• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.4°C / 17.4°C
  4 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 13.3°C
  7 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.2°C / 16.0°C
  6 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  4 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.0°C / 11.5°C
  3 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 7.9°C
  5 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.8°C
  6 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.0°C / 16.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.4°C
  4 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  7 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.4°C / 11.9°C
  4 BF
  50%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 9.5°C / 15.5°C
  3 BF
  53%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  6 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 17.7°C
  2 BF
  78%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 14.9°C
  4 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 12.2°C
  5 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  69%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χαλαρή η ατζέντα του ΤΑΙΠΕΔ το 2022

 • A-
 • A+
Το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου και ξεκινά ο διαγωνισμός για Αττική Οδό ● Ασαφείς προθέσεις για ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και αποθήκη αερίου Καβάλας.

Με την ολοκλήρωση του κύκλου του «σκληρού πυρήνα» των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων, μετά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και τη συρρίκνωση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ, το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ «ελαφραίνει» θεαματικά και το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων χαλαρώνει αισθητά. Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης που ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα το ΚΥΣΟΙΠ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής), με εξαίρεση το κλείσιμο της πώλησης του ακινήτου στην Αφάντου Ρόδου, μέχρι το τέλος του έτους δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί άλλη ιδιωτικοποίηση. Το 2022 είναι μεν πυκνό σε ανάλογες πωλήσεις δημόσιας περιουσίας, αλλά με αλλαγές προθεσμιών σε σχέση με το περσινό επιχειρησιακό σχέδιο.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης ή παραχώρησης των περιφερειακών λιμανιών μετατίθεται για το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε μεγάλη απόσταση από την πρώτη φάση των αντίστοιχων διαγωνισμών, που προκηρύχθηκαν πριν από περισσότερο από έναν χρόνο. Συγκεκριμένα, η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης (4 υποψήφιοι για το 67%) μετατίθεται στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Το ίδιο ισχύει για το λιμάνι Καβάλας (4 υποψήφιοι για την υποπαραχώρηση) και την Ηγουμενίτσα (7 υποψήφιοι για το 67%). Για το λιμάνι του Ηρακλείου, στο οποίο πωλείται το 67% και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον 9 επενδυτικών σχημάτων, εκκρεμεί η προεπιλογή υποψηφίων, ενώ η υποβολή δεσμευτικών προσφορών πάει το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Ασαφής είναι η εικόνα για τον παγωμένο από αρχές 2020 διαγωνισμό πώλησης του 30% του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών (άλλο ένα 25% κατέχει το υπερταμείο), στον οποίο είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 9 σχήματα. Καθώς έχουν μεσολαβήσει η πανδημία και η περσινή βουτιά στα έσοδα του «Ελ. Βενιζέλος», το ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται να αποφασίσει μέχρι το τέλος του έτους πότε θα προχωρήσει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Από το «καλάθι» των μαρινών που είναι προς πώληση, η Καλαμαριά, που τη διεκδικούν 6 σχήματα, περιμένει δεσμευτικές προσφορές μέχρι 24/2/2022, ενώ το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους δρομολογούνται διαγωνισμοί για τις μαρίνες Πύλου, Κέρκυρας (Megayacht) και Λευκίμμης. Για τις υπόλοιπες 17 μαρίνες που είναι στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα.

Για την 35ετή παραχώρηση της Εγνατίας στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Aegis εκκρεμεί η έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Για τα ΕΛΠΕ, των οποίων ο διαγωνισμός πώλησης του 50,1% από κοινού με την Paneuropean του ομίλου Λάτση κηρύχθηκε άγονος, αλλά και εν τέλει περιττός μετά τη διά νόμου συρρίκνωση της εκπροσώπησης του Δημοσίου στο Δ.Σ., το επιχειρησιακό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ (που έχει το 35,5%) αναφέρει απλώς ότι «εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης». Η ίδια ασάφεια διατηρείται για την τύχη των εταιρειών ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Στις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις μένουν δύο γκρίζες ζώνες, εφόσον η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas περιμένει απλώς την έγκριση του Ελεγκτικού: αφ’ ενός η ΔΕΠΑ Εμπορίας (πώληση του 65%) περιμένει το ξεπάγωμα της διαγωνιστικής διαδικασίας μέχρι το τέλος του έτους, αφ’ ετέρου η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, εφόσον επιλυθούν ρυθμιστικές διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης, ΡΑΕ και ΔΕΣΦΑ, μπορεί να ανοίξει για δεσμευτικές προσφορές μέχρι τον προσεχή Ιούνιο. Σε κάθε περίπτωση η τύχη αυτών των πολύτιμων υποδομών επηρεάζεται καθοριστικά από τις απρόβλεπτες εξελίξεις στις διεθνείς τιμές αερίου.

Τέλος, για την Αττική Οδό το ΤΑΙΠΕΔ προγραμματίζει έναρξη του διαγωνισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2022, αφού όμως καθορίσει μέχρι το τέλος του έτους την «περίμετρο του διαγωνισμού», δηλαδή τη διάρκεια και το περιεχόμενο της παραχώρησης, μετά τη λήξη της τρέχουσας το 2023, έπειτα από 28 χρυσοφόρα χρόνια για τον νυν παραχωρησιούχο (κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η CVC το βαρύ «χαρτί» της ιδιωτικοποίησης
Συμφωνία απόκτησης του 10% της ΔΕΗ μέσω της αύξησης κεφαλαίου με την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό. Ερωτήματα για το τι θα κοστίσει στο Δημόσιο η συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου για να διατηρηθεί το...
Η CVC το βαρύ «χαρτί» της ιδιωτικοποίησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς ιδιωτικοποίηση τα χιονοδρομικά Βασιλίτσας και Σελίου
Αιφνιδιαστικά, με τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα, ανατίθεται στο ΤΑΙΠΕΔ η διενέργεια διαγωνισμών για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων των δύο εθνικών κέντρων που υπάγονται στη γ.γ. Αθλητισμού και...
Προς ιδιωτικοποίηση τα χιονοδρομικά Βασιλίτσας και Σελίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμερικανική υπόθεση το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Με δύο αμερικανικές συμμετοχές περνάει στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός πώλησης του 67% του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, γεγονός που μόνον έκπληξη δεν προκαλεί, με δεδομένη τη νέα γεωπολιτική διάσταση που...
Αμερικανική υπόθεση το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑΙΠΕΔ: αλλού γκάζια, αλλού φρένα στις ιδιωτικοποιήσεις
Eίκοσι έξι «φιλέτα» της δημόσιας περιουσίας και ακίνητα περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ που εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής...
ΤΑΙΠΕΔ: αλλού γκάζια, αλλού φρένα στις ιδιωτικοποιήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας