• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -1.2°C / 5.7°C
  0 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.4°C / 3.2°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.9°C / 5.7°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -1.9°C
  0 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 2.6°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.6°C / -1.0°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.8°C / 3.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 8.2°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.9°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -1.5°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.5°C / 1.7°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 5.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 5.9°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  3°C -2.4°C / 3.3°C
  0 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.3°C / 3.3°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  65%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Στάση αναμονής» στον εξωδικαστικό

 • A-
 • A+
Επιφυλακτικοί οι οφειλέτες, δεν οριστικοποιούν τις αιτήσεις ● Θετικά δείγματα γραφής από τις μόλις 24 ρυθμίσεις που ολοκληρώθηκαν μέσω αλγόριθμου, ενώ 600 αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί έναντι 30.000 και πλέον που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ● Παραδείγματα με «κουρέματα» οφειλών έως 80% έδωσε το υπουργείο Οικονομικών

Το πρώτο ολοκληρωμένο, αν και μικρό, «δείγμα γραφής» του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών και αποτιμάται κατ’ αρχήν θετικά καθώς οι 24 ρυθμίσεις που έγιναν στους οφειλέτες και προέκυψαν από αυτοματοποιημένο αλγόριθμο, προβλέπουν «κούρεμα» οφειλών και πολλές δόσεις αποπληρωμής ώστε να είναι βιώσιμες και ρεαλιστικές για τον οφειλέτη, βάσει των οικονομικών του δεδομένων (έσοδα, εύλογες δαπάνες διαβίωσης, αξία περιουσίας κ.λπ.) αλλά και των συνοφειλετών και των εγγυητών του. Υπενθυμίζεται ότι στον εξωδικαστικό εντάσσονται ρυθμίσεις άνω των 10.000 ευρώ.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι ο εξωδικαστικός προχωράει με ρυθμούς «χελώνας» καθώς από τις 30.000 και πλέον αιτήσεις που βρίσκονται σε διάφορα στάδια, δεν ξεπερνούν τις 600 αυτές που έχουν ολοκληρωθεί και έχουν υποβληθεί οριστικά και εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να βγουν οι σχετικές ρυθμίσεις.

Δυο είναι οι βασικοί λόγοι, όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, που δεν προχωράει η οριστική υποβολή των αιτήσεων. Ο πρώτος αφορά την επιφυλακτικότητα των ίδιων των οφειλετών καθώς ο μηχανισμός είναι ένα νέο, άγνωστο εργαλείο ρύθμισης των οφειλών τους. Ετσι, πολλοί επιλέγουν να κρατήσουν στάση αναμονής… προς το παρόν, ειδικά αν το χρέος τους δεν έχει γίνει ακόμα «σφιχτή θηλιά». Ενας δεύτερος λόγος είναι ότι πολλές αιτήσεις λιμνάζουν –για διάφορους λόγους– σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία που έχουν εξουσιοδοτηθεί για την υποβολή των αιτήσεων.

Ετσι η χθεσινή δημοσιοποίηση των πρώτων, λιγοστών αποτελεσμάτων του εξωδικαστικού μηχανισμού και παραδειγμάτων ρύθμισης έγινε κυρίως για λόγους παρότρυνσης των οφειλετών.

Βιάζεται ο υπουργός

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τις τράπεζες, τους servicers, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και την Τράπεζα της Ελλάδος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί το υφιστάμενο «στοκ» των αιτήσεων και να έχουν προταθεί οι σχετικές ρυθμίσεις.

Πάντως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο αλγόριθμος του νέου μηχανισμού παρήγαγε μέχρι προχθές τις πρώτες 36 προτάσεις ρύθμισης οφειλών, κατόπιν της διεξαγωγής των απαιτούμενων ελέγχων, και οι ιδιώτες θεσμικοί πιστωτές ψήφισαν θετικά στις 24 εξ αυτών.

Στις υπόλοιπες 12 αιτήσεις, ο λόγος της απόρριψης ήταν ότι οι εγγυητές των εν λόγω οφειλετών δεν παρείχαν πρόσβαση για τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων τους (π.χ. εισοδήματα, καταθέσεις, επενδυτικά προϊόντα, ακίνητη περιουσία κ.λπ.). Σημειώνεται ότι η αυτοματοποιημένη πρόταση είναι υποχρεωτική για τους πιστωτές του Δημοσίου (ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ), ωστόσο οι ιδιώτες θεσμικοί πιστωτές (τράπεζες/servicers) διατηρούν το έννομο δικαίωμα, εκ της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, να αποφασίσουν εάν συμφωνούν με την προτεινόμενη λύση ρύθμισης οφειλών.

Δύο από τα ενδεικτικά παραδείγματα που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών είναι:

■ Τριμελής οικογένεια από την Αττική με συνολικές οφειλές άνω των 170.000 ευρώ προς 5 χρηματοδοτικούς φορείς (35% στεγαστικά και 65% καταναλωτικά δάνεια) και ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 13.000 ευρώ προς τον e-ΕΦΚΑ, υπέβαλε αίτηση ρύθμισης και παρήχθη από τον αυτοματοποιημένο αλγόριθμο πρόταση ρύθμισης οφειλών ως εξής:

α) για τις οφειλές προς τους χρηματοδοτικούς φορείς: διαγραφή άνω των 27.000 ευρώ (δηλαδή, «κούρεμα» κατά 16%) και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 35 έτη (420 δόσεις), με μηνιαία δόση 46 ευρώ και

β) για τις οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ: αποπληρωμή σε 20 έτη (240 δόσεις), με μηνιαία δόση 90 ευρώ.

■ Τριμελής οικογένεια από την Καστοριά με συνολικές οφειλές άνω των 136.000 ευρώ προς 2 χρηματοδοτικούς φορείς (καταναλωτικά δάνεια) και ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 118.000 ευρώ προς την ΑΑΔΕ, υπέβαλε αίτηση ρύθμισης και παρήχθη από τον αυτοματοποιημένο αλγόριθμο πρόταση ρύθμισης οφειλών ως εξής:

α) για τις οφειλές προς τους χρηματοδοτικούς φορείς: διαγραφή άνω των 100.000 ευρώ (δηλαδή, «κούρεμα» κατά 80%) και αποπληρωμή σε 240 δόσεις, με μηνιαία δόση 233 ευρώ και

β) για τις οφειλές προς την ΑΑΔΕ: διαγραφή άνω των 73.000 ευρώ (δηλαδή, «κούρεμα» κατά 38%) και αποπληρωμή σε 240 μηνιαίες δόσεις των 221 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κλειδί» οι βιώσιμες ρυθμίσεις δανείων
Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει η αξιολόγηση από τους θεσμούς και για ακόμα μία φορά τα θέματα του ιδιωτικού χρέους και ειδικότερα η αντιμετώπισή του και κυρίως τα δάνεια προ και μετά Covid μπαίνουν στο...
«Κλειδί» οι βιώσιμες ρυθμίσεις δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι τιτλοποιήσεις ξαλαφρώνουν τις τράπεζες
Θεαματική μείωση των «κόκκινων» δανείων στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, που προειδοποιεί για νέο γύρο αθετήσεων όταν διακοπούν τα μέτρα στήριξης.
Οι τιτλοποιήσεις ξαλαφρώνουν τις τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς δίχτυ προστασίας
Πρεμιέρα εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών προς Δημόσιο, Ταμεία, ΟΤΑ, τράπεζες και τρίτους ● Η αίτηση πτώχευσης και η δεύτερη ευκαιρία ● Τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Χωρίς δίχτυ προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιοδοξία για τα «κόκκινα» δάνεια
Στα 5 δισ. ευρώ εκτιμούν οι τράπεζες ότι θα διαμορφωθεί το ύψος των νέων «κόκκινων» δανείων λόγω Covid-19, καθιστώντας το πρόβλημα διαχειρίσιμο, υπό τον όρο πάντα ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στο...
Αισιοδοξία για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βιώσιμες λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια
Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αποτελεσματικές πολιτικές για τα επόμενα τουλάχιστον 3-4 χρόνια θα χρειαστεί η ελληνική οικονομία για να μειώσει τον τεράστιο όγκο των προβληματικών δανείων.
Βιώσιμες λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκκίνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας
​​​​​​​Η «Εφ.Συν.» καταγράφει τις προϋποθέσεις ένταξης στην αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική πλατφόρμα που υποδέχεται από σήμερα αιτήσεις των δανειοληπτων με δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία τους.
Εκκίνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας