• Αθήνα
  Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 15.9°C / 20.1°C
  4 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.8°C / 18.1°C
  5 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.1°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 15.9°C / 19.9°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.3°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 19.8°C
  0 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Θύελλα
  19°C 13.5°C / 18.9°C
  3 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.4°C
  4 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  8 BF
  86%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 14.5°C / 18.3°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Θύελλα με βροχοπτώσεις
  17°C 16.7°C / 18.2°C
  3 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 14.4°C
  4 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.1°C / 18.1°C
  4 BF
  81%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  68%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απλήρωτη εργασία και «χτύπημα» στην ΕΡΓΑΝΗ!

 • A-
 • A+
Με απόφαση Χατζηδάκη εντάσσεται η υπερεργασία στο κανονικό ωράριο και δίνεται η δυνατότητα να εγγράφονται εκπρόθεσμα οι υπερωρίες οδηγών σε φορτηγά, τουριστικά λεωφορεία, υπεραστικά και αστικά ΚΤΕΛ.

Ευθεία μείωση των αποδοχών των εργαζομένων που λάμβαναν προσαύξηση από την υπερεργασία αλλά και πλήρη ελαστικοποίηση του ωραρίου των οδηγών με ταυτόχρονο ξήλωμα των όποιων θετικών στοιχείων έχει το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ επιχειρεί τώρα ο υπουργός Εργασίας. Με μια πρωτοφανή Υπουργική Απόφασή του, σε εφαρμογή του εργασιακού νόμου 4808/2021, παύει οριστικά από τις 29 Νοεμβρίου η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία των εργαζομένων τους που, όπως διευκρινίζει σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου, «ούτως ή άλλως εντασσόταν και εντάσσεται στο νόμιμο ωράριο».

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κι εφόσον εντάσσεται η υπερεργασία στο νόμιμο ωράριο, οι μισθωτοί χάνουν την προσαύξηση και άρα το εισόδημα από την υπερεργασία που τώρα γίνεται και με τον νόμο κανονικά απλήρωτη. Ταυτοχρόνως, για όσους εργαζόμενους διαπιστωθεί ότι δεν είναι δηλωμένες οι υπερωρίες τους στο ΕΡΓΑΝΗ, είναι εύκολο να επικαλεστεί ο εργοδότης τους ότι απλώς... κάνουν την υπερεργασία τους.

Ομως, υπάρχει στην ίδια Υπουργική Απόφαση ακόμη μία ρύθμιση με την οποία από τις 29 Νοεμβρίου οι εργοδότες που απασχολούν οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων και τουριστικών λεωφορείων, καθώς και υπεραστικών και αστικών ΚΤΕΛ, που απασχολούν οδηγούς λεωφορείων, που διέπονται από τους Κανονισμούς (Ε.Κ.) 561/2006 και (Ε.Κ.) 165/2014, δεν υποχρεούνται πλέον να καταχωρίζουν εμπρόθεσμα στο έντυπο Ε4 (συμπληρωματικού ωραρίου) στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

Με τη νέα ρύθμιση Χατζηδάκη μπορεί η καταχώριση των υπερωριών να γίνεται... προοπτικά. Δηλαδή σε διάστημα 15 ημερών μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας. Το ίδιο περιθώριο δίδεται και για την καταχώριση στο έντυπο Ε8 (Αναγγελία νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης) της νόμιμη κατά τη νομοθεσία υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων αυτών.

Παρότι στην εργασία των οδηγών μπορούν να λειτουργήσουν αρκετοί απρόβλεπτοι παράγοντες (καθυστέρηση στα σύνορα, οδικά προβλήματα) που επιβάλλουν και την εκ των υστέρων καταγραφή της υπερωριακής απασχόλησης, εξάγονται δύο σημαντικά συμπεράσματα. Πρώτο, οι ιδιοκτήτες οδηγοί, που επί χρόνια πίεζαν και τον προκάτοχο του κ. Χατζηδάκη, τον Γ. Βρούτση, να καταργήσει την εμπρόθεσμη καταγραφή ωραρίου και υπερωριών, κατήγαγαν νίκην λαμπρά. Θύματα αυτής της οπισθοχώρησης οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οδηγοί.

Δεύτερο και εξίσου σημαντικό: Aλλοιώνεται το νόημα της ΕΡΓΑΝΗΣ που από τη σύστασή της το 2013 είχε ως απαραίτητη προϋπόθεση την εμπρόθεσμη καταγραφή των στοιχείων για προσλήψεις, ωράρια, υπερωρίες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σεβάστηκε τη λογική του πληροφοριακού συστήματος. Δυστυχώς, στέλεχος του ίδιου κόμματος που είχε πρωτοστατήσει ως κυβέρνηση στη δημιουργία του, έρχεται τώρα να προκαλέσει το πρώτο σημαντικό ρήγμα στην αρχιτεκτονική του. Και φαίνεται ότι είμαστε ακόμη στην αρχή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μειώνει εργατικές αμοιβές και προκαλεί ρήγμα στην «Εργάνη» ο Χατζηδάκης
Τελειώνει και την «Εργάνη» ο υπουργός Εργασίας - Με υπουργική απόφαση εντάσσει την υπερεργασία στο κανονικό ωράριο και δίνει τη δυνατότητα να καταγράφονται εκπρόθεσμα οι υπερωρίες των οδηγών φορτηγών,...
Μειώνει εργατικές αμοιβές και προκαλεί ρήγμα στην «Εργάνη» ο Χατζηδάκης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπερ-θετικός Απρίλης στην απασχόληση
Tην υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση ισοζυγίου προσλήψεων-απολύσεων από το 2001 μέχρι σήμερα κατέγραψε το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη...
Υπερ-θετικός Απρίλης στην απασχόληση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από ήρωες της καραντίνας... παραβάτες στην ΕΡΓΑΝΗ
Στην πλάτη του προσωπικού των επιχειρήσεων μεταφέρεται η ευθύνη του εργοδότη για την υγεία και την ασφάλεια ● Aναπάντητο το ερώτημα του σωματείου εργαζομένων εάν επιβλήθηκαν πρόστιμα και στην επιχείρηση.
Από ήρωες της καραντίνας... παραβάτες στην ΕΡΓΑΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτρονικός χάρτης για την απασχόληση
Ενα σύγχρονο εργαλείο με πολλαπλά οφέλη και ο συστημικός φόβος για την αξιοποίησή του • Σκέψεις με αφορμή μια εκδήλωση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού που εποπτεύεται από το υπουργείο...
Ηλεκτρονικός χάρτης για την απασχόληση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χαρίζουν μία ώρα απλήρωτης εργασίας στους εργοδότες»
Εντονες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για την απόφαση Χατζηδάκη να μη δηλώνεται η υπερεργασία στην «Εργάνη» ● Κλείνει το μάτι σε εργοδότες να μην πληρώνουν την υπερεργασία.
«Χαρίζουν μία ώρα απλήρωτης εργασίας στους εργοδότες»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις 16 Νοεμβρίου οι βεβαιώσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές των εποχικών εργαζομένων
Πρόκειται για περίπου 130.000 εργαζόμενους που υπέβαλαν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις στο πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού κατά το 2020.
Στις 16 Νοεμβρίου οι βεβαιώσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές των εποχικών εργαζομένων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας