• Αθήνα
  Ψιχάλες
  17°C 15.6°C / 18.0°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 13.3°C
  4 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 14.3°C
  2 BF
  93%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.3°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 9.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 11.0°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.2°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.5°C
  2 BF
  88%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.3°C / 18.2°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  4 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 13.4°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταγγελίες και μηνύσεις στον Πρίνο

 • A-
 • A+
Επιχείρηση κατασυκοφάντησης και εκφοβισμού καταλογίζει στην Energean το σωματείο των εργαζομένων, ενώ η εταιρεία καταλογίζει παράνομες ενέργειες και παρεμβαίνει με τουλάχιστον ασυνήθιστο τρόπο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Στα άκρα έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις της διοίκησης της Energean, που μεταξύ άλλων διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις του Πρίνου, και του σωματείου των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας, το οποίο καταγγέλλει την εταιρεία ότι «η περιβόητη αναδιάρθρωση της εταιρείας δεν είναι τίποτε άλλο παρά η διάλυση του σωματείου».

Την περασμένη Τρίτη η εταιρεία έκανε γνωστό ότι κατέθεσε μηνύσεις εναντίον τεσσάρων εργαζομένων για «παραβίαση των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου», από τους οποίους δύο απολύθηκαν ενώ εναντίον άλλων δύο, που είναι μέλη της διοίκησης του σωματείου, έχει ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία.

Το σωματείο των εργαζομένων εδώ και καιρό έχει καταγγείλει σχέδιο «εργολαβοποίησης» των εργασιακών σχέσεων στον Πρίνο, το οποίο επιχειρεί να το αντιμετωπίσει με τήρηση των όρων ασφαλείας στη λειτουργία των εγκαταστάσεων, τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους όσο και για την περιοχή της Καβάλας. Η εταιρεία, με ανακοίνωσή της, καταλογίζει στο σωματείο ότι με την πρακτική του εμπόδισε να προχωρήσει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που πρόσφερε στους εργαζόμενους, αλλά και «σε τέσσερις νέους εργαζόμενους να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της πρόσληψής τους», δηλαδή την αντικατάσταση μονίμων εργαζόμενων με εργολαβικό προσωπικό.

Το σωματείο των εργαζομένων, σχολιάζοντας τη σχετική ανακοίνωση, κατήγγειλε την άνευ προηγουμένου παραγωγή λάσπης, την κατασυκοφάντηση των εργαζομένων και την επινόηση ενεργειών ακόμη και εις βάρος εργαζομένων που βρίσκονταν σε κανονική άδεια, στους οποίος αποδίδει ποινικά αδικήματα για να δικαιολογήσει τις εκφοβιστικές απολύσεις της. «Ξεκαθαρίζουμε στην Energean ότι οι μέθοδοι και οι πρακτικές της γειτονικής Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων δεν ταιριάζουν στην περίπτωσή μας... Τα πετρέλαια άνοιξαν για να παράγουν, για να δουλεύει η οικονομική αλυσίδα της περιοχής και αυτό δεν μπορεί κανένας να το διακόψει» τονίζει η ανακοίνωση του σωματείου «Το Βαρέλι».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας, που καταλογίζει στην Energean σκοταδιστικές πρακτικές, ενώ επιστολή αλληλεγγύης στους εργαζόμενους των Πετρελαίων Καβάλας έστειλε και το Περιφερειακό Δίκτυο Συνδικάτων Ενέργειας - RETUN SEE, το οποίο εκπροσωπεί τους Εργαζόμενους στην Ενέργεια στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, η διευθύνουσα σύμβουλος της Energean για την Ελλάδα Κατερίνα Σάρδη, που έχει προ δύο μηνών αναλάβει τη θέση, την περασμένη Δευτέρα έστειλε επιστολή στους βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μουλκιώτη, Αρβανιτίδη και Σκανδαλίδη που κατέθεσαν ερώτηση για τις εξελίξεις στον Πρίνο, προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος – Ενέργειας. Στη -μάλλον ασυνήθιστη ως πρακτική και παράδοξη έναντι της κοινοβουλευτικής διαδικασίας– επιστολή, η κ. Σάρδη επισημαίνει ότι η Energean «θα περίμενε κάποια επικοινωνία για ενημέρωση από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. πριν την κατάθεση ερώτησης, η οποία ουσιαστικά υιοθετεί τις θέσεις ενός Σωματείου το οποίο παρανομεί εδώ και τρεις μήνες σε βάρος του νόμιμου διαχειριστή των εγκαταστάσεων».

Εν τω μεταξύ, η Energean που μαζί με τα ΕΛ.ΠΕ. είχε αναλάβει τις έρευνες υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο οικόπεδο του Δυτικού Πατραϊκού, περιοχή που είχε χαρακτηριστεί ως νέος Πρίνος ως προς τις ποσότητες πετρελαίου που θα μπορούσε να αποδώσει, ενημέρωσε την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ότι εγκαταλείπει το οικόπεδο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αναμέτρηση ασφαλείας» στην Καβάλα
Εξώδικο των εργαζομένων στην Energean, που επιμένει στην αντικατάσταση 11 εργαζομένων, οι οποίοι φεύγουν με εθελουσία, με 4 ανειδίκευτους και ανεκπαίδευτους εργαζόμενους ● Για κίνδυνο ατυχήματος προειδοποιεί...
«Αναμέτρηση ασφαλείας» στην Καβάλα
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας»: «Να πάρει θέση η κυβέρνηση»
Λήγει σήμερα το τελεσίγραφο που είχε θέσει η διοίκηση της Energean στους περίπου 200 εν επισχέσει εργαζόμενους, επομένως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η εταιρεία να προχωρήσει σε νέες απολύσεις.
Εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας»: «Να πάρει θέση η κυβέρνηση»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρωτοχρονιάτικος «πόλεμος» εξωδίκων στα Πετρέλαια Καβάλας
Σε επίσχεση εργασίας από 1/1/2022 σχεδόν 200 εργαζόμενοι μέχρι η εταιρεία να εγγυηθεί την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Με «οικειοθελείς αποχωρήσεις» προειδοποιεί η εταιρεία.
Πρωτοχρονιάτικος «πόλεμος» εξωδίκων στα Πετρέλαια Καβάλας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξώδικο εργαζομένων στην Kavala Oil εναντίον εξωφρενικού ψεύδους της αστυνομίας
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, πέρα από άλλα ψευδή και συκοφαντικά που περιέχει η ανακοίνωση της αστυνομίας, εστιάζει στον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι στη διάρκεια των επεισοδίων έγινε σκοπούμενη διαρροή...
Εξώδικο εργαζομένων στην Kavala Oil εναντίον εξωφρενικού ψεύδους της αστυνομίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να σκοτωθούμε»
Εξηγήσεις και στοιχεία για τους όρους ασφαλείας στην εργασία έχει ζητήσει η Επιθεώρηση Εργασίας από τα Πετρέλαια Καβάλας, για τη λειτουργία της πλατφόρμας του Πρίνου.
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να σκοτωθούμε»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ελληνικός γρίφος των υδρογονανθράκων
Οι εξελίξεις που σηματοδοτούν τη σταδιακή εγκατάλειψη της ενεργειακής στρατηγικής δεκαετιών, τα ερωτήματα για την τύχη των χερσαίων και θαλάσσιων «οικοπέδων» εξόρυξης και οι αντιφάσεις της κυβερνητικής...
Ο ελληνικός γρίφος των υδρογονανθράκων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας