• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.6°C / 9.0°C
  1 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -1.6°C / 1.9°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 10.7°C
  3 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -1.8°C / 0.7°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -3.2°C
  4 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  6°C 4.6°C / 7.9°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 12.5°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  4 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 12.9°C
  4 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  5 BF
  95%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  6 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.9°C
  2 BF
  75%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.4°C
  2 BF
  89%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 11.6°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 9.2°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.7°C / 1.5°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.1°C / 1.9°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  79%
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας 17 δισ. μέχρι το 2025

 • A-
 • A+
Το παράδοξο για κυβέρνηση σκληρών ιδιωτικοποιήσεων είναι ότι στον νέο προϋπολογισμό δεν περιμένει επιπλέον έσοδα το 2022, πέρα από την καταβολή του τιμήματος για ήδη δρομολογημένα.

Παρότι το 2021 ήταν το πιο «παραγωγικό» από πλευράς αποκρατικοποιήσεων κατά την κυβέρνηση -και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κυβερνητική σπουδή, ιδιαίτερα για ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις με κορωνίδα την απεμπόληση του 51% του Δημοσίου στη ΔΕΗ- τα έσοδα που θα εγγράψει φέτος το Ταμείο του κράτους είναι μόλις 683 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από την Εισηγητική Εκθεση του Προϋπολογισμού για το 2022 που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή. Παραδόξως, η κυβέρνηση της Ν.Δ. με το πιο επιθετικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ταμειακά καταγράφει από άποψη εσόδων μάλλον κακές επιδόσεις, με έσοδα μόλις 45 εκατ. το 2020 και 1,2 δισ. το 2019, τα οποία ωστόσο αφορούν ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης. Στη διάρκεια της θητείας σχεδόν 4,5 ετών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ήταν 4,3 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. υπολογίζει σε έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 2,1 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, που αν επιτευχθεί θα είναι ρεκόρ από καταβολής ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείου, δηλαδή από τότε που θεσπίστηκαν οι μνημονιακές δεσμεύσεις εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Το ποσό αυτό, πάντως, είναι ρεαλιστικό, μια και στο μεγαλύτερο μέρος του αφορά διαγωνιστικές διαδικασίες πώλησης που έχουν ολοκληρωθεί και εκκρεμεί η έγκριση των σχετικών συμβάσεων για την καταβολή του αντίστοιχου τιμήματος: 1,496 δισ. ευρώ αφορά την παραχώρηση της Εγνατίας (στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Aegis) και 476 εκατ. ευρώ τη ΔΕΠΑ Υποδομών (που αναμένεται να περάσει στην Italgas που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό). Αλλα 167 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισπραχθούν από τη Lamda για το Ελληνικό. Φέτος καταβλήθηκε στο Δημόσιο το πρώτο μέρος του τιμήματος των 971 εκατ., δηλαδή 300 εκατ. και αυτά αποτελούν σχεδόν τις μισές εισπράξεις αποκρατικοποιήσεων του 2021. Αλλα 167 εκατ. εισπράχθηκαν από τα δικαιώματα συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας 5G και 27 εκατ. για το ακίνητο στην Αφάντου Ρόδου.

Παραδόξως, λοιπόν, πέρα από τις ήδη περατωθείσες ιδιωτικοποιήσεις και τις καταβολές των τιμημάτων για Εγνατία, ΔΕΠΑ Υποδομών και Ελληνικό η κυβέρνηση των σκληρών αποκρατικοποιήσεων δεν έχει φέτος άλλες μεγάλες φιλοδοξίες. Μόλις 60 εκατ. ευρώ είναι τα επιπλέον έσοδα που αναμένει από την πώληση υποδομών, που αφορούν κάποιες μαρίνες. Αυτό σημαίνει ότι δεν περιμένει να τελεσφορήσουν γρήγορα οι διαγωνισμοί της ΔΕΠΑ Εμπορίας που έχει παγώσει, της αποθήκης φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας που εκκρεμεί, των λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου, που είναι κοντά στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών.

Αυτό προδίδει επιφυλακτικότητα η οποία προφανώς σχετίζεται με την έντονη αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση. Από την άλλη πλευρά, με δεδομένους τους αιφνιδιασμούς που επιφύλασσε η κυβέρνηση στις περιπτώσεις της ΔΕΗ ή των ΕΛΠΕ, η μη καταγραφή των κυβερνητικών προθέσεων στον προϋπολογισμό δεν σημαίνει ότι η δημόσια περιουσία είναι… ασφαλής. Τα πολλά έσοδα εγγράφονται στις εκτιμήσεις για τα έτη 2023-2025, στη διάρκεια των οποίων η κυβέρνηση φιλοδοξεί να έχει έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις άνω των 15 δισ. ευρώ! Για να συμβεί αυτό τίποτα δεν θα μείνει απούλητο από τα πιο αξιόλογα δημόσια περιουσιακά στοιχεία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαλαρή η ατζέντα του ΤΑΙΠΕΔ το 2022
Με την ολοκλήρωση του κύκλου του «σκληρού πυρήνα» των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων, μετά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και τη συρρίκνωση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ, το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ...
Χαλαρή η ατζέντα του ΤΑΙΠΕΔ το 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η CVC το βαρύ «χαρτί» της ιδιωτικοποίησης
Συμφωνία απόκτησης του 10% της ΔΕΗ μέσω της αύξησης κεφαλαίου με την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό. Ερωτήματα για το τι θα κοστίσει στο Δημόσιο η συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου για να διατηρηθεί το...
Η CVC το βαρύ «χαρτί» της ιδιωτικοποίησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο επενδυτικό κεφάλαιο CVC τουλάχιστον το 10% της ΔΕΗ μετά την ΑΜΚ
Στο επενδυτικό κεφάλαιο CVC, που έχει προχωρήσει σε αθρόες εξαγορές στην Ελλάδα στον κλάδο των τροφίμων και της υγείας, ενώ απέκτησε και την Εθνική Ασφαλιστική, θα περάσει τουλάχιστον το 10% του μετοχικού...
Στο επενδυτικό κεφάλαιο CVC τουλάχιστον το 10% της ΔΕΗ μετά την ΑΜΚ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην τελική ευθεία η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
Ακόμη και τα τεχνικά προβλήματα στη μετάδοση ήχου και εικόνας και η καθυστέρηση έναρξης της χθεσινής (διαδικτυακής) γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ που αποφάσισε την αύξηση κεφαλαίου ενίσχυσαν τη...
Στην τελική ευθεία η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας