορέας «το πιο μεγάλο πρόβλημα στην ελληνική δημόσια διοίκηση», όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που επικαλέστηκε από τις καταγγελίες του Συνηγόρου του Πολίτη. Σύμφωνα με αυτά, το 48% των αναφορών που υποβάλλονται από πολίτες αφορούν τον ΕΦΚΑ.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, με εξαίρεση την ενίσχυση του προσωπικού με 500 προσλήψεις (από τους επιλαχόντες προηγούμενων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ) μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 και την ένταξη 100 υπαλλήλων με συμβάσεις έργου στον τομέα απονομής συντάξεων, η ανακοίνωση για την πρόσληψη επιλεγμένων διευθυντικών στελεχών από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με τριετείς συμβάσεις και περιθώριο μόνο μίας ανανέωσης, ενέχει τον κίνδυνο όχι μόνο να αποβεί αναποτελεσματική ως προς τους λειτουργικούς στόχους αλλά και να προκαλέσει μεγαλύτερη εσωτερική αναστάτωση, σε μια περίοδο που μόνο αυτό δεν χρειάζεται το Ταμείο.

Λεπτομέρειες για το πώς θα κινητροδοτηθούν τα στελέχη της αγοράς και θα γίνει η «προσέλκυση των καλύτερων από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του ΕΦΚΑ» δεν δόθηκαν. Ωστόσο, καθίσταται πλέον εμφανές ότι και αυτό το μέτρο αποτελεί ένα ακόμη πείραμα της διαχειριστικής ανεπάρκειας να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του ΕΦΚΑ, στον οποίο, μάλιστα, οι καταγγελίες πολιτών για καθυστερήσεις στις απονομές συντάξεων έχουν ξεπεράσει τις χίλιες.

Επίσης, ανακοινώθηκαν οι εξής αλλαγές:

■ Πιο ευέλικτο σύστημα προμηθειών «ώστε να δοθεί τέλος σε φαινόμενα, όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων, ανταλλακτικών και η δυσκολία αντικατάστασης παρωχημένου εξοπλισμού (π.χ. Η/Υ, κλιματιστικά κ.λπ.), να θεσμοθετηθούν εξαιρέσεις από τις διαδικασίες του ν. 4412/2016 –εντός των ορίων που θέτει η ευρωπαϊκή οδηγία– και αναθέσεις έργων, υπηρεσιών και προμηθειών με Κανονισμό Προμηθειών.

■ Αξιοποίηση των 400 ακινήτων, ύψους άνω του 1 δισ. του ΕΦΚΑ, μέσω σύστασης Ανώνυμης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού.

■ Νέα Μονάδα Εσωτερικών Υποθέσεων, με επικεφαλής πρώην ανώτατο δικαστικό (πρώην αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου), επιφορτισμένη με την ταχύτατη διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων, (π.χ. επί υπέρμετρων καθυστερήσεων).

■ Ταχύτερες προθεσμίες για τη διενέργεια της πειθαρχικής διαδικασίας (άσκηση πειθαρχικής δίωξης εντός 1 αντί 3 μηνών, ολοκλήρωση εντός 1 μήνα από την κλήση σε απολογία αντί 2 μηνών). Διενέργεια ΕΔΕ, υποχρεωτικά από υπάλληλο άλλου υπουργείου. Συγκρότηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου με τρία μέλη (δικαστικό, πάρεδρο ΝΣΚ και μόνιμο υπάλληλο εκτός υπ. Εργασίας).

■ Καθιέρωση πριμ παραγωγικότητας, που θα συνδέεται με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους (και συντελεστές βαρύτητας) ανά Γενική Διεύθυνση, ανάλογα με το αντικείμενο και τις προτεραιότητες του φορέα. Επίσης, τροποποιείται η καταβολή του bonus για την εκκαθάριση συντάξεων.

Πολιτική σκοπιμότητα καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Μεγάλο πλήγμα στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και στον βασικό του πυλώνα που είναι ο ΕΦΚΑ» αλλά και «ταυτόχρονα ατελέσφορη, καθώς δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φορέας» χαρακτήρισε η αρμόδια Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ την «αντικοινωνική και αντισυνταγματική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να παραδώσει τον ΕΦΚΑ στους ιδιώτες». Επισημαίνοντας, στη συνέχεια, τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε «ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία» και την πρόσφατη παράδοση της επικουρικής ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα, η Μ. Ξενογιαννακοπουλου έκανε λόγο για προφανή πολιτική σκοπιμότητα:

«Αφενός, συγκάλυψη των τεράστιων ευθυνών της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του ιδίου για το φιάσκο των αναδρομικών και τον υπερτριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων, και μετάθεση ευθυνών στα στελέχη του υπουργείου και του ΕΦΚΑ. Αφετέρου, η προετοιμασία του εδάφους, μέσω της απαξίωσης του ΕΦΚΑ και συνολικά του δημοσίου τομέα, για τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών και την προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων. Κάτι που επιχειρήθηκε ήδη στον ΕΦΚΑ με πλήρη αποτυχία με την εμπλοκή ιδιωτών, δικηγόρων και λογιστών, στην έκδοση των συντάξεων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόλις 8 (!) συντάξεις από ιδιώτες
Λιγότερες κι από τα δάχτυλα των δυο χεριών είναι οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές αιτήσεις που ολοκληρώθηκαν από τους ιδιώτες (λογιστές και νομικούς), οι οποίοι διαφημίστηκαν ως σωτήρια λύση για τις μεγάλες...
Μόλις 8 (!) συντάξεις από ιδιώτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Χατζηδάκης επαφίεται στην ιδιωτική αγορά για τη «σωτηρία» του ΕΦΚΑ
Ο υπουργός Εργασίας εμφάνισε για πολλοστή φορά την εισαγωγή στοιχείων από την αγορά στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ως τη μοναδική «σωτηρία» του ΕΦΚΑ, τον οποίο χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη πληγή του...
Ο Χατζηδάκης επαφίεται στην ιδιωτική αγορά για τη «σωτηρία» του ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προπομπός του ΕΦΚΑ η ιδιωτικοποίηση ΕΟΠΥΥ
«Κρύφτηκε» έως το επόμενο υπουργικό συμβούλιο η προγραμματισμένη εισήγηση Χατζηδάκη για τις αλλαγές στο μάνατζμεντ του ΕΦΚΑ, μέχρι να «χωνευτεί» η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε «μηχανισμό αγοράς...
Προπομπός του ΕΦΚΑ η ιδιωτικοποίηση ΕΟΠΥΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο φιάσκο στις εξετάσεις του ΕΦΚΑ
Πανωλεθρία με την εμπλοκή ιδιωτών ● Μόλις 179 λογιστές-φοροτεχνικοί και δικηγόροι κατόρθωσαν να πιστοποιηθούν ● Σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάζεται σχέδιο νόμου που ανοίγει την πόρτα σε μεγάλες...
Νέο φιάσκο στις εξετάσεις του ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φιάσκο στον ΕΦΚΑ
Τρία ερωτήματα με φόντο την αναβολή των εξετάσεων υποψήφιων δικηγόρων-λογιστών για την εκκαθάριση εκκρεμών συνταξιοδοτικών φακέλων.
Φιάσκο στον ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κερκόπορτα για ιδιώτες στη διοίκηση του ΕΦΚΑ
Μόνο ένα μικρό δημοσιονομικό θαύμα θα μπορούσε να εγγυηθεί την πληρωμή των εκκρεμών συντάξεων, ακόμη κι αν μπορούσαν να επιταχύνουν την έκδοσή τους οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.
Κερκόπορτα για ιδιώτες στη διοίκηση του ΕΦΚΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας