• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 5.2°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.8°C / 3.6°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.0°C
  2 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / 0.9°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  0 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.0°C / 2.4°C
  1 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.7°C / -1.6°C
  0 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 6.2°C
  1 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.7°C / 7.7°C
  6 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 2.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.1°C
  5 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  5 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.9°C / 6.9°C
  0 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 0.5°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.5°C / 0.6°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 5.8°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.9°C / 5.4°C
  3 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.3°C / 1.0°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.3°C / 3.7°C
  1 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  45%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στουρνάρας στους servicers: «Τηρήστε τη δεοντολογία»

 • A-
 • A+

Το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ένωσης των εταιρειών διαχείρισης δανείων (servicers) επέλεξε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, για να τους απευθύνει αυστηρές συστάσεις ώστε να δώσουν αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις στους δανειολήπτες.

Απευθυνόμενος στις 25 εταιρείες του κλάδου οι οποίες διαχειρίζονται προβληματικά δάνεια ονομαστικής αξίας 67 δισ. ευρώ που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων παραμένει και δεν εξαφανίζεται μέσω της μεταφοράς τους από τους ισολογισμούς των τραπεζών στις εταιρείες διαχείρισης (servicers). Οπως είπε, η ΤτΕ λαμβάνει μεγάλο αριθμό καταγγελιών από ιδιώτες και επιχειρήσεις αναφορικά τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι servicers και ζήτησε την ουσιαστική τήρηση του πρόσφατα αναθεωρημένου Κώδικα Δεοντολογίας.

Η έμμεση κριτική του διοικητή προς τον κλάδο που είναι νέος και αποτελεί τον τρίτο πυλώνα χρηματοπιστωτικού κλάδου ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, καθώς προφανώς υπάρχουν παράπονα και καταγγελίες οφειλετών. Ετσι αναμένονται με ενδιαφέρον οι πρωτοβουλίες της ΤτΕ που έχει αναλάβει την εποπτεία του κλάδου, στον οποίο περνάνε ολοένα και περισσότερα προβληματικά χαρτοφυλάκια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης των Servicers (ΕΕΔΑΠΔ), Τάσο Πανούση, η αναδιάρθρωση του δανεισμού ώστε να καταστεί βιώσιμος και εξυπηρετήσιμος αποτελεί προτεραιότητα και η αναγκαστική εκτέλεση είναι η ύστατη επιλογή.

Ετσι μόνο για το 2020-2021 οι servicers έχουν προχωρήσει σε αναδιαρθρώσει δανείων ύψους άνω των 4,7 δισ. ευρώ προσφέροντας λύσεις που περιλαμβάνουν στην πλειονότητά τους και άφεση χρέους («κούρεμα»), ενώ την ίδια περίοδο ρυθμίστηκαν δάνεια ύψους 3,8 δισ. ευρώ τα οποία παραμένουν στις τράπεζες και δεν έχουν μεταβιβαστεί σε τρίτους επενδυτές.

Σύμφωνα με την 5η Εκθεση Προόδου Αντιμετώπισης του Ιδιωτικού Χρέους, που έδωσε πριν από μερικές μέρες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από τον Ιούλιο 2019 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 έχουν ρυθμίσει 563.823 δάνεια συνολικού ύψους 32,02 δισ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να αφορά στεγαστικά καθώς ρυθμίστηκαν 199.344 δάνεια ονομαστικής αξίας 13.644.546.

Ενδιαφέρον εξάλλου έχουν τα στοιχεία που αφορούν τη ρύθμιση δανείων που έγιναν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ομόρρυθμες εταιρείες (Ν. 4469/2017). Μέχρι τις 30 Απριλίου 2020, όταν και έληξε η περίοδος υποβολής αιτήσεων, υποβλήθηκαν 7.224 αιτήσεις (3.364 επιχειρήσεις, 3.362 ελεύθεροι επαγγελματίες και 398 αγρότες). Μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκαν 2.296 (31,7%) αιτήσεις και οι δανειολήπτες ρύθμισαν χρέη τους.

Αναλυτικότερα:

● 520 επιχειρήσεις και ομόρρυθμοι εταίροι ρύθμισαν οφειλές προς όλους τους πιστωτές.

● 1.535 ελεύθεροι επαγγελματίες ρύθμισαν οφειλές προς το Δημόσιο.

● 241 αγρότες ρύθμισαν οφειλές προς το Δημόσιο και την πρώην Αγροτική Τράπεζα - PQH, τον Ενιαίο Ειδικό Εκκαθαριστή 17 ιδρυμάτων που εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι η PQH αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες το πωλητήριο του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη», το οποίο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) όλων των κατηγοριών ύψους 5 δισ. ευρώ και για το οποίο αναμένεται να κονταροχτυπηθούν οι μεγάλοι servicers. Θα είναι το δεύτερο χαρτοφυλάκιο μετά το «Αίολος», που περιελάμβανε «κόκκινα» δάνεια λιανικής και μικρών επιχειρηματιών χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,4 δισ. ευρώ, το οποίο μεταβιβάστηκε στην Intrum τον Μάιο του 2020.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπανάκι ΤτΕ για αύξηση του πιστωτικού κινδύνου στις τράπεζες
Στην έκθεσή της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα η Τράπεζα της Ελλάδος εκφράζει φόβο νέου κύματος αθέτησης πληρωμών εξαιτίας της οριστικής απόσυρσης των μέτρων στήριξης των δανειοληπτών.
Καμπανάκι ΤτΕ για αύξηση του πιστωτικού κινδύνου στις τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμήχανες απαντήσεις για την Πειραιώς
Με τη διευκρίνιση ότι οριστικές αποφάσεις για τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου δεν έχουν ληφθεί, διαφαίνεται η προσπάθεια κυβέρνησης και διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να ρίξουν τους τόνους.
Αμήχανες απαντήσεις για την Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις καλένδες της... αξιολόγησης η πρόταση της ΤτΕ για «κακή τράπεζα»
Κυβέρνηση, τράπεζες και servicers συμφωνούν ότι η πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για δημιουργία «κακής τράπεζας» μπορεί να περιμένει και προτεραιότητα είναι η επέκταση του «Ηρακλή».
Στις καλένδες της... αξιολόγησης η πρόταση της ΤτΕ για «κακή τράπεζα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε «συμπληρωματικές λύσεις» επιμένει ο Γ. Στουρνάρας
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ Οκτώ άξονες της πρότασης για τη δημιουργία «κακής τράπεζας», δίπλα στα σχέδια «Ηρακλής» • Αυξήθηκε η δανειοδότηση κυρίως προς τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Σε «συμπληρωματικές λύσεις» επιμένει ο Γ. Στουρνάρας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο Μαξίμου η πρόταση Στουρνάρα για bad bank
Η αναλυτική πρόταση της Τραπέζης της Ελλάδας για τη δημιουργία μιας bad bank- κατά τα πρότυπα των εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού-, που θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση «κόκκινων» δανείων ύψους 45 δισ....
Στο Μαξίμου η πρόταση Στουρνάρα για bad bank
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στουρνάρας καθησυχάζει τραπεζίτες
Ο διοικητής της ΤτΕ αμφισβητεί τη μελέτη της Deloitte για λογαριασμό της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών περί δημιουργίας «κόκκινων» δανείων 9,8 δισ. από τον νέο Πτωχευτικό και προαναγγέλλει αλλαγές στον κώδικα.
Στουρνάρας καθησυχάζει τραπεζίτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας