• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.2°C / 22.9°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 20.2°C
  4 BF
  44%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.9°C / 16.1°C
  0 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 19.6°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.5°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 13.4°C
  3 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  4 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  4 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 20.9°C
  5 BF
  32%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.2°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.4°C / 22.7°C
  3 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 19.2°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  0 BF
  66%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγωνία για το παρόν και το μέλλον του EΦKA

 • A-
 • A+
Προβληματισμένοι οι εργαζόμενοι στον Ενιαίο Ασφαλιστικό Φορέα ● Για μείωση 30% στα έσοδα, διαρροές προς τo Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και εργασιακό χάος έκανε λόγο ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής oμοσπονδίας ΠΟΣΕ.

Σε έναν και μοναδικό για το μέγεθος -αλλά και για τα προβλήματά του -ασφαλιστικό φορέα της χώρας, όπως ο e-ΕΦΚΑ, από τον οποίο εξαρτάται η συνταξιοδότηση του 90% των μισθωτών και στον οποίο τα έσοδα-εισφορές, λόγω πανδημίας, μειώθηκαν κατά 30%, η έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) από 1.1.22, (συνοδεία ενός χρηματοδοτικού κενού 62 έως 78 δισ. ευρώ), καθώς επίσης και η συνύπαρξή του με το δημόσιο επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑΕΠ) προκαλούν ιδιαίτερα μεγάλη αγωνία. Ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο ένα νέο κραχ, παρόμοιο με αυτό της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, θα θέσει σε κίνδυνο τις εισφορές του Ταμείου...

Η ανησυχία, διάχυτη, στο 27ο απολογιστικό και καταστατικό Συνέδριο της ΠΟΣΕ πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Εκφράστηκε με υψηλούς τόνους στην εισηγητική ομιλία του προέδρου της ομοσπονδίας, Δημ. Αντωνακάκη, ο οποίος δεν έκρυψε και την ανησυχία του για την προσπάθεια που θα καταβάλουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να απομακρύνουν ασφαλισμένους από τον ΕΦΚΑ. Ενθυμούμενος δε τις διαβεβαιώσεις για την τοποθέτηση του σωτήριου κ. Kεφαλογιάννη ως project manager στον ΕΦΚΑ και τις αποφάσεις του λίγο αργότερα για την ένταξη ιδιωτών στην απονομή συντάξεων, κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας για «πολιτική ανικανότητα ή για εκ του πονηρού απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης».

Απεργία 3 Δεκέμβρη

Μία εβδομάδα πριν από την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσαν από κοινού η ΑΔΕΔΥ, η ομοσπονδία των εργαζομένων στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και η πανελλήνια ομοσπονδία των εργαζομένων σε όλους του φορείς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΚΟΠΚ) κατά της υπουργικής Απόφασης Χατζηδάκη για τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, οι εργαζόμενοι που αντιπροσωπεύονται από τις ομοσπονδίες και εργάζονται στον e-EΦΚΑ ανακοίνωσαν από το βήμα του συνεδρίου πανελλαδική κλαδική απεργία για την ίδια ημέρα, Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου.

Αντιδρώντας στον συνεχή διασυρμό που υφίστανται από την πολιτική ηγεσία του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του τ. ΙΚΑ απέδωσε στην κυβέρνηση «αναμφίβολη πρόθεση για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης».

Σχολιάζοντας το σκανδαλωδώς δαπανηρό και πολυδιαφημιζόμενο τηλεφωνικό κέντρο 1555, ο κ. Αντωνακάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το μόνο που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα είναι να μας φορτώσει περισσότερα προβλήματα. Με τα 12 εκατομμύρια ευρώ που κοστίζει θα μπορούσαν να προσλάβουν μόνιμους υπαλλήλους, ώστε να αξιοποιηθούν για τη σωστή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Προβλέπουμε δε ότι θα έχει την τύχη του τηλεφωνικού κέντρου 181 επί ΙΚΑ, το οποίο κατέληξε στον ιδιώτη».

Πάντως ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ άσκησε κριτική σε όλα τα κόμματα «που δημιούργησαν τον ΕΦΚΑ ενοποιώντας 8 ασφαλιστικά ταμεία και μετέπειτα και το επικουρικό για να δημιουργηθεί σήμερα ο e-ΕΦΚΑ, χωρίς καμία οργάνωση και σχεδιασμό, με διαλυμένες υπηρεσίες, χωρίς προσωπικό, με παλαιωμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, χωρίς λογισμικά μέχρι και σήμερα για την έκδοση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «από την έναρξη ισχύος του ιδρυτικού (για τον ΕΦΚΑ) Ν. 4384/2016 έχουν εκδοθεί πάνω από 125 Υπουργικές Αποφάσεις και αποφάσεις Διοικητή, μέσω των οποίων το βάρος της διοικητικής ενοποίησης του κοινωνικού ασφαλιστικού μας συστήματος κλήθηκαν να το σηκώσουν τα υποκαταστήματα μισθωτών πρώην ΙΚΑ.

Ασύνδετα

Σ’ αυτά μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες όλων των πρώην ταμείων (ΟΓΑ – ΝΑΤ- ΤΣΑΥ κ.λπ.), χωρίς η συγχώνευση και η μεταφορά αρμοδιοτήτων να συνοδευτεί με την ταυτόχρονη μεταφορά προσωπικού. Παράλληλα, κληθήκαμε να διαχειριστούμε 16 διαφορετικά λογισμικά των πρώην ασφαλιστικών ταμείων, χωρίς συμβατότητα με τους υπάρχοντες Η/Υ», σημείωσε ο κ. Αντωνακάκης, σημειώνοντας μάλιστα ότι μέχρι και σήμερα όλα τα ταμεία (του ενοποιημένου φορέα) λειτουργούν με τις δικές τους διατάξεις.

«Οι αλλεπάλληλες ενοποιήσεις υπηρεσιών και τμημάτων, οι αλλαγές αντικειμένων χωρίς τη στοιχειώδη εκπαίδευση, χωρίς υλικοτεχνική υποδομή και με την έλλειψη προσωπικού, έχει φέρει το απόλυτο χάος. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, συνάδελφοι καλούνται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να μεταβούν στην εργασία τους», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ. Επίσης, σημείωσε ότι με τις μετακινήσεις εργαζόμενων από μια υποστελεχωμένη υπηρεσία σε μία άλλη, με τραγικά κενά αναμφίβολα αποδεικνύεται ότι οι προσλήψεις στον φορέα προκλητικά έχουν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Ζωντανό παράδειγμα είναι η αναβολή της προκήρυξη 186 θέσεων εργασίας (2020-86), (2021-100), που έχουν εγκριθεί από το Δ.Σ. του e-ΕΦΚΑ και από το υπουργείο Εσωτερικών και παραμένουν στα ερμητικά κλειστά συρτάρια του ΑΣΕΠ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι γίνεται με τα «κλιμάκια» στον πολύπαθο ΕΦΚΑ;
Οι πρόσθετες αμοιβές των 1.000 υπαλλήλων που συμβάλλουν στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων επρόκειτο να καταβληθούν μέσα στο καλοκαίρι • Τώρα η διοίκηση υπόσχεται εξόφληση ώς τις 27 Σεπτεμβρίου.
Τι γίνεται με τα «κλιμάκια» στον πολύπαθο ΕΦΚΑ;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαμηλότερος από το 2008 παραμένει ο μέσος μισθός
Xαμηλότερες κατά 14%, σε σύγκριση με το 2008, παραμένουν οι μέσες μηνιαίες τακτικές αποδοχές των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα με βάση τα τελευταία απογραφικά στοιχεία του ΕΦΚΑ για τον...
Χαμηλότερος από το 2008 παραμένει ο μέσος μισθός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΑΕΔ χωρίς... ανέργους και συντάξεις self service
Με το εφεύρημα Χατζηδάκη για «συντάξεις εμπιστοσύνης» ελαχιστοποιείται ο έλεγχος των στοιχείων για τα προ του 2002 ένσημα, την ώρα που τον περασμένο Ιανουάριο μία στις τρεις αιτήσεις συνταξιοδότησης που...
ΟΑΕΔ χωρίς... ανέργους και συντάξεις self service
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ
Δηλώνουν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια του Κ. Χατζηδάκη να ρίξει ευθύνες στους εργαζομένους για την τραγική κατάσταση του ΕΦΚΑ και καταγγέλλουν την έμμεση ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού φορέα.
Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας