• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 33.5°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.4°C / 30.8°C
  4 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.0°C / 33.2°C
  3 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 36.0°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 26.2°C / 32.4°C
  2 BF
  18%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 28.8°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.8°C / 29.9°C
  1 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.9°C / 28.4°C
  1 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.2°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  4 BF
  35%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  3 BF
  64%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.2°C / 33.8°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 26.3°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 24.5°C / 30.5°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  37%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «πόλη του μέλλοντος» που... θα ανήκει σε όλους

 • A-
 • A+
Το masterplan της Lamda για το Ελληνικό προβλέπει εκκίνηση έργων από αρχές του 2022 και υπόσχεται ότι θα είναι προσβάσιμο σε όλους και «θα κάνει περήφανους τους πολίτες του λεκανοπεδίου». Οι κοινόχρηστες υποδομές και η υπόσχεση για την ελάχιστη όχληση από την πολυετή κατασκευαστική δραστηριότητα.

«Πόλη του μέλλοντος, σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη, προσβάσιμη» φιλοδοξεί να κάνει το Ελληνικό η Lamda Development, η οποία χθες παρουσίασε το masterplan του έργου μαζί με ένα αδρό χρονοδιάγραμμα κατασκευής των έργων υποδομής που θεωρητικώς ξεκινούν από τις αρχές του επόμενου έτους. Ο διευθύνων της Lamda Οδυσσέας Αθανασίου, στην τρίτη κατά σειρά «λαμπερή» παρουσίαση του φαραωνικού project (έχουν προηγηθεί οι παρουσιάσεις του ουρανοξύστη Marina Tower και της παράκτιας Marina Galleria, στα οποία στο μεταξύ έχουν ανοίξει οι πωλήσεις), παρουσίασε την ιδιωτική πόλη των υπερπλουσίων στο μεγαλύτερο παραθαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης ως ένα κοινωφελές έργο για όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου.

Εκανε λόγο για ανάπλαση που «θα κάνει περήφανο κάθε Ελληνα», διαθέσιμη σε όλους και μάλιστα «χωρίς το κράτος και οι φορολογούμενοι να δαπανήσουν ούτε ένα ευρώ». Σε αυτό πρέπει να αντιτείνει κανείς πως το γεγονός ότι η Lamda απέκτησε το πολύτιμο ακίνητο μόλις προς 100 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ πουλάει τα μελλοντικά διαμερίσματα μέχρι και 25.000 το τετραγωνικό, αποτελεί ήδη μια τεράστια «χορηγία» των φορολογούμενων και του Δημοσίου στη Lamda, χωρίς να υπολογίζουμε την εις είδος στήριξη (νομοθετική και διοικητική).

Μεταξύ άλλων η ηγεσία της Lamda ανέφερε ως στοιχεία προστιθέμενης αξίας τη δημιουργία 85.000 θέσεων εργασίας, την προσέλκυση επιπλέον 1 εκατ. τουριστών τον χρόνο, την κάλυψη κατά 70% με πράσινο, τη σύσταση ειδικής μονάδας περιβάλλοντος που «με διαφάνεια» θα παρακολουθεί την προσαρμογή της ανάπλασης στους στόχους της κλιματικής αλλαγής. Για την όχληση στους γειτονικούς δήμους που θα προκληθεί από την πολυετή κατασκευαστική δραστηριότητα ή για την επιβάρυνση από την ανάπτυξη μιας νέας πόλης 25.000 κατοίκων και χιλιάδων καθημερινών επισκεπτών, τόσο ο κ. Ιωάννου όσο και ο επικεφαλής σχεδιασμού του έργου, Δ. Ζωντανός, περιορίστηκαν να διαβεβαιώσουν ότι «θα περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό».

Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου μέχρι το 2025 «σε ένα μεγάλο μέρος του» η Lamda Development ανέφερε:

■ Εχουν ήδη ξεκινήσει οι μελέτες για το Πάρκο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

■ Το 2022 ξεκινούν οι εργασίες για το νέο Κτίριο Μετεγκατάστασης Συλλόγων ΑμεΑ, τα έργα αναβάθμισης της μαρίνας του Αγιου Κοσμά και της παραλίας και η κατασκευή του Marina Tower.

■ Το 2023 θα ξεκινήσει η κατασκευή του Marina Galleria και του παραθαλάσσιου οικισμού κατοικιών και συγκροτημάτων μπροστά από το Πάρκο. Θα ξεκινήσουν επίσης οι εργασίες για το εμπορικό και ψυχαγωγικό σύμπλεγμα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης καθώς και για τον πύργο μικτής χρήσης στην ίδια περιοχή.

■ Πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε έργα υποδομών που θα αποβούν «προς όφελος και των γειτονικών περιοχών» (δίκτυο πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας 50 χλμ., υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, το Πάρκο, η παραλία, το αθλητικό κέντρο, η πολιτιστική διαδρομή του Ελληνικού).

Προς το παρόν οι κοινόχρηστες και κοινωφελείς υποδομές, που κατά τη Lamda καλύπτουν άνω από το 70% της έκτασης των 6,2 εκατ. τ.μ. και τουλάχιστον το 50% στις οικιστικές περιοχές, προορίζονται να είναι προσβάσιμες σε όλους. Ωστόσο πουθενά δεν αναφέρεται αν θα είναι και δωρεάν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρελές υπεραξίες «γεννάει» το Ελληνικό
Τα έσοδα μόνο από τις προπωλήσεις των 250 πρώτων πολυτελών κατοικιών έχουν υπερβεί το τίμημα του ακινήτου, άγνωστο πού θα φτάσουν όταν αναπτυχθεί πλήρως η πόλη των 10.000 κατοικιών
Τρελές υπεραξίες «γεννάει» το Ελληνικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η επιλογή οικοπεδοποίησης του Ελληνικού ανοίγει ξανά το θέμα της τιμής του
Η αποκαλυπτική επιστολή πρώην πραγματογνώμονα φωτίζει τη σημασία των μονομερών ανακοινώσεων της Lamda για αλλαγή του επιχειρηματικού σχεδίου του έργου, υπό το πρίσμα της εισαγγελικής έρευνας του 2014 για το...
Η επιλογή οικοπεδοποίησης του Ελληνικού ανοίγει ξανά το θέμα της τιμής του
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο κανόνας των… εξαιρέσεων στο Ελληνικό
Ψηφίστηκε το δέκατο κατά σειρά «μίνι νομοσχέδιο» εξυπηρέτησης της Lamda στα δυόμισι χρόνια της κυβέρνησης ● Θα επιτρέπονται και οι περιφράξεις τού κατά τα λοιπά «προσβάσιμου σε όλους τους Ελληνες»...
Ο κανόνας των… εξαιρέσεων στο Ελληνικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνικό: η ώρα της μεγάλης «συγκομιδής»
Ο καταιγιστικός ρυθμός με τον οποίο η Lamda Developement διαφημίζει σε καθημερινή βάση το μείζον απόκτημά της, το Ελληνικό, εκτός από λάμψεις ματαιοδοξίας και χλιδής εκπέμπει και ζήλο για γρήγορα και πολλά...
Ελληνικό: η ώρα της μεγάλης «συγκομιδής»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανηγυρισμοί για το Ελληνικό
Με μια πανηγυρικού ύφους ανακοίνωση η Lamda Development προανήγγειλε χθες ότι την ερχόμενη Παρασκευή, 25 Ιουνίου, θα καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο την πρώτη δόση του τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ, τα 300 εκατ....
Πανηγυρισμοί για το Ελληνικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας