Η πλειοψηφία των δημοπρατούμενων ακινήτων εξακολουθούν να καταλήγουν στις τράπεζες και στα χαρτοφυλάκια των servicers, παρά την αύξηση του ενδιαφέροντος από τρίτους, σύμφωνα με όσα αναφέρει η 12η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα των πλειστηριασμών.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει εξάλλου ότι στο τέλος Νοεμβρίου του 2021 αναμένεται να λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποία οι συμβολαιογράφοι θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες από τους συλλόγους των μηχανικών που αφορούν οικοδομικές παραβάσεις και άλλα τεχνικά δεδομένα που ενδιαφέρουν τον υποψήφιο αγοραστή, καθώς και στοιχεία από δήμους και κτηματολογικά γραφεία.
Επίσης, οι ελληνικές αρχές ανέφεραν την ανάπτυξης ηλεκτρονικής πλατφόρμας συγκέντρωσης και παροχής πληροφοριών στους δικαστικούς επιμελητές, ώστε να καθορίζουν την τιμή των κατασχεθέντων ακινήτων αλλά και στους συμβολαιογράφους που εμπλέκονται σε διαδικασίες εκτέλεσης. Στην έκθεση σημειώνεται ότι το χρονοδιάγραμμα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας δεν περιέχεται στο επόμενη έκθεση.
Σε ότι αφορά τα στατικά των πλειστηριασμών, η επανεκκίνηση των οποίων ήταν πολύ ψηλά στην ατζέντα των θεσμών, από τα στοιχεία που παρείχε η ελληνική πλευρά προκύπτει ότι σχεδόν το 40% των 5.561 ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που είχαν προγραμματιστεί για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 ολοκληρώθηκαν, ενώ οι υπόλοιπα ανεστάλησαν και ένας πολύ μικρός αριθμός δημοπρασιών ακυρώθηκε. Στο τρίτο τρίμηνο του 2021 (στην πραγματικότητα Ιούνιο – Ιούλιο καθώς τον Αύγουστο δεν γίνονται πλειστηριασμοί ) από τους 4.600 πλειστηριασμούς ολοκληρώθηκαν οι 3.414, οι 1.163 ανεστάλησαν και ακυρώθηκαν 23.
Το άλλο θέμα για το οποίο οι θεσμοί είναι ιδιαίτερα πιεστικοί αφορά τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη με την επιτροπή να σημειώνει ότι η εκκαθάριση προχωρά με αργό ρυθμό (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι δικαστήρια ήταν κλειστά).
Οι ελληνικές αρχές, αναφέρεται στην έκθεση, σχεδιάζουν να λάβουν μέτρα (πχ αποσπάσεις δικαστών) ώστε να αντιμετωπίσουν ζήτημα που έχουν ως αποτέλεσμα να περιορίζεται η ικανότητα διεκπεραίωσης των υποθέσεων στα δικαστήρια - για το 40% δεν έχει οριστεί ακόμα νέα δικάσιμος - ώστε ο μεγαλύτερος όγκος των υποθέσεων να «κλείσει» εντός του 2022, κάτι που αποτελεί πρόκληση.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η διαδικασία εκκαθάρισης των υποθέσεων προχωρά με το φιλτράρισμα των μη επιλέξιμων αιτήσεων. Ετσι, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2021 είχαν υποβληθεί 49.031 αιτήσεις. Από αυτές επικυρώθηκαν 39.739 εκ των οποίων σε 9.552 (19,5% του συνόλου) ανατέθηκε νέα ημερομηνία ακρόασης.»
Επιπλέον, προκειμένου να διευκολυνθεί η παρακολούθηση νέων ημερομηνιών ακροάσεων κατά τον προγραμματισμό, οι αρχές εξέδωσαν υπουργική απόφαση που αφορά στην υποχρεωτική αποστολή πληροφοριών ημερομηνίας ακρόασης στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Τέλος, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε για την παροχή μηνιαίων ενημερώσεων σχετικά με την πρόοδο με την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας