• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.2°C / 24.2°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 21.9°C
  1 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.0°C / 19.4°C
  0 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 24.4°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.6°C
  0 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 21.8°C
  0 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  0 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.5°C / 23.4°C
  0 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 22.7°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 20.5°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στάση πληρωμών από ΕΣΠΑ καταγγέλλουν οι εργολήπτες

 • A-
 • A+

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για πάγωμα πληρωμών σε δημόσια έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, με τις εργοληπτικές εταιρείες να διαμαρτύρονται έντονα για έλλειψη χρηματοδότησης, τόσο σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη όσο και έργα που έχουν ολοκληρωθεί. Τα προβλήματα πλέον αφορούν και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που υλοποιούν οι περιφέρειες, όπως οι δράσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων.

Το θέμα έφερε πρόσφατα στη Βουλή ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, με σχετική επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Από τους πρώτους που χτύπησαν το καμπανάκι για στάση πληρωμών ήταν ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών με επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης και τον γεν. γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκο, τονίζοντας ότι η κατάσταση γίνεται ασφυκτική και οδηγεί «στην εξόντωση υγιών εργοληπτικών επιχειρήσεων που καλούνται να συνεχίσουν να υλοποιούν έργα χωρίς να πληρώνονται, ενώ την ίδια στιγμή υφίστανται σημαντικότατες αυξήσεις στα υλικά, χωρίς να έχει προσδιορισθεί με ποιόν τρόπο θα αποζημιωθούν γι’ αυτές».

Αντίστοιχα, η Πανελλήνια Ενωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Εργων επεσήμανε ότι «είναι ορατός ο κίνδυνος να οδηγηθούν τα έργα σε διακοπή, υπαιτιότητα της αναθέτουσας αρχής και εν συνεχεία διαλυθούν οι εν λόγω συμβάσεις, με αποτέλεσμα να μην απορροφήσουν οι φορείς τα κονδύλια ΕΣΠΑ».

Αν και οι σύνδεσμοι εργοληπτών έχουν ζητήσει από τις αρχές Νοεμβρίου ενημέρωση και διευκρινίσεις για τις αιτίες της στάσης πληρωμών, δηλώνοντας ότι «επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους», μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει καμία επίσημη ενημέρωση. Ανεπίσημα τους καθησυχάζουν ότι οι πληρωμές θα εκταμιευθούν μέχρι το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του 2021, εν τω μεταξύ ωστόσο το πρόβλημα χρονίζει και επεκτείνεται σε περισσότερες περιφέρειες, και αφορά διαφορετικά είδη δημόσιων έργων.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημόσιων Εργων Μαρία Τσιομπάνου, «οι 9 από τις 13 περιφέρειες έχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές του εργολαβικού ανταλλάγματος των έργων ΕΣΠΑ. Επίσης από τα υπόλοιπα έργα που τρέχει το ελληνικό δημόσιο, όπως το πρόγραμμα “Φιλόδημος”, οι πληρωμές γίνονται με φειδώ, ενώ το πρόβλημα αφορά πλέον συνολικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Αρμόδιες πηγές από την Ενωση Περιφερειών Ελλάδος επιβεβαιώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι το πρόβλημα αφορά τη ροή των χρηματοδοτήσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προς όλες τις περιφέρειες και ότι έχει τεθεί υπ’ όψιν του υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος τους απάντησε ότι προσπαθεί να βρει λύση. Οι ερμηνείες που δίνουν στελέχη της Ενωσης Περιφερειών είναι ότι «πρόκειται μάλλον για τα απόνερα του κορονοϊού και των χρημάτων που δόθηκαν για τη στήριξη της οικονομίας τη διάρκεια των λοκντάουν», χρήματα τα οποία προφανώς έχουν ήδη αφαιρεθεί από αλλού, αφήνοντας τρύπες σε κρίσιμους τομείς.

Αλέξης Χαρίτσης: «Αντιαναπτυξιακό σοκ για την ελληνική οικονομία»

«Εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει τη φαιδρότητα του κυβερνητικού αφηγήματος περί ανάπτυξης. Η ονομαστική ανάκαμψη μετά την περσινή πρωτοφανή καθίζηση δεν αφορά την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας. Η χώρα καθημερινά δοκιμάζεται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και το κύμα της ακρίβειας σε ενέργεια, μεταφορές, πρώτες ύλες και είδη πρώτης ανάγκης. Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, η υποτιθέμενη “φιλο-αναπτυξιακή” κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει αναξιοποίητες για την πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων κρίσιμες ευκαιρίες, όπως αυτή του Ταμείου Ανάπτυξης. Ακόμα χειρότερα, υπονομεύει τα ήδη υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία. Παγώνει τις πληρωμές του ΕΣΠΑ δημιουργώντας έτσι τεράστια προβλήματα ρευστότητας τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία υλοποιεί κρίσιμα έργα υποδομών, αλλά και σε χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν πλέον ζήτημα βιωσιμότητας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το πρωί άρνηση, το βράδυ... τροπολογία
Αφού διέψευσε κατηγορηματικά τις καταγγελίες φορέων για στάση πληρωμών αναδόχων δημοσίων συμβάσεων και έργων ΕΣΠΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε τροπολογία για τη μετάθεση των πληρωμών το...
Το πρωί άρνηση, το βράδυ... τροπολογία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΣΠΑ... στον πάγο
Οι καταγγελίες για πάγωμα πληρωμών αφορούν τόσο έργα υποδομών όσο και προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η αυτοδιοίκηση έχει αναγκαστεί να προχωρήσει ακόμη και σε λύση των συμβάσεων...
ΕΣΠΑ... στον πάγο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διάλογος κωφών στη Βουλή για τη στάση πληρωμών του ΕΣΠΑ στους εργολήπτες
Η κυβέρνηση αρνείται να παραδεχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα, ισχυριζόμενη ότι όλα βαίνουν όχι απλώς καλά, αλλά καλύτερα από ποτέ.
Διάλογος κωφών στη Βουλή για τη στάση πληρωμών του ΕΣΠΑ στους εργολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δαιδαλώδης διαχείριση πόρων 26,7 δισ. ευρώ
Εντονες ήταν οι αντιδράσεις των εργαζομένων στη Μονάδα Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, καθώς το νομοσχέδιο διαιωνίζει προβλήματα μισθολογικών ανισοτήτων.
Δαιδαλώδης διαχείριση πόρων 26,7 δισ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρα... αναξιοκρατίας στο ΕΣΠΑ
Κατά πλειοψηφία, μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ., εγκρίθηκε χθες επί της αρχής στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, ενώ σήμερα συνεχίζεται η δεύτερη ανάγνωση...
Παράθυρα... αναξιοκρατίας στο ΕΣΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οργή για τη στάση πληρωμών από ΕΣΠΑ
Την απειλή να στεγνώσει απολύτως από ρευστό εν όψει Χριστουγέννων βιώνει ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς που σχετίζεται με τα μεγάλα και μικρά τεχνικά έργα από τη στιγμή που η κυβέρνηση επέβαλε «στάση πληρωμών»...
Οργή για τη στάση πληρωμών από ΕΣΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας