• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.2°C / 4.0°C
  0 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.2°C / 3.6°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 7.9°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 0.2°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.4°C / 3.0°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.2°C / -2.1°C
  3 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.1°C / 5.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 8.1°C
  6 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C -3.1°C / 2.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 7.3°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  6 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  6 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.5°C / -1.5°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -2.2°C / 1.2°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 9.3°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.5°C / 4.2°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.6°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.3°C / 3.7°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σκιές χειραγώγησης στο Target Model

 • A-
 • A+
Οι καταγγελίες της ΕΒΙΚΕΝ και ο ρόλος της ΔΕΗ ● Τις κυβερνητικές ευθύνες στις ανατιμήσεις ρεύματος και στην «ουρανοκατέβατη κερδοσκοπία» στην αγορά υπογραμμίζουν με ερώτησή τους 44 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ.

Τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις συνεχείς ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια αναδεικνύουν με ερώτησή τους 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταλογίζοντάς της απουσία βούλησης να ασκήσει έλεγχο και ρύθμιση στην αγορά, αλλά και να προχωρήσει σε μέτρα αντιστάθμισης από τις μεταβολές στις τιμές.

Παρά το αφήγημα των κυβερνητικών ότι οι αυξήσεις έρχονται εισαγόμενες και εκείνοι τρέχουν να λάβουν μέτρα στήριξης, η ερώτηση των βουλευτών που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, επισημαίνει κινήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν, ανατρέχοντας και στα όσα συνέβησαν όταν ξεκίνησε, πριν από έναν χρόνο, να εφαρμόζεται το περίφημο Target Model (Μοντέλο Στόχου).

Το μοντέλο αυτό, δηλαδή ο νέος τρόπος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 και συνοδεύτηκε από τεράστιες ανατιμήσεις που προκάλεσαν την αντίδραση του τότε αρμόδιου υπουργού Κ. Χατζηδάκη. Οπως αναφέρουν, την πέμπτη εβδομάδα το κόστος στην Αγορά Εξισορρόπησης ανέβηκε από τα 19,74 ευρώ/μεγαβατώρα στα 41,79 (!) και την αμέσως επόμενη έπεσε στα 8,48 ευρώ. «Αυτή η εκτίναξη προσέφερε αδικαιολόγητα κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στους καθετοποιημένους παραγωγούς», δηλαδή σε όσους παράγουν αλλά και πωλούν ρεύμα, καθώς εκείνοι δίνουν ή αφαιρούν ενέργεια για να εξισορροπεί το σύστημα και αμείβονται σχετικά.

Οι βουλευτές θυμίζουν ότι τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα αναδεικνύεται συνεχώς πρωταθλήτρια ακρίβειας στην Ευρώπη στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα ελέγχων για το κατά πόσο οι τιμές αυτές είναι εύλογες, σε σχέση με το πραγματικό κόστος των παραγωγών και βάσει των συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου που είχαν συνάψει.

Επικαλούνται τις δημόσιες καταγγελίες της ένωσης των ενεργοβόρων βιομηχανιών (ΕΒΙΚΕΝ) για «χειραγώγηση και ολιγοπώλιο», στις οποίες προστίθενται πλέον στοιχεία για 39% «ουρανοκατέβατα κέρδη» παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, στο δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2021, όπως παρουσίασε ο καθηγητής του ΕΜΠ, Π. Κάπρος, σε πρόσφατο ενεργειακό συνέδριο.

Ο κ. Κάπρος ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα της εγχώριας αγοράς είναι ότι μετακυλίει πλήρως τις αυξήσεις στις τιμές χονδρικής στη λιανική, καθώς δεν διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς αντιστάθμισης κινδύνου (εργαλεία hedging), όπως είναι για παράδειγμα τα διμερή και τα προθεσμιακά συμβόλαια. Ομως στην Ελλάδα δεν διατίθενται προς συναλλαγή Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης με συνέπεια η αγορά να είναι πλήρως εκτεθειμένη στις πολύ υψηλότερες στην παρούσα συγκυρία χρηματιστηριακές τιμές. Οπως αναφέρουν, στις πλέον εδραιωμένες αγορές της Ευρώπης, μόνον ένα μικρό ποσοστό 15-20% είναι εκτεθειμένο στις χρηματιστηριακές τιμές και το υπόλοιπο 80-85% αφορά προσυμφωνημένες πωλήσεις σε σταθερές τιμές εκτός των αγορών χρηματιστηρίου επόμενης ημέρας ή άλλου μικρότερου χρόνου.

Οι 44 βουλευτές ρωτούν, μεταξύ άλλων, τα υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης εάν έχουν ερευνήσει τις καταγγελίες για ολιγοπωλιακή συμπεριφορά και χειραγώγηση τιμών, καθώς και τον ρόλο της ΔΕΗ σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές και πού έχουν καταλήξει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαράτσια με το... καλή χρονιά
Σημαντικές πρόσθετες χρεώσεις από το 2022 στην τιμή του ρεύματος, στα διόδια και στα δημοτικά τέλη ● Επιβολή περιβαλλοντικής εισφοράς στα πλαστικά και χάρτινα κυπελλάκια για ποτά και στα δοχεία τροφίμων.
Χαράτσια με το... καλή χρονιά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνική πρωτιά στο ακριβό ρεύμα
Μπροστά στην γκιλοτίνα των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος σύρονται καθημερινά όλο και περισσότεροι καταναλωτές καθώς η Ελλάδα διεκδικεί και επίσημα το πρωτάθλημα ακρίβειας για ολόκληρο το 2021.
Ελληνική πρωτιά στο ακριβό ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θα νοσταλγήσουν τον... λιγνίτη
Ανοίγει ο δρόμος για πλήθος επενδυτικών πρότζεκτ, με παρεκκλίσεις από περιβαλλοντικούς περιορισμούς. Η επιλογή και η αξιολόγηση θα γίνονται από επιτροπές που θα ορίζονται με υπουργική απόφαση, χωρίς συμμετοχή...
Θα νοσταλγήσουν τον... λιγνίτη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτροπληξία στους καταναλωτές
Οι τιμές χονδρικής σπάζουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και διαμορφώνονται σήμερα στην Ελλάδα κατά μέσον όρο στα 281,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 50 ευρώ στις αρχές του 2021.
Ηλεκτροπληξία στους καταναλωτές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι... φωτοδότες μάς κρατούν στο σκοτάδι
Πουλάνε φως, αλλά προτιμούν το... σκοτάδι όταν πρόκειται για τους κανόνες της αγοράς και μάλιστα εκείνους που αφορούν άμεσα τους πελάτες τους και το πώς προκύπτουν οι λογαριασμοί που εκείνοι πληρώνουν.
Οι... φωτοδότες μάς κρατούν στο σκοτάδι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας