• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 12.3°C
  2 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.2°C / 8.6°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 13.3°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.6°C / 8.0°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.9°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.1°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 5.9°C / 9.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.1°C / 13.5°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.9°C / 5.5°C
  0 BF
  84%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 3.5°C / 9.4°C
  2 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 2.8°C / 9.9°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 12.5°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 7.7°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.7°C / 8.7°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  87%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν είμαστε “αναλώσιμοι”»

 • A-
 • A+
Την απουσία ελέγχων για τις συνθήκες εργασίας στα γυρίσματα επισημαίνουν τα σωματεία ● Οργιάζουν οι φήμες για εργατικά ατυχήματα σε κινηματογραφική παραγωγή που κάνει χρήση της έκπτωσης του 40%, ενώ το ΣΕΠΕ και το υπ. Εργασίας σιωπούν - την παρέμβασή τους ζητούν ΓΣΕΕ, ΠΟΘΑ και άλλοι φορείς του χώρου.

Τον κίνδυνο να μετατραπεί σε μπούμερανγκ ένα θετικό χρηματοδοτικό εργαλείο όπως το cash rebate, που θεσπίστηκε το 2017 και δίνει τη δυνατότητα σε παραγωγούς κινηματογραφικών ταινιών να λαμβάνουν επιστροφή 40% σε μετρητά -επί του ποσού των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούνται στην ελληνική επικράτεια-, αντί αυτό να συμβάλει στην ανάπτυξη ασφαλών θέσεων εργασίας ενέχει η απουσία ελέγχων για τις συνθήκες εργασίας στα γυρίσματα.

Το θέμα ανέκυψε από τις πληροφορίες για τρία εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων το ένα πολύ σοβαρό, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια γυρισμάτων ταινίας που συνεχίζονται κανονικά στη Θεσσαλονίκη και ενώ η κινηματογραφική πιάτσα συζητούσε ανοιχτά εδώ και καιρό για απίστευτα χαμηλά ημερομίσθια και συνθήκες εργασίας «βαλκανικού τύπου».

Η ομίχλη συνεχίζει να καλύπτει το τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια γυρισμάτων ταινίας από την εταιρεία παραγωγής «Nu Boyana» με έδρα τη Βουλγαρία, ενώ η παρατεταμένη σιωπή του υπουργείου Εργασίας, το οποίο διατηρεί ακόμη -έστω και τυπικά- την ευθύνη του καταταλαιπωρημένου Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σχολιάστηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Με το ΣΕΠΕ να παραμένει μετέωρο και προσηλωμένο, σύμφωνα με τις διοικητικές εντολές, στον έλεγχο των ανεμβολίαστων εργαζομένων, ο κίνδυνος να μετατραπεί το cash rebate σε μέσο δυσφήμησης και αποφυγής της χώρας από μεγάλες παραγωγές κι όχι σε εργαλείο εισόδου τους, όπως ήταν η αρχική του σύλληψη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που το θέσπισε, είναι πιθανός.

Αλλωστε τα ερωτήματα για την απουσία των ελέγχων, και ειδικότερα για το εάν και πώς εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία, τέθηκαν δημοσίως με ταυτόχρονη παρέμβαση από τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ ανάλογη παρέμβαση έκανε και ένας εργοδοτικός φορέας στον τομέα του θεάματος.

Ειδικότερα μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε η εταιρεία παραγωγής διέψευσε μεν με λιτή ανακοίνωση ότι υπήρξαν εργατικά ατυχήματα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Αναλώσιμοι 4», ωστόσο δεν πείθει.

Αποκαλύψεις

Προηγήθηκε σχετικό ρεπορτάζ-αποκάλυψη του τηλεοπτικού σταθμού Mega αλλά και επιβεβαίωση από την ΕΛ.ΑΣ. εργατικού ατυχήματος που συνέβη στις 11 Οκτωβρίου στην περιοχή της Θέρμης με συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό 58χρονου άντρα. Κατόπιν τούτων η Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤΟΤ), που δεν πείθεται, ζητεί απαντήσεις στα εξής ερωτήματα;

■ Υπάρχει υπεύθυνος ασφαλείας, όπως ορίζει η ελληνική νομοθεσία, στο γύρισμα και στην προετοιμασία των γυρισμάτων;

■ Eργάζεται το συνεργείο σύμφωνα με το ωράριο της ελληνικής εργατικής νομοθεσίας κι αν όχι, πόσες ώρες την ημέρα διαρκούν τα γυρίσματα και η προετοιμασία και βάσει ποιου νόμου;

■ Δεδομένου ότι δεν δουλεύει ούτε ένας Ελληνας τεχνικός στη συγκεκριμένη παραγωγή, οι τεχνικοί από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες που εργάζονται στο κινηματογραφικό συνεργείο είναι επαγγελματίες;

■ Ποιο είναι το ύψος του προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί στο Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας για να πάρουν cash rebate από τους Ελληνες φορολογούμενους. «Το δυστύχημα που σίγουρα τελέστηκε εδώ είναι ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να εξακριβώσουμε αν όντως υπήρξε εργατικό ατύχημα, καθότι οι αλλαγές που επέφερε η τροποποίηση του άρθρου 69, παρ. 3 του ν.4487, που δίνει τη δυνατότητα και ενθαρρύνει παραγωγούς να προσλαμβάνουν ξένα συνεργεία και να λαμβάνουν επιστροφή 40% στο κόστος αυτό, δημιουργούν συνθήκες αδιαφάνειας» προδικάζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων.

«Δεν είμαστε “αναλώσιμοι”. Να διερευνηθεί αμέσως η υπόθεση με τα εργατικά ατυχήματα στην ομώνυμη ταινία» ζήτησε η ΓΣΕΕ, καλώντας το υπουργείο Εργασίας να διαπιστώσει εάν ισχύουν οι πληροφορίες για εργατικά ατυχήματα κι αν η διάψευση από την εταιρεία παραγωγής ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

«Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν τους εργαζόμενους της χώρας μας και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση κανόνων ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας» επισημαίνουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ζητώντας από το ΣΕΠΕ να συστηματοποιήσει τους ελέγχους στα σημεία των γυρισμάτων, ώστε να διερευνήσει την ασφάλεια των χώρων εργασίας, την επάρκεια των μέσων προστασίας καθώς και πιθανές ευθύνες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χαρίζουν μία ώρα απλήρωτης εργασίας στους εργοδότες»
Εντονες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για την απόφαση Χατζηδάκη να μη δηλώνεται η υπερεργασία στην «Εργάνη» ● Κλείνει το μάτι σε εργοδότες να μην πληρώνουν την υπερεργασία.
«Χαρίζουν μία ώρα απλήρωτης εργασίας στους εργοδότες»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις 16 Νοεμβρίου οι βεβαιώσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές των εποχικών εργαζομένων
Πρόκειται για περίπου 130.000 εργαζόμενους που υπέβαλαν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις στο πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού κατά το 2020.
Στις 16 Νοεμβρίου οι βεβαιώσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές των εποχικών εργαζομένων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ψίχουλα» στον κατώτατο μισθό
Αύξηση έως 2% αναμένεται να εισηγηθεί ο Κ. Χατζηδάκης στο υπουργικό συμβούλιο της 26ης Ιουλίου ● Αυξήσεις έως και 4% προτείνουν μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
«Ψίχουλα» στον κατώτατο μισθό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΕ: «Βορά στην εργοδοσία οι εργαζόμενοι»
Τα βασικά σημεία της κριτικής στο εργασιακό σχέδιο νόμου και ειδικότερα σε διατάξεις που «αποδιαρθρώνουν το εργατικό δίκαιο και τη συλλογική αυτονομία» ● Αύριο οι αποφάσεις για κινητοποιήσεις.
ΓΣΕΕ: «Βορά στην εργοδοσία οι εργαζόμενοι»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για ένταση της εργασιακής ζούγκλας μιλά η ΓΣΕΕ
Στη διαβούλευση με τον Κ. Χατζηδάκη τα περισσότερα μέλη του προεδρείου διαφώνησαν με όλες τις επίμαχες διατάξεις του σχεδίου νόμου ● Η ΓΣΕΕ προανήγγειλε συνεδρίαση των οργάνων της «για να λάβουν αποφάσεις για...
Για ένταση της εργασιακής ζούγκλας μιλά η ΓΣΕΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας