• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.3°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 10.0°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 8.6°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.2°C / 7.9°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 4.0°C
  5 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 14.6°C
  3 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.4°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 9.9°C / 14.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.8°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 15.6°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 16.5°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.4°C / 16.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 15.8°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 16.5°C
  4 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 11.0°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 3.7°C / 10.1°C
  4 BF
  64%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  3 BF
  78%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα «πήλινα πόδια» της προσδοκώμενης ανάπτυξης

 • A-
 • A+
Η έκθεση του «Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας» (ΚΕΠΕ) συμμερίζεται μεν την εκτίμηση για αύξηση ΑΕΠ περίπου 5% το 2022, αλλά καταδεικνύει και πόσο εύθραυστη είναι λόγω της εξάρτησης από τον τουρισμό και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ● Κρίσιμες παρατηρήσεις για την υστέρηση παραγωγικότητας στην υγεία και την ενέργεια

Σημαντικές ευκαιρίες μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας της τάξης του 6-7% του ΑΕΠ δίνει το Ελληνικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0), αλλά με αρκετές πηγές αβεβαιότητας, σύμφωνα με την έκθεση του «Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας» που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Το «Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγικότητας» δεν είναι άλλο από το ΚΕΠΕ, που έχει αναλάβει τον ρόλο αυτό από το 2019, σε συνεργασία με τα άλλα εθνικά συμβούλια παραγωγικότητας της Ε.Ε., και οι εκθέσεις παραγωγικότητας που συντάσσει αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εντάσσονται στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά έκθεση παραγωγικότητας με δυο επιπλέον «καινοτομίες» άκρως επίκαιρες: την ανάλυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των υπηρεσιών υγείας και του ενεργειακού τομέα. Δυο παρατηρήσεις της έκθεσης για τους δυο τομείς είναι πολύ εύγλωττες:

● Πρώτον, η Ελλάδα έχει μεν μειώσει την αναποτελεσματική χρήση των πόρων στο σύστημα υγείας τα τελευταία χρόνια, αλλά κατατάσσεται χαμηλά στον δείκτη ανταγωνιστικότητας στην υγεία, καθώς παρουσιάζει υστέρηση στις δημόσιες δαπάνες Υγείας και την καθολική περίθαλψη, λόγω του υψηλού ποσοστού δαπανών που καταβάλλουν τα νοικοκυριά, που αντιστοιχούν στο 35,2% του συνόλου των υγειονομικών δαπανών.

● Δεύτερον, παρά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, οι τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε., το ποσοστό ενεργειακής φτώχειας είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και η ελληνική οικονομία συνολικά παρουσιάζει πολύ χαμηλότερη ενεργειακή παραγωγικότητα από τον μέσο όρο των 27.

Πέραν αυτών των παρατηρήσεων, το «Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγικότητας» συμμερίζεται την αισιοδοξία και τις εκτιμήσεις του κυβερνητικού σχεδίου προϋπολογισμού για την ανάπτυξη στο βασικό και στο αισιόδοξο σενάριό του. Συγκεκριμένα, προβλέπει ανάπτυξη 6,1% έως 7,1% φέτος και 4,8% έως 5,4% το 2022. Ωστόσο, υπάρχουν δυο βασικές παρατηρήσεις που δείχνουν ότι η προσδοκώμενη ανάπτυξη πατάει σε πήλινα πόδια: η πρώτη αφορά την προσδοκία συμβολής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην αύξηση του ΑΕΠ και η δεύτερη τη βάσιμη αισιοδοξία ότι, μετά τη σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού φέτος και της ανάκτησης του 60% των ταξιδιωτικών εισπράξεων του 2019, το 2022 θα επιτευχθεί πλήρης επάνοδος του τουρισμού στο προ πανδημίας επίπεδα.

Αν όμως, σύμφωνα με την έκθεση, μια επιδείνωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας επεκταθεί και το 2022- όπως ανησυχητικά προειδοποιεί από χθες ο «πανικός» της νέας μετάλλαξης- οι προοπτικές ανάπτυξης συρρικνώνονται δραματικά.

Σύμφωνα με τα δυο απαισιόδοξα σενάρια της έκθεσης, μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων το 2022 στο μισό του αισιόδοξου σεναρίου, περιορίζει την αύξηση του ΑΕΠ στο 2,7%-3%, προερχόμενη σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα 5,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που προβλέπεται να εισρεύσουν. Χωρίς αυτά ουσιαστικά η μεταβολή του ΑΕΠ φλερτάρει με το 0 ή ακόμη και την ύφεση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάπτυξη 13,4% στο γ΄τρίμηνο του 2021
Η άνοδος του ΑΕΠ, σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ, οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης (λόγω και του τουρισμού), των ιδιωτικών επενδύσεων και των εξαγωγών.
Ανάπτυξη 13,4% στο γ΄τρίμηνο του 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υψηλότερη ανάπτυξη φέτος, χαμηλότερη το 2022
Η Κομισιόν θα βελτιώσει μεν στο +6,3% την εκτίμησή της για το ΑΕΠ στις αναμενόμενες αναθεωρημένες προβλέψεις της, αν και η ανάπτυξη που θα επιτύχει η Ελλάδα δεν δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για...
Υψηλότερη ανάπτυξη φέτος, χαμηλότερη το 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κάθε κράτος να έχει και το όριο χρέους του»
Το Γραφείο δημοσιοποίησε χθες τις προτάσεις του, έπειτα από αίτημα του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, που θεωρητικά πρέπει να καταλήξει σε μια...
«Κάθε κράτος να έχει και το όριο χρέους του»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «ψιλά γράμματα» του Ταμείου Ανάκαμψης
Τα ορόσημα που ξεκλειδώνουν τις δόσεις καταβολής και οι αυστηροί έλεγχοι από Κομισιόν, OLAF, Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ● Ο αστερίσκος της «βαθμολογίας Β» στον υπολογισμό κόστους των...
Τα «ψιλά γράμματα» του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντεγκλήσεις για την ανάπτυξη
Εντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στο οικονομικό επιτελείο τα στοιχεία για την εξέλιξη της ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο, και ιδιαίτερα για τη σημαντική επιβράδυνση στο τελευταίο τρίμηνο.
Αντεγκλήσεις για την ανάπτυξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για ανάπτυξη μιλούν ΙΟΒΕ και ΣΕΒ
​Τουρισμός, αύξηση της κατανάλωσης και διψήφια αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου θα στηρίξουν φέτος την ανάκαμψη της οικονομίας σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Η εκτίμηση του παραμένει συντηρητική για αύξηση του ΑΕΠ...
Για ανάπτυξη μιλούν ΙΟΒΕ και ΣΕΒ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας