• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 24.5°C
  1 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 24.2°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.7°C / 22.1°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.9°C / 17.2°C
  1 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.0°C / 22.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 18.4°C
  1 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 25.5°C
  0 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 22.5°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 23.6°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 23.9°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  76%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν είμαστε “αναλώσιμοι”»

 • A-
 • A+
Την απουσία ελέγχων για τις συνθήκες εργασίας στα γυρίσματα επισημαίνουν τα σωματεία ● Οργιάζουν οι φήμες για εργατικά ατυχήματα σε κινηματογραφική παραγωγή που κάνει χρήση της έκπτωσης του 40%, ενώ το ΣΕΠΕ και το υπ. Εργασίας σιωπούν - την παρέμβασή τους ζητούν ΓΣΕΕ, ΠΟΘΑ και άλλοι φορείς του χώρου.

Τον κίνδυνο να μετατραπεί σε μπούμερανγκ ένα θετικό χρηματοδοτικό εργαλείο όπως το cash rebate, που θεσπίστηκε το 2017 και δίνει τη δυνατότητα σε παραγωγούς κινηματογραφικών ταινιών να λαμβάνουν επιστροφή 40% σε μετρητά -επί του ποσού των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούνται στην ελληνική επικράτεια-, αντί αυτό να συμβάλει στην ανάπτυξη ασφαλών θέσεων εργασίας ενέχει η απουσία ελέγχων για τις συνθήκες εργασίας στα γυρίσματα.

Το θέμα ανέκυψε από τις πληροφορίες για τρία εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων το ένα πολύ σοβαρό, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια γυρισμάτων ταινίας που συνεχίζονται κανονικά στη Θεσσαλονίκη και ενώ η κινηματογραφική πιάτσα συζητούσε ανοιχτά εδώ και καιρό για απίστευτα χαμηλά ημερομίσθια και συνθήκες εργασίας «βαλκανικού τύπου».

Η ομίχλη συνεχίζει να καλύπτει το τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια γυρισμάτων ταινίας από την εταιρεία παραγωγής «Nu Boyana» με έδρα τη Βουλγαρία, ενώ η παρατεταμένη σιωπή του υπουργείου Εργασίας, το οποίο διατηρεί ακόμη -έστω και τυπικά- την ευθύνη του καταταλαιπωρημένου Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σχολιάστηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Με το ΣΕΠΕ να παραμένει μετέωρο και προσηλωμένο, σύμφωνα με τις διοικητικές εντολές, στον έλεγχο των ανεμβολίαστων εργαζομένων, ο κίνδυνος να μετατραπεί το cash rebate σε μέσο δυσφήμησης και αποφυγής της χώρας από μεγάλες παραγωγές κι όχι σε εργαλείο εισόδου τους, όπως ήταν η αρχική του σύλληψη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που το θέσπισε, είναι πιθανός.

Αλλωστε τα ερωτήματα για την απουσία των ελέγχων, και ειδικότερα για το εάν και πώς εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία, τέθηκαν δημοσίως με ταυτόχρονη παρέμβαση από τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ ανάλογη παρέμβαση έκανε και ένας εργοδοτικός φορέας στον τομέα του θεάματος.

Ειδικότερα μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε η εταιρεία παραγωγής διέψευσε μεν με λιτή ανακοίνωση ότι υπήρξαν εργατικά ατυχήματα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Αναλώσιμοι 4», ωστόσο δεν πείθει.

Αποκαλύψεις

Προηγήθηκε σχετικό ρεπορτάζ-αποκάλυψη του τηλεοπτικού σταθμού Mega αλλά και επιβεβαίωση από την ΕΛ.ΑΣ. εργατικού ατυχήματος που συνέβη στις 11 Οκτωβρίου στην περιοχή της Θέρμης με συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό 58χρονου άντρα. Κατόπιν τούτων η Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤΟΤ), που δεν πείθεται, ζητεί απαντήσεις στα εξής ερωτήματα;

■ Υπάρχει υπεύθυνος ασφαλείας, όπως ορίζει η ελληνική νομοθεσία, στο γύρισμα και στην προετοιμασία των γυρισμάτων;

■ Eργάζεται το συνεργείο σύμφωνα με το ωράριο της ελληνικής εργατικής νομοθεσίας κι αν όχι, πόσες ώρες την ημέρα διαρκούν τα γυρίσματα και η προετοιμασία και βάσει ποιου νόμου;

■ Δεδομένου ότι δεν δουλεύει ούτε ένας Ελληνας τεχνικός στη συγκεκριμένη παραγωγή, οι τεχνικοί από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες που εργάζονται στο κινηματογραφικό συνεργείο είναι επαγγελματίες;

■ Ποιο είναι το ύψος του προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί στο Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας για να πάρουν cash rebate από τους Ελληνες φορολογούμενους. «Το δυστύχημα που σίγουρα τελέστηκε εδώ είναι ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να εξακριβώσουμε αν όντως υπήρξε εργατικό ατύχημα, καθότι οι αλλαγές που επέφερε η τροποποίηση του άρθρου 69, παρ. 3 του ν.4487, που δίνει τη δυνατότητα και ενθαρρύνει παραγωγούς να προσλαμβάνουν ξένα συνεργεία και να λαμβάνουν επιστροφή 40% στο κόστος αυτό, δημιουργούν συνθήκες αδιαφάνειας» προδικάζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων.

«Δεν είμαστε “αναλώσιμοι”. Να διερευνηθεί αμέσως η υπόθεση με τα εργατικά ατυχήματα στην ομώνυμη ταινία» ζήτησε η ΓΣΕΕ, καλώντας το υπουργείο Εργασίας να διαπιστώσει εάν ισχύουν οι πληροφορίες για εργατικά ατυχήματα κι αν η διάψευση από την εταιρεία παραγωγής ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

«Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν τους εργαζόμενους της χώρας μας και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση κανόνων ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας» επισημαίνουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ζητώντας από το ΣΕΠΕ να συστηματοποιήσει τους ελέγχους στα σημεία των γυρισμάτων, ώστε να διερευνήσει την ασφάλεια των χώρων εργασίας, την επάρκεια των μέσων προστασίας καθώς και πιθανές ευθύνες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το λίπασμα και οι καρποί μιας νίκης
Ανατράπηκε η απόφαση του υπουργείου Εργασίας που προσπάθησε να νομιμοποιήσει μαζικές απολύσεις στα Λιπάσματα Καβάλας ● Η δικαστική δικαίωση των εργαζομένων και το κόλπο με τις παρένθετες εταιρείες.
Το λίπασμα και οι καρποί μιας νίκης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το υπουργείο Εργασίας «καταργεί» την κλαδική συλλογική σύμβαση στον επισιτισμό!
Απαράδεκτη επέμβαση με «ερμηνευτική εγκύκλιο» που επιχειρεί να ακυρώσει τις δεσμεύσεις για το ωράριο και τις ημέρες εργασίας ● Μόνο τα πολιτικά δικαστήρια έχουν αρμοδιότητα ερμηνείας των ΣΣΕ ● Οξείες...
Το υπουργείο Εργασίας «καταργεί» την κλαδική συλλογική σύμβαση στον επισιτισμό!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εργοδοτικές αρρυθμίες από την ψηφιακή κάρτα
Συστάσεις μετά τις καταγγελίες των συλλόγων για φαινόμενα ψευδούς καταγραφής του χρόνου εργασίας ● Ποια προβλήματα έχει καταγράψει η ΟΤΟΕ ● Περίπου το 80% των εργαζομένων σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ...
Εργοδοτικές αρρυθμίες από την ψηφιακή κάρτα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερωτήματα και... «αντιπολίτευση»
Με δελτίο Τύπου το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «κατακεραυνώνει» τα ρεπορτάζ που προβάλλουν ζητήματα υγείας και ασφάλειας, ενώ δεν βρέθηκε ούτε μία λέξη να διατυπώσουν για την απόδοση ευθυνών...
Ερωτήματα και... «αντιπολίτευση»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βραβεύσεις ενώ αυξάνονται τα εργατικά δυστυχήματα
H πρόεδρός του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας βραβεύτηκε σε ιδιωτική διοργάνωση και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία κάθε εβδομάδα γίνεται και ένα θανατηφόρο κατά την εκτέλεση της...
Βραβεύσεις ενώ αυξάνονται τα εργατικά δυστυχήματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας