• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.3°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 10.0°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 8.6°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.2°C / 7.9°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 4.0°C
  5 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 14.6°C
  3 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.4°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 9.9°C / 14.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.8°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 15.6°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.9°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 16.5°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.4°C / 16.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 15.8°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 16.5°C
  4 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 11.0°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 3.7°C / 10.1°C
  4 BF
  64%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  3 BF
  78%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγωνία για το παρόν και το μέλλον του EΦKA

 • A-
 • A+
Προβληματισμένοι οι εργαζόμενοι στον Ενιαίο Ασφαλιστικό Φορέα ● Για μείωση 30% στα έσοδα, διαρροές προς τo Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και εργασιακό χάος έκανε λόγο ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής oμοσπονδίας ΠΟΣΕ.

Σε έναν και μοναδικό για το μέγεθος -αλλά και για τα προβλήματά του -ασφαλιστικό φορέα της χώρας, όπως ο e-ΕΦΚΑ, από τον οποίο εξαρτάται η συνταξιοδότηση του 90% των μισθωτών και στον οποίο τα έσοδα-εισφορές, λόγω πανδημίας, μειώθηκαν κατά 30%, η έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) από 1.1.22, (συνοδεία ενός χρηματοδοτικού κενού 62 έως 78 δισ. ευρώ), καθώς επίσης και η συνύπαρξή του με το δημόσιο επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑΕΠ) προκαλούν ιδιαίτερα μεγάλη αγωνία. Ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο ένα νέο κραχ, παρόμοιο με αυτό της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, θα θέσει σε κίνδυνο τις εισφορές του Ταμείου...

Η ανησυχία, διάχυτη, στο 27ο απολογιστικό και καταστατικό Συνέδριο της ΠΟΣΕ πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Εκφράστηκε με υψηλούς τόνους στην εισηγητική ομιλία του προέδρου της ομοσπονδίας, Δημ. Αντωνακάκη, ο οποίος δεν έκρυψε και την ανησυχία του για την προσπάθεια που θα καταβάλουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να απομακρύνουν ασφαλισμένους από τον ΕΦΚΑ. Ενθυμούμενος δε τις διαβεβαιώσεις για την τοποθέτηση του σωτήριου κ. Kεφαλογιάννη ως project manager στον ΕΦΚΑ και τις αποφάσεις του λίγο αργότερα για την ένταξη ιδιωτών στην απονομή συντάξεων, κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας για «πολιτική ανικανότητα ή για εκ του πονηρού απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης».

Απεργία 3 Δεκέμβρη

Μία εβδομάδα πριν από την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσαν από κοινού η ΑΔΕΔΥ, η ομοσπονδία των εργαζομένων στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και η πανελλήνια ομοσπονδία των εργαζομένων σε όλους του φορείς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΚΟΠΚ) κατά της υπουργικής Απόφασης Χατζηδάκη για τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, οι εργαζόμενοι που αντιπροσωπεύονται από τις ομοσπονδίες και εργάζονται στον e-EΦΚΑ ανακοίνωσαν από το βήμα του συνεδρίου πανελλαδική κλαδική απεργία για την ίδια ημέρα, Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου.

Αντιδρώντας στον συνεχή διασυρμό που υφίστανται από την πολιτική ηγεσία του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του τ. ΙΚΑ απέδωσε στην κυβέρνηση «αναμφίβολη πρόθεση για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης».

Σχολιάζοντας το σκανδαλωδώς δαπανηρό και πολυδιαφημιζόμενο τηλεφωνικό κέντρο 1555, ο κ. Αντωνακάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το μόνο που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα είναι να μας φορτώσει περισσότερα προβλήματα. Με τα 12 εκατομμύρια ευρώ που κοστίζει θα μπορούσαν να προσλάβουν μόνιμους υπαλλήλους, ώστε να αξιοποιηθούν για τη σωστή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Προβλέπουμε δε ότι θα έχει την τύχη του τηλεφωνικού κέντρου 181 επί ΙΚΑ, το οποίο κατέληξε στον ιδιώτη».

Πάντως ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ άσκησε κριτική σε όλα τα κόμματα «που δημιούργησαν τον ΕΦΚΑ ενοποιώντας 8 ασφαλιστικά ταμεία και μετέπειτα και το επικουρικό για να δημιουργηθεί σήμερα ο e-ΕΦΚΑ, χωρίς καμία οργάνωση και σχεδιασμό, με διαλυμένες υπηρεσίες, χωρίς προσωπικό, με παλαιωμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, χωρίς λογισμικά μέχρι και σήμερα για την έκδοση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «από την έναρξη ισχύος του ιδρυτικού (για τον ΕΦΚΑ) Ν. 4384/2016 έχουν εκδοθεί πάνω από 125 Υπουργικές Αποφάσεις και αποφάσεις Διοικητή, μέσω των οποίων το βάρος της διοικητικής ενοποίησης του κοινωνικού ασφαλιστικού μας συστήματος κλήθηκαν να το σηκώσουν τα υποκαταστήματα μισθωτών πρώην ΙΚΑ.

Ασύνδετα

Σ’ αυτά μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες όλων των πρώην ταμείων (ΟΓΑ – ΝΑΤ- ΤΣΑΥ κ.λπ.), χωρίς η συγχώνευση και η μεταφορά αρμοδιοτήτων να συνοδευτεί με την ταυτόχρονη μεταφορά προσωπικού. Παράλληλα, κληθήκαμε να διαχειριστούμε 16 διαφορετικά λογισμικά των πρώην ασφαλιστικών ταμείων, χωρίς συμβατότητα με τους υπάρχοντες Η/Υ», σημείωσε ο κ. Αντωνακάκης, σημειώνοντας μάλιστα ότι μέχρι και σήμερα όλα τα ταμεία (του ενοποιημένου φορέα) λειτουργούν με τις δικές τους διατάξεις.

«Οι αλλεπάλληλες ενοποιήσεις υπηρεσιών και τμημάτων, οι αλλαγές αντικειμένων χωρίς τη στοιχειώδη εκπαίδευση, χωρίς υλικοτεχνική υποδομή και με την έλλειψη προσωπικού, έχει φέρει το απόλυτο χάος. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, συνάδελφοι καλούνται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να μεταβούν στην εργασία τους», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ. Επίσης, σημείωσε ότι με τις μετακινήσεις εργαζόμενων από μια υποστελεχωμένη υπηρεσία σε μία άλλη, με τραγικά κενά αναμφίβολα αποδεικνύεται ότι οι προσλήψεις στον φορέα προκλητικά έχουν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Ζωντανό παράδειγμα είναι η αναβολή της προκήρυξη 186 θέσεων εργασίας (2020-86), (2021-100), που έχουν εγκριθεί από το Δ.Σ. του e-ΕΦΚΑ και από το υπουργείο Εσωτερικών και παραμένουν στα ερμητικά κλειστά συρτάρια του ΑΣΕΠ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιατί αγνόησε τη γνωμάτευση του ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς στις πλατφόρμες;
Ελέγχους με τους οποίους η Επιθεώρηση Εργασίας διερευνά εάν και κατά πόσον ισχύουν οι προϋποθέσεις του νόμου για να θεωρείται ότι ένας απασχολούμενος σε πλατφόρμα βρίσκεται σε καθεστώς συνεργάτη και όχι...
Γιατί αγνόησε τη γνωμάτευση του ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς στις πλατφόρμες;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμηχανία για την επόμενη μέρα
Τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης των εργαζομένων προδιαγράφει ο υφυπουργός Εργασίας στο συμβούλιο της Ε.Ε., ενώ το ΙΟΒΕ επαναφέρει τις κλασικές συνταγές μείωσης εισφορών, φορολογίας και κατάρτισης για...
Αμηχανία για την επόμενη μέρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα»
Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κλείνει και επίσημα τη φημολογία περί κατάργησης των πρόωρων συντάξεων βάσει της έκθεσης Πισσαρίδη ● Οι μειωμένες νέες εισφορές σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ.
«Δεν θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τοξικό κάτεργο ο ΕΦΚΑ»
Ομολογία πλήρους αποτυχίας για τη διοικητική διαχείριση του ΕΦΚΑ σηματοδοτεί η δυσκολία των υπηρεσιών να εφαρμόσουν το έκτακτο μέτρο εξ αποστάσεως εργασίας για το 50% του προσωπικού, θέτοντας σε κίνδυνο...
«Τοξικό κάτεργο ο ΕΦΚΑ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας