• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 8.0°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.5°C / 10.1°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 0.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 4.6°C
  2 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.3°C / 4.6°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 1.8°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.6°C / 8.6°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.0°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 4.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 9.1°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  5 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 9.9°C
  3 BF
  42%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 4.9°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.4°C / 4.5°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.1°C
  3 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 8.1°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 4.4°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 6.1°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  1 BF
  41%
Μάριος Βαλασόπουλος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις με ΤΜΕΔΕ

 • A-
 • A+
Ρητές δεσμεύσεις για τη συμμετοχή του στις επόμενες φάσεις οριστικής εξυγίανσης και επανιδιωτικοποίησης της τράπεζας φέρεται να αναλαμβάνει ο προτιμητέος επενδυτής.

Στην τελική ευθεία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ μπαίνει η Attica Bank και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η συμμετοχή του σχήματος Εllington/TMEΔΕ στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και στις επόμενες κινήσεις εξυγίανσης της τράπεζας, που ήταν εξαρχής ένα από τα βασικά ζητούμενα.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ελέγχει το 68,2% της Attica Bank, ανακοίνωσε προχθές την ανάδειξη του σχήματος σε προτιμητέο επενδυτή «επιστρέφοντας» στην αρχική επιλογή του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας και ενώ είχαν προηγηθεί σχεδόν δυο εβδομάδες συζητήσεων και διαπραγματεύσεων και με το έτερο επενδυτικό σχήμα, το Bain/JC Flowers, ώστε να βελτιωθούν οι προτάσεις και να διασφαλιστεί ότι το Ταμείο δεν θα υποστεί ζημιά. Ετσι, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, το αργότερο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – Εllington/ΤΜΕΔΕ και να υπάρχουν τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχήμα στο οποίο μετέχει ο υφιστάμενος μέτοχος, το ΤΜΕΔΕ, που ήδη ελέγχει το 14,7% της Αttica Βank, θα μπει στην ΑΜΚ που θα γίνει με τιμή διάθεσης στα 0,20 ευρώ, με 50-60 εκατ. ευρώ και το ΤΧΣ θα υποστεί μικρή μείωση.

Ο προτιμητέος επενδυτής φέρεται να αναλαμβάνει ρητές δεσμεύσεις για τη συνέχεια και ειδικότερα για τη συμμετοχή του στις επόμενες φάσεις οριστικής εξυγίανσης και επανιδιωτικοποίησης της τράπεζας.

Δεσμεύσεις

Στη φάση που θα ακολουθήσει της AMK των 240 εκατ. ευρώ, όταν και θα προκύψει η ζημιά από τις τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων που θα καθαρίσουν τον ισολογισμό της τράπεζας, το σχήμα Ellington – TMEΔΕ φέρεται να έχει δεσμευτεί ότι καλύψει πολύ σημαντικό ποσοστό της κεφαλαιακής «ένεσης» που θα απαιτηθεί (περί το 40%).

Το ύψος των ζημιών από τις τιτλοποιήσεις δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί ωστόσο οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ. Ετσι, η περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, ώστε να καλυφθούν οι εποπτικές απαιτήσεις που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος, υπολογίζεται κοντά στα 150 εκατ. ευρώ.

Μελλοντικά, σε μια τρίτη φάση και βάσει των σχεδιασμών, θα εκδοθούν παραστατικοί τίτλοι warrants που θα περάσουν στο σχήμα Ellington/TΜΕΔΕ με δικαίωμα μετατροπής τους σε μετοχές, όποτε αυτό κριθεί από τον προτιμητέο επενδυτή.

Σε ό,τι αφορά την ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ μπαίνουμε στην τελική ευθεία καθώς, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στις 3 Δεκεμβρίου θα είναι η τελευταία ημέρα της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης και στις 8 Δεκεμβρίου η τελευταία ημέρα για την άσκησή τους. Στις 10 Δεκεμβρίου θα γίνει η κατανομή και διάθεση τυχόν αδιάθετων Νέων Μετοχών, θα πιστοποιηθεί η καταβολή της ΑΜΚ και θα γίνει η ανακοίνωση για την κάλυψή της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιτυχής η αύξηση κεφαλαίου της Αttica Bank
Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αttica Bank, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ανέρχεται πλέον σε 244.845.889 ευρώ και διαιρείται σε 1.224.229.445 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές,...
Επιτυχής η αύξηση κεφαλαίου της Αttica Bank
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γεφύρι της Αρτας η αύξηση κεφαλαίου
Για τις 20 Δεκεμβρίου μετατίθεται η τελευταία μέρα άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης • Αύριο εγκρίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το συμπληρωματικό δελτίο με τους όρους συμφωνίας ΤΧΣ με ΤΜΕΔΕ- Ellington για το...
Γεφύρι της Αρτας η αύξηση κεφαλαίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση και ασάφεια στην αύξηση κεφαλαίου
Με ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο, η Attica Bank γνωστοποίησε αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ, που θα ολοκληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου αντί στις 10/12, εφόσον δεν παρουσιαστούν άλλοι αστάθμητοι παράγοντες ●...
Παράταση και ασάφεια στην αύξηση κεφαλαίου
Attica Bank
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με το άγχος της ζημιάς το ΤΧΣ στην Attica Bank
Στην τελική ευθεία η αύξηση κεφαλαίου μέχρι 240 εκατ. ευρώ, ενώ αναζητείται λύση για ουσιαστική συμμετοχή ιδιώτη επενδυτή στην επόμενη φάση κεφαλαιακής ενίσχυσης, ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση του...
Με το άγχος της ζημιάς το ΤΧΣ στην Attica Bank
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Attica
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα έχει, όπως όλα δείχνουν, τον τελευταίο λόγο για τη συμμετοχή του σχήματος ΤΜΕΔΕ – Ellington στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) ώς 240 εκατ. ευρώ, με την...
Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Attica

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας