• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.2°C / 9.0°C
  1 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 7.6°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 9.5°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 2.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.6°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 7.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 9.0°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 8.0°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.6°C
  1 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  80%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 5.5°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 6.2°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 0.8°C / 8.8°C
  1 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.4°C / 9.2°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.7°C / 7.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  78%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περικοπές στη σύνταξη ομογενών

 • A-
 • A+
Η γενιά του brain drain αλλά και χιλιάδες ομογενείς από Καναδά και Ευρώπη θα υποστούν αναίτια μείωση σύνταξης λόγω της υποχρεωτικής «40ετούς διαμονής στην Ελλάδα» που τίθεται ως όρος για την εθνική σύνταξη ● Η άρση της αδικίας που υποσχέθηκε ο Κ. Χατζηδάκης δεν μπορεί να αφορά μόνο τους ομογενείς Βορειοηπειρώτες και τους προερχόμενους από την πρώην ΕΣΣΔ.

Χιλιάδες είναι οι Ελληνες πολίτες που ενώ πληρούν όλες τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την εθνική σύνταξη, διότι ως ομογενείς κι ενώ έχουν εργαστεί οι περισσότεροι πάνω από 40 έτη, δεν τους αναγνωρίζεται δικαίωμα στο ποσό γιατί πρέπει να έχουν και διαμονή 40 χρόνων στην Ελλάδα. Αυτή η τήρηση διαφορετικών μέτρων και σταθμών για ασφαλισμένους που έχουν την ίδια διάρκεια και τους ίδιους χρόνους ασφάλισης είναι περισσότερο φανερή στους ομογενείς από τη Βόρεια Ηπειρο και τις πρώην σοσιαλιστικές Δημοκρατίες τής άλλοτε ΕΣΣΔ και της Ανατολικής Ευρώπης.

Αλλωστε, πώς μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της σύνταξης η 40ετής διαμονή στην Ελλάδα, όταν τα σύνορα με την Αλβανία για τους Βορειοηπειρώτες άνοιξαν το 1990; Γι’ αυτόν τον λόγο στις 15 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εργασίας σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους της ομογένειας προανήγγειλε, στο πλαίσιο δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός, την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος χιλιάδων ομογενών σε σχέση με την αδικία που υφίστανται.

«Εδώ και χρόνια υφίσταται μια αδικία για τις εθνικές συντάξεις εις βάρος των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, αλλά και των Ελλήνων που έχουν έρθει από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Σύμφωνα με τη δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το θέμα θα αντιμετωπιστεί άμεσα από την κυβέρνηση. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει επεξεργαστεί ήδη σχετικές προτάσεις. Θα συζητηθούν αμέσως με το υπουργείο Οικονομικών και φυσικά με το Γραφείο του Πρωθυπουργού και πολύ σύντομα το θέμα θα έχει διευθετηθεί», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης. Πρόσθεσε δε ότι με ανάλογο τρόπο, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, θα αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της χορήγησης του επιδόματος στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Και στην Ευρώπη

Γιατί όμως η υπουργική δέσμευση να αφορά μόνο ένα τμήμα των ομογενών; Γιατί η ρύθμιση δείχνει να αφήνει εκτός τους ομογενείς από τον Καναδά, από τις κεντροευρωπαϊκές χώρες και από άλλες χώρες για τις οποίες «δεν υπάρχει ακόμη λογισμικό για την έκδοση των διεθνών συντάξεων», όπως είναι η απάντηση κάθε φορά που κάποιος αναζητεί να επικοινωνήσει ο ΕΦΚΑ με την ασφαλιστική υπηρεσία της χώρας όπου εργάστηκε στο παρελθόν; Ποιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν για τους χιλιάδες Ελληνες που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης; Kαι γιατί για να θεμελιώσει ένας πολίτης πλήρη εθνική σύνταξη, ο χρόνος διαμονής στην ελληνική επικράτεια ορίζεται στα 40 έτη, ενώ για να αποκτήσεις δικαίωμα ψήφου και εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, στα 35 έτη;

Το τελευταίο ερώτημα επισήμανε παθών, αναγνώστης της «Εφ.Συν.», ο οποίος φρόντισε να μας παραπέμψει και στα κατάλληλα νομοθετικά αποσπάσματα, έχοντας ήδη αποστείλει σχετική επιστολή και προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, τον 8387/2016 άρθρο 7 (ΦΕΚ 85 Α), η εθνική σύνταξη «καταβάλλεται σε όλους όσοι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον δεκαπέντε έτη, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους ή του έτους της ηλικίας τους στο οποίο, κατά τις οικείες διατάξεις, θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης. Η μόνιμη διαμονή αποδεικνύεται με τη διαδικασία που προβλέπεται για τη χορήγηση άδειας διαμονής στους πολίτες τρίτων χωρών. Το ποσό της μειώνεται για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα (40) ετών διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας…».

Κριτήρια

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ν. 4648/2019 (άσκηση εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας) και το άρθρο 2, τίθενται σωρευτικά κριτήρια για την υπαγωγή-εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού, με πρώτο και κυρίαρχο «να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής…».

Και για να γίνει ακόμη πιο απτή η διαφορά για το πόσο χάνουν οι ομογενείς, πολλοί από τους οποίους έζησαν και εργάστηκαν τα περισσότερα χρόνια στην Ελλάδα, ο αναγνώστης μας παραθέτει το προσωπικό του παράδειγμα: Γεννήθηκε το 1960 και μετανάστευσε νόμιμα στον Καναδά το 1978. Επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα το 1987. Δικαιούται πλήρη σύνταξη στα 62 με εργασία 40 χρόνων. Εχει βεβαιωμένα 9 χρόνια ασφάλισης στον Καναδά τα οποία συνυπολογίζονται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σύμφωνα με τις διμερείς συμβάσεις κοινωνικής ασφάλειας Ελλάδας-Καναδά (ν.1318/1983 και ν.2492/1997) καθώς και Ελλάδας-Κεμπέκ (ν.1317/1983, ν.1588/1986 και ν.3476/2006).

Οταν συμπληρώσει, το 2022, τα 62 έτη θα έχει συνολική εργασία 42 χρόνων και ο πραγματικός χρόνος διαμονής στην Ελλάδα θα είναι 62-15=47 έτη. Αλλά αν αφαιρεθούν και τα 9 έτη μόνιμης και νόμιμης διαμονής στον Καναδά, 47-9=38 έτη. Και κατά συνέπεια η εθνική σύνταξη θα μειωθεί κατά 2/40. Ο ίδιος δε παραδέχεται ότι αποτελεί μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις που θα υποστεί τη μικρότερη περικοπή. Αραγε τι γίνεται με τις εκατοντάδες δεκάδες άλλες περιπτώσεις ομογενών που θα έχουν περισσότερα χρόνια διαμονής στο εξωτερικό;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόλις 8 (!) συντάξεις από ιδιώτες
Λιγότερες κι από τα δάχτυλα των δυο χεριών είναι οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές αιτήσεις που ολοκληρώθηκαν από τους ιδιώτες (λογιστές και νομικούς), οι οποίοι διαφημίστηκαν ως σωτήρια λύση για τις μεγάλες...
Μόλις 8 (!) συντάξεις από ιδιώτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πότε ασκείται το δικαίωμα εξαγοράς πλασματικού χρόνου
Με την εγκύκλιο ο υφυπουργός επιχειρεί να καθησυχάσει όλους όσοι φοβούνται ότι, με την ομοιογενοποίηση το 2022 των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο 62ο (με 40ετία) ή στο 67ο έτος ηλικίας, χάνουν τη δυνατότητα...
Πότε ασκείται το δικαίωμα εξαγοράς πλασματικού χρόνου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιδιωτικό μάνατζμεντ στον ΕΦΚΑ
Παρά το ρεκόρ νέων συντάξεων που εκδόθηκαν τον Οκτώβριο, οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης του 2021 έχουν ξεπεράσει τις 169.000 και θα αυξηθούν μέχρι τέλος του έτους, που είναι το τελευταίο έτος ισχύος των...
Ιδιωτικό μάνατζμεντ στον ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι καταβολές της εβδομάδας για επιδόματα και συντάξεις
Η προκαταβολή σύνταξης για τον Δεκέμβριο καθώς και η πληρωμή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ περιλαμβάνεται –μεταξύ άλλων– στον προγραμματισμό των καταβολών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των...
Οι καταβολές της εβδομάδας για επιδόματα και συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φιάσκο στον διαγωνισμό για πιστοποίηση λογιστών και δικηγόρων από τον ΕΦΚΑ
Eπρόκειτο να περάσουν από εξετάσεις για πιστοποίηση από τον ΕΦΚΑ 1.200 λογιστές και δικηγόροι, ώστε να μπορούν να βγάζουν  συντάξεις δικαιούχων, αλλά τέθηκε εκτός λειτουργίας η πλατφόρμα. 
Φιάσκο στον διαγωνισμό για πιστοποίηση λογιστών και δικηγόρων από τον ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κερκόπορτα για ιδιώτες στη διοίκηση του ΕΦΚΑ
Μόνο ένα μικρό δημοσιονομικό θαύμα θα μπορούσε να εγγυηθεί την πληρωμή των εκκρεμών συντάξεων, ακόμη κι αν μπορούσαν να επιταχύνουν την έκδοσή τους οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.
Κερκόπορτα για ιδιώτες στη διοίκηση του ΕΦΚΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας