• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.4°C / 27.2°C
  0 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.0°C / 28.3°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 25.7°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.9°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  4 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  6 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 25.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.5°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.3°C / 26.5°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.3°C / 26.0°C
  0 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  1 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  50%
«Κόκκινη» κάρτα στην αποικιακή συμφωνία

Εξωφρενικές απαιτήσεις για επίτροπο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτος και προέγκριση κάθε νομοθετήματος

«Κόκκινη» κάρτα στην αποικιακή συμφωνία

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η αποικιοκρατικού τύπου συμφωνία που επιδιώκουν οι δανειστές, με επίφαση τις διαφορές σε ΦΠΑ και Ασφαλιστικό, επιβεβαιώθηκε πλήρως και στο χθεσινό Eurogroup, εξέλιξη που δικαιώνει εν τέλει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Ο διαρκής «εμπλουτισμός» της εξωφρενικής πρότασης όχι μόνο με νέα μέτρα, αλλά και με πολιτικά προαπαιτούμενα, όπως αυτά που αποκάλυψε χθες η «Εφ.Συν.», έσπασε το τεντωμένο σκοινί και τώρα όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση βρίσκονται πλέον μπροστά σε νέα δεδομένα, πρωτόγνωρα για την ευρωζώνη.

Η επιδιωκόμενη, κυρίως από το Βερολίνο, ταπείνωση της αριστερής κυβέρνησης της Ελλάδας και η μετατροπή της χώρας σε σκιάχτρο για τους δημοσιονομικά απείθαρχους της ζώνης του ευρώ πυροδοτούν απρόβλεπτες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.

Ετσι ερμηνεύονται και οι όροι-φωτιά που έβαλαν τα τελευταία 24ωρα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι δανειστές, με αιχμή την εγκαθίδρυση επιτροπείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).

Πρόκειται για:

● Την υποχρεωτική τοποθέτηση «τροϊκανού» στο ΓΛΚ που θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στα δημόσια οικονομικά, με 15νθήμερες εκθέσεις προόδου.

● Την έγκριση από τους «θεσμούς» κάθε νομοθετήματος (με δημοσιονομικό κόστος) πριν αυτό δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ).

Αυτόματος «κόφτης»

Μεταξύ μάλιστα των… αφανών όρων που θέτει ουσιαστικά το Βερολίνο είναι και η παραίτηση της ελληνικής πλευράς από τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου της χιτλερικής Γερμανίας ύψους 10,9 δισ. ευρώ. Εννοείται ότι ο συγκεκριμένος όρος δεν θα μπορούσε να αποτυπωθεί ευθέως στην όποια συμφωνία κατέληγαν κυβέρνηση και δανειστές.

Η επίκληση, πάντως, από την πλευρά κύκλων των δανειστών, της πρότασης που κατέθεσε σε πρόσφατο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης για αυτόματο «κόφτη» στις δαπάνες με στόχο τη διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν έχει καμιά σχέση με την επιδίωξη για τοποθέτηση επιτρόπου στο ΓΛΚ.

Σύμφωνα με την πρόταση Βαρουφάκη, η διαδικασία θα γίνεται σε συνεννόηση με τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, οι οποίοι θα παρακολουθούν real time (σε πραγματικό χρόνο) τον προϋπολογισμό, ενώ θα συναποφασίζουν τα δύο μέρη για το «μαχαίρι» στις δαπάνες του κράτους.

Ωστόσο, η πρόταση απορρίφθηκε από τους θεσμούς, παρά το γεγονός ότι ενσωμάτωσε τους στόχους που θέτουν οι ίδιοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα (1% φέτος, 2% το 2016 και 3% το 2017), καθώς και μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Βιωσιμότητα χρέους

Ενας ακόμα λόγος που τορπίλισε τη διαπραγμάτευση είναι η άρνηση των πιστωτών να δεσμευθούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, βασική παράμετρος για την κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Οσον αφορά δε τα δημοσιονομικά μέτρα και το Ασφαλιστικό, η εμμονή των δανειστών να προέλθει το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής (τουλάχιστον 2,5% του ΑΕΠ φέτος) από το σκέλος των δαπανών, οδηγούσε αναπόφευκτα σε νέα περικοπή μισθών και συντάξεων, εξαιρουμένων μάλιστα των αλλαγών στις πρόωρες συντάξεις.

Ούτε η επιβολή φορολογικών μέτρων στις επιχειρήσεις και στους κατά τεκμήριο οικονομικά ισχυρότερους ικανοποίησε τους πιστωτές, οι οποίοι οψίμως επικαλούνται την ύφεση και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκλειδώνουν τη χρηματοδότηση
«Στροφές» λίγο πριν από την τελική ευθεία για μια πρώτη συμφωνία με τους δανειστές ανεβάζει η κυβέρνηση, μετά τον «ανασχηματισμό» της διαπραγματευτικής ομάδας και την ανακατανομή των ρόλων των στελεχών που...
Ξεκλειδώνουν τη χρηματοδότηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναδιάρθρωση χρέους και «πράσινο» ομόλογο ζητά ο Βαρουφάκης
Στη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα προκειμένου να επιτύχει πραγματική ανάπτυξη ανέλυσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, διαφωνώντας με την πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση της Νέας...
Αναδιάρθρωση χρέους και «πράσινο» ομόλογο ζητά ο Βαρουφάκης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο
Τις τελευταίες εκκρεμότητες της 4ης αξιολόγησης κλείνει η κυβέρνηση με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου ώστε να ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη 14 Ιουνίου, ανοίγοντας το δρόμο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας...
Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προαπαιτούμενα και χρέος στο EuroWorking Group
Αφετηρία για τις κρίσιμες διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν για το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας, την ελάφρυνση του χρέους και το σχέδιο της ανάπτυξης μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου θα αποτελέσει το...
Προαπαιτούμενα και χρέος στο EuroWorking Group
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η δόση εγκρίθηκε, το χρέος έπεται
Η δόση των 5,7 δισ, ευρώ θα εκταμιευθεί εντός του δεύτερου 15θημέρου του Μαρτίου, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Επόμενα βήματα για την ελληνική οικονομία οι συζητήσεις για το χρέος και η...
Η δόση εγκρίθηκε, το χρέος έπεται
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοιχτά όλα τα σενάρια
Μικρό καλάθι στη μάχη του Λουξεμβούργου κρατά η ελληνική κυβέρνηση την ίδια ώρα που στο παρασκήνιο παρατηρούνται έντονες ζυμώσεις λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών....
Ανοιχτά όλα τα σενάρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας