Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Γολγοθάς» οι υποχρεώσεις μέχρι τον Δεκέμβριο
EUROKINISSI

«Γολγοθάς» οι υποχρεώσεις μέχρι τον Δεκέμβριο

  • A-
  • A+

Πληρωμές-μαρτύριο περιμένουν την Ελλάδα, που μέσα στη δίνη των πολιτικών εξελίξεων και της μηδενικής ρευστότητας στο εσωτερικό της χώρας θα πρέπει να βρει 10 δισ. ευρώ -πλέον των τόκων και των αναγκών για έντοκα- έως το τέλος του έτους, προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές και να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Μόνο οι δόσεις που απομένουν προς το ΔΝΤ φτάνουν συνολικά τα 3,6 δισ. ευρώ, με την Αθήνα να ψάχνει απεγνωσμένα να βρει λεφτά για να πληρώσει το ενισχυμένο γραμμάτιο του 1,53 δισ. ευρώ που λήγει την Τρίτη 30 Ιουνίου.

Και να ’ταν μόνο αυτά τα λεφτά! Εκτός από το ΔΝΤ, με το… χέρι απλωμένο είναι και η ΕΚΤ, καθώς στις 20 Ιουλίου ωριμάζει το πρώτο «ακούρευτο» ομόλογο αξίας 3,45 δισ. ευρώ και τριάντα μέρες μετά το δεύτερο ύψους 3,1 δισ. ευρώ.

Για τον προϋπολογισμό ο Ιούλιος είναι ο πιο επιβαρημένος μήνας του καλοκαιριού, δεδομένου ότι οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες (ΔΝΤ, ΕΚΤ, τόκοι, ομόλογα εκτός PSI) φτάνουν τα 5,93 δισ. ευρώ και ακολουθούν ο Αύγουστος με 4,19 δισ. ευρώ, ο Σεπτέμβριος με 1,53 δισ. ευρώ, ο Οκτώβριος με 448 εκατ. ευρώ και ο Δεκέμβριος με 1,19 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο οφειλών του 2015 είναι 29,3 δισ. ευρώ, όταν όλο το 2016 είναι 5,6 δισ. ευρώ, το 2017 7,4 δισ. ευρώ ενώ για το 2018 έχουμε υποχρεώσεις μόνο 3,7 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά αντιπροσωπεύουν τις δανειακές ανάγκες που έχει η χώρα έως το 2018, οι οποίες θα μπορούσαν να καλυφθούν μόνο με ένα νέο δάνειο από τους πιστωτές αλλά και με ένα τρίτο Μνημόνιο.

Πρωτόγνωρη εμπειρία

Τώρα, από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει τα λεφτά για να εξυπηρετήσει το χρέος, στην ερώτηση «τι πρόκειται να συμβεί αν δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ;» η μόνη σίγουρη απάντηση είναι ότι η χώρα θα μπει σε περιπέτειες και η εμπειρία θα είναι πρωτόγνωρη.

Οπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επαΐοντες, στα 70 χρόνια λειτουργίας του ΔΝΤ, καμιά χώρα με τα «στάνταρτ» της Ελλάδας δεν έχει χρεοκοπήσει εντός προγράμματος, και ως εκ τούτου δεν έχει χρειαστεί να εφαρμοστούν οι σχετικές διατάξεις του καταστατικού.

Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει. Αν το Δημόσιο δεν προχωρήσει σε έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων για να μαζέψει την τετραπλή δόση που χρωστά στο ΔΝΤ, τότε θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις που ισχύουν στις περιπτώσεις καθυστέρησης πληρωμών. Συγκεκριμένα:

● Από τις 30 Ιουνίου και μετά η χώρα βρίσκεται τυπικά σε κατάσταση αθέτησης πληρωμής.

● Η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, θα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο για τη μη εξόφληση της δόσης.

● Το Ταμείο σταματάει και επισήμως να συνεργάζεται με την Ελλάδα, εξέλιξη που θα επηρεάσει συνολικά τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους πάσης φύσεως δανειστές της.

● Η Ελλάδα θα αποκλειστεί παντελώς από τις όποιες πηγές χρηματοδότησης (Ε.Ε., ΕΤεΠ).

● Τα απόνερα του ΔΝΤ θα φτάσουν μέχρι την ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν θα θεωρηθεί άμεσα χρεοκοπημένη, αλλά οι θεσμοί (ΕΚΤ, EFSF) της ζώνης του ευρώ θα θέσουν σε εφαρμογή τα δικά τους σχέδια για την αντιμετώπιση μιας χρεοκοπίας χώρας-μέλους εντός του ευρώ.

 

Σε ετοιμότητα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Στον αέρα ήταν μέχρι αργά χθες το βράδυ η απόφαση των ελληνικών αρχών για το αν θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα οι αγορές μετοχών και ομολόγων στην Ελλάδα. Ακόμη και στην περίπτωση, όμως, που το Χρηματιστήριο λειτουργήσει κανονικά, χρηματιστές και διαχειριστές κεφαλαίων είναι προετοιμασμένοι για πολύ ισχυρές αναταράξεις την ερχόμενη εβδομάδα λόγω της αβεβαιότητας που πυροδοτεί η αιφνιδιαστική πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Χρηματιστήριο της Αθήνας βρίσκονται σε ετοιμότητα και τελούν εν αναμονή των αποφάσεων που θα λάβει σήμερα η ΕΚΤ ως προς το αίτημα συνέχισης της έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA.

Το μόνο σενάριο να μην ανοίξουν καθόλου οι αγορές στην Ελλάδα είναι να υπάρξει κάποιου είδους τραπεζική αργία με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας. Σε περίπτωση επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων και περιορισμών εξετάζονται διάφορα σενάρια, αλλά πιθανόν το Χρηματιστήριο θα λειτουργήσει, εφόσον η ΕΚΤ δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει στη ζωή το τραπεζικό σύστημα συνεχίζοντας την παροχή ρευστότητας από τον ELA. Με την Ελλάδα να θεωρείται πως βρίσκεται στα πρόθυρα της μεγαλύτερης κρατικής χρεοκοπίας στην Ιστορία, διεθνείς αναλυτές συγκρίνουν τις δυνητικές επιπτώσεις με εκείνες από το σκάσιμο της Lehman Brothers που κόστισε σε λίγα 24ωρα τρισεκατομμύρια ευρώ στις αγορές ομολόγων και στα Χρηματιστήρια.

Θεσμικοί επενδυτές με τους οποίους συνομίλησε η «Εφ.Συν.» εμφανίζονταν αιφνιδιασμένοι από την απόφαση για δημοψήφισμα με δεδομένη τη σύγκλιση στις προτάσεις κυβέρνησης-δανειστών.

Β.Γ.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δίχτυ» προστασίας των τραπεζών στα 10 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ
Τη διατήρηση «μαξιλαριού» ασφαλείας 10 δισ. ευρώ για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ζητά το ΔΝΤ επισημαίνοντας το υπερβολικά υψηλό επίπεδο «κόκκινων» δανείων αλλά και τη χαμηλή...
«Δίχτυ» προστασίας των τραπεζών στα 10 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «συν» και «πλην» της εαρινής συνόδου
Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα και τις τοποθετήσεις όλων των πλευρών (ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ) που έλαβαν χώρα τόσο στο περιθώριο όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που ξεκίνησαν
Τα «συν» και «πλην» της εαρινής συνόδου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι κρίσιμοι σταθμοί της οικονομίας το 2015
Αναμφίβολα το πιο σημαντικό γεγονός της χρονιάς που μας πέρασε ήταν τα capital controls. Η επιβολή τους μπορεί στην αρχή να σόκαρε τους συναλλασσομένους, δεδομένου ότι η κυβέρνηση διέψευδε κατηγορηματικά ένα...
Οι κρίσιμοι σταθμοί της οικονομίας το 2015
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (άρθρο 4) που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το...
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το χρώμα του χρέους
Αποπληρωμή των δανείων με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπει η γαλλική πρόταση πάνω στην οποία θα «κουμπώσουν» και οι ελληνικές επιδιώξεις στο Eurogroup της Πέμπτης. Ο Γάλλος...
Το χρώμα του χρέους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι τροπολογίες ανοίγουν τον δρόμο για mega-δόση και QE
​Με το σενάριο μιας συμφωνίας όπου το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα να κερδίζει έδαφος, μπαίνει η κυβέρνηση στην ευθεία για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Οι τροπολογίες για τα εκκρεμή...
Οι τροπολογίες ανοίγουν τον δρόμο για mega-δόση και QE

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας